Србија и Балкан

"Мађар немзет": Истина о Србима, не смемо да паднемо на провокације Запада

Мађарски војници у саставу Кфора повређени су у нападу косовских Срба - ова једна реченица je сан за САД и Брисел, будући да је Мађарска превише добра са Србијом, па је дошло време да тај добар однос буде уништен
"Мађар немзет": Истина о Србима, не смемо да паднемо на провокације Запада© Milan Maricic/ATAImages

Хајде прво да сагледамо незгодне чињенице, позива најстарији мађарски лист "Мађар немзет" у ауторском тексту "Истина о Србима". 

Дана 17. фебруара 2008. године, након вишемесечних неуспешних преговора владе у Београду и косовских Албанаца, уз подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније, које су територију "Косова" де факто држале под војном контролом, Косово је прогласило независност од Србије, наводи се на самом почетку.

Лист подсећа да једнострано отцепљење покрајине према неким тумачењима крши Резолуцију 1244 Савета безбедности УН из јуна 1999. године којом се гарантује територијални интегритет СР Југославије, чији је правни наследник данашња Србија. 

Како се додаје, Србија и њен главни ослонац Русија, као и многе друге државе света, не признају "Косово" као независну државу.

Шта је дозвољено Јупитеру, није дозвољено волу

Руски лидери на Криму су 2014. године објавили намеру Крима да постане независан од Украјине, што је потврђено великом већином на референдуму 16. марта исте године, наводи се у тексту.

Према руским извештајима, 95,7 одсто оних који су учествовали на референдуму дало је глас за отцепљење од Украјине, док је само 3,2 одсто гласало за останак. 

Након објављивања резултата референдума, према указу председника Русије Владимира Путина, "узимајући у обзир вољу народа Крима", Русија је признала Републику Крим као суверену и независну државу, у оквиру које град Севастопољ има посебан правни статус.

Председник Русије је 17. марта одржао ванредни говор пред оба дома парламента поводом захтева за присаједињење полуострва и града Севастопоља Руској Федерацији, а 18. марта је одобрио нацрт уговора који има за циљ присаједињење Крима.

Како пише "Мађар немзет", добро је и корисно читати ове информације једне за другом, будући да је то једини начин да се заиста разуме да за Запад, а прeвасходно за империју у опадању, односно САД – оно што је дозвољено Јупитеру заиста није дозвољено маленом волу.

Дакле, ако Запад предвођен Сједињеним Држава одлучи да је нешто добро зато што је у складу са њиховим интересима, онда било која национална мањина (која је на неком простору већина) може једнострано да прогласи независност и добије своју властиту државу. Са друге стране, уколико Запад исто не види као свој интерес, на другим местима мањинама са истим статусом то неће бити омогућено, објашњава мађарски лист.

Шта ће Америци дозвола?

Већ деведесетих година, Запад и САД су одлучили да казне Србију и Србе, наставља "Мађар немзет". 

Будући да им распад Југославије није био довољан, САД су, без да их је ико за то овластио, спровеле терористичко бомбардовање Србије. На крају крајева, шта ће Америци овлашћење за тако нешто?

САД смеју да ураде било шта било где у свету, од најгнуснијих освајачких ратова, колонизације, "извоза демократије", преко мешања у унутрашње ствари независних, суверених држава. То могу да раде од Кореје и Вијетнама преко Ирака, Сирије, Авганистана до Југославије (Србије) и Косова, наводи се у коментару мађарског листа блиског влади премијера Виктора Орбана. 

Сва ова злодела и злочине против човечности помажу и заташкавају ЕУ и НАТО, све док не морају директно да упрљају руке. 

Чињеница да је албанска већина уз помоћ САД и ЕУ успела једнострано да прогласи независност и отцепи "Косово" од Србије, очигледна је подлост, и то не првенствено албанске мањине, већ САД и ЕУ. То што након свега тога не признају вољу руске већине на Криму и усуђују се да говоре о "руској агресији" – понављамо, све у сенци тзв. Косова – само је наставак исте нечувене подлости, истиче "Мађар немзет".

Коме је стало до права Срба са КиМ?

У светлу горепоменутих објашњења, неопходно је сагледати и тренутну ситуацију на КиМ, "а у оваквим случајевима увек је дефинитивно најбоље слушати песму опозиционих медија, зато што нам из њих певају најмрачнији, најподлији, најфарисејскији гласови САД и Брисела".

У коментару се даље представља начин на који је недавна ескалација сукоба приказана у прозападним мађарским опозиционим медијима.

"Двадесет мађарских војника при Кфору је повређено, од којих неколико теже, када је у Звечану на Косову избио сукоб између Срба који протестују и војника који су желели да одрже ред", писао је портал "Хвг.ху".  

Како подсећа "Мађар немзет", протест Срба почео је у петак, када су новоизабрани албански градоначелници Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока покушали да заузму канцеларије, са чиме се локални Срби не слажу будући да не желе да општине са српском већином воде Албанци, односно људи које они сами нису бирали.  

"Мађарски војници у саставу снага Кфора повређени су у нападима косовских Срба" - ова једна реченица је сан за САД и Брисел, будући да је Мађарска сада превише добра са Србијом, па је дошло време да овај добар однос буде уништен", оцењује се у тексту. 

А зашто су немири избили? Зато што ће српска скоро стопостотна већина на северу Косова и Метохије имати албанске градоначелнике, објашњава лист наглашавајући да "није довољно што је Србима део државе 2008. једноставно отргнут, већ сада немају право ни на своје градоначелнике". 

И наравно, Вашингтон и Брисел признају као легитимне изборе на којима је излазност била три одсто, баш као што се дуре када мађарски Фидес уз излазност од седамдесет одсто победи са двотрећинском већином, или када Ердоган победи са још већом излазношћу.

У таквим случајевима се увек јаве "бранитељи људских права" и одговарајуће НВО да изразе забринутост за легитимитет избора. А коме је стало до права Срба са КиМ? Коме је стало до независности и суверенитета и територијалног интегритета Србије? Никоме, зато што је у интересу Вашингтона и Брисела да Балкан заувек остане буре барута.

Постоји криза у општинама на северу КиМ, разлог кризе је јасан, а то што су Срби увређени потпуно је оправдано, наводи се у ауторском тексту.

У нередима су повређени и мађарски војници. Српска војска је на граници. Ниткови у САД и Бриселу трљају дланове.

Ето где се сада налазимо. Мађари би барем требало да буду разумни и да не наседају на провокације Запада. 

image