Србија и Балкан

Курти одговорио Ховенијеру о повлачењу полиције из општина; Нови протест заказан за сутра

Кфор је поставио бодљикаву жицу око зграда општина, као да су у питању војни штабови а не административне зграде
Курти одговорио Ховенијеру о повлачењу полиције из општина; Нови протест заказан за сутра© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

На северу Косова и Метохије припадници такозване специјалне косовске полиције су у зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Припадници Кфора формирали су око њих барикаде, па је нејасно да ли штите грађане од косовске полиције или косовску полицију од Срба.

Кфор је поставио бодљикаву жицу око зграда општина, као да су у питању војни штабови, а не административне зграде.

Срби су и данас одржали мирне протесте испред зграда својих општина у које им није дозвољен улаз, иако су ту запослени.

Све информације могли сте да пратите из минута у минут у нашем блогу уживо.

  • 1. јун 2023 • 22:40

    22:40

    Рама: Срби треба да се врате у институције на КиМ, Приштина да распише нове изборе

    Премијер Албаније Еди Рама рекао је данас да Срби треба да се врате у институције на КиМ и да Приштина треба да распише нове изборе.
    Он је додао да се састао са премијером приштинских институција Аљбином Куртијем и председницом Вјосом Османи, али да нису разговарали о ситуацији на северу КиМ јер је то, према његовим речима, питање за које треба да одлуче да ли желе да о томе разговарају или не, преноси приштински Репортери.

    "Није на мени да пронађем одговорне за ситуацију. У Молдавији су били присутни сви лидери Европе и неких других земаља, а јединствен став свих лидера ЕУ је исти као и позиција САД, а то је да је ова ситуација неприхватљива и да постоје две ствари. Срби морају да се врате у институције, Косово мора одмах да распише нове изборе како би се ситуација поставила на место", рекао је Рама за ТВ Клан.

    Он је додао да је став Албаније врло јасан, а то је да је ово опасна и непотребна ситуација.

  • 22:38

    Курти: Људи су гласали за мене, а не за Ховенијера

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас, након што је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поновио захтеве САД у вези са ситуацијом на северу КиМ, да су грађани тзв. Косова гласали за њега, а не за Ховенијера.

    Опширније прочитајте у засебној вести.

  • 21:15

    МСП тзв. Косова позвало грађане да заобилазе Србију

    Министарство спољних послова тзв. Косова позвало је грађане да избегавају путовања преко Републике Србије.

    Ову одлуку су донели због "наводног извештаја о хапшењу 'држављана Републике Kосова'", а као још један разлог, истичу и последњу кризу на северу Kосова. 

    Из МСП су написали на свом Фејбук профилу да су током данашњег дана обавештени о хапшењу "држављана Републике Kосово“, не прецизиравши, притом и због чега, те у којем месту је ова особа наводно ухапшена.

    "Министарство спољних послова је током дана примило извештаје о хапшењу 'држављана Републике Kосово' од стране српских власти током њиховог проласка кроз Србију, а овим случајевима се блиско бави Kанцеларија за везу у Београду", саопштило је ово министарство и дало препоруку грађанима да користе "алтернативне правце", а услед, како наводе, "некоректног приступа српских власти".

  • 21:05

    Вучић са Шолцом и Макроном о решавању неодговорних једностраних потеза Приштине

    Председник Србије Александар Вучић после састанка са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом о ескалацији насиља на KиМ, поручио је да су разговори били тешки.

    "Тежак разговор са председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом о поновној ексалацији насиља на Kосову и Метохији, као и о актуелној регионалној и глобалној ситуацији и европској будућности Србије", написао је Вучић на Инстаграму.

    Вучић је истакао неопходност улагања додатних заједничких напора у деескалацију ситуације и наставак разговора, као и кључну улогу Србије у очувању мира и настојањима да се сва отворена питања решавају путем дијалога, а не, како је навео, путем провокација и неодговорних једностраних потеза.

    "Поновио сам позиције наше земље и у погледу најважнијих глобалних геополитичких дешавања и нагласио да Србија остаје доследан и поуздан партнер у очувању регионалног мира и стабилности, вођена превасходно националним и државним интересима", написао је председник Србије на свом Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

  • 20:31

    Јавтић осудио скрављење споменика: Kоме то сметају српске жртве фашиста?

    Градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић саопштио је данас да су на оскрнављеном споменику жртвама фашизма на путу Штрпце - Брезовица оштећења настала од удараца тупим предметом.

    "По информацији које смо добили од полиције а након увиђаја, обзиром да на споменику постоје и друга оштећења након синоћњег вандалског чина, оштећења су настала од удараца тупим предметом. Kоме то сметају српске жртве фашиста? За сваку осуду, фашистички чин!", написао је Јевтић на Твитеру.

    Јевтић је на Твитеру објавио фотографије споменика, који је синоћ префарбан црном бојом и оштећен.

    "Споменик је подигнут у знак сећања на 46 жртава међу којима је било и 12. деце, које су фашисти стрељали на Видовдан 1944. године", истакао је Јевтић.

  • 19:40

    Макрон и Шолц траже нове изборе на северу КиМ

    Француска и Немачка позвале су данас Београд и Приштину да што пре организују нове изборе у општинама на северу Косова и Метохије у којима је дошло до тензија, изјавио је француски председник Емануел Макрон.

    Макрон је рекао и да су европски званичници затражили да изборна правила за наредне изборе буду разјашњена, преноси Ројтерс.

    Пренео је да су се Вучић и Османи сагласили да ће у наредним недељама бити "јасних одлука" у вези са ситуацијом на северу КиМ.

  • 18:35

    Командант Кфора демантовао присуство "Вагнера" на северу КиМ

    Kомандант Kфора Анђело Ристуча оценио је да нема доказа о присуству припадника руске паравојне формације "Вагнер" на Kосову и Метохији.

    Он је за римски дневник "Република" рекао да "до данас нема доказа о њиховом присуству у том подручју", и додао да су такви наводи "често непроверене вести, производи дезинформација".

    "Ово је операциона сала са изузетно нестабилном ситуацијом. Свесно користим овај израз. Може се изненада ситуација променити због догађаја који наизглед нису значајни. У понедељак сам унапред организовао контингент у четири општине са српском вец́ином поводом инаугурације недавно изабраних градоначелника косовских Албанаца. Ризик је био повезан са чињеницом да је премијер Kурти одлучио да настави са спровођењем постављања градоначелника упркос протестима Срба и сумње међународне заједнице", рекао је Ристуча.

    Читав текст прочитајте овде.

  • 18:03

    Ховенијер поновио захтев да се косовска полиција повуче из општинских објеката

    Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер, саопштио је да је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију поновио захтеве САД у вези ситуације на северу земље.

    Он је након данашњег састанка изјавио да је поновио захтеве да начелници општина на северу своје дужности обављају из других објеката, а не из општинских објеката, као и да се косовска полиција повуче из општинских објеката. Он је рекао и да САД желе примену бриселског и охридског споразума, пренела је Коха.

    "Разговарали смо и о важности да се крене даље са применом Основног споразума за нормализацију односа Приштине и Србије. Изразио сам забринутост због ситуације на северу. Охрабрујемо Владу Косова да помогне у деескалацији и такође се надамо да ће Влада Србије предузети кораке да помогне да се постигне боља ситуација на северу", рекао је он.

    Састанак је одржан неколико дана након што су САД санкционисале Косово неучешћем у војним вежбама "Дефендер Еуропе 2023".

  • 17:18

    Вучић поручио Борељу: Приштина да се врати дијалогу

    Председник Србије Александар Вучић који је у Кишињеву разговарао са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом, истакао је да је од приоритетне важности да институције у Приштини престану са насиљем и врате се дијалогу.

    "За Србију је безбедност српске заједнице на Косову и Метохији одувек представљала приоритет, уз очување мира и стабилности. Истакао сам да је формирање Заједнице српских општина основна обавеза из Бриселског споразума", навео је Вучић на свом Инстаграм налогу.

  • 17:06

    Ховенијер: Било је неких последица за "Косово" али то нису санкције

    Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да мере које су САД увеле против такозваног Косова неће називати "санкцијама".

    "Не желим да користим ту реч, никада то нисам рекао. Било је неких последица, али надам се да ћемо ову ситуацију превазићи", образложио је амерички амбасадор.

    Опширније прочитајте овде.

image