Србија и Балкан

Опет о српском наоружању у Украјини: Да ли ФТ покушава да направи раздор између Београда и Москве?

Српски председник не противи се да његова земља продаје муницију посредницима који је испоручују Украјини, чиме је направила заокрет ка Западу, констатује "Фајненшел тајмс" позивајући се на Вучићеву изјаву да би могло да се деси да оружје продато из Србије заврши у Украјини
Опет о српском наоружању у Украјини: Да ли ФТ покушава да направи раздор између Београда и Москве?© © ATA Images, all rights reserved

Србија је пристала да подржи слање муниције Украјини и захваљујући томе добила подршку Запада у најновијим дешавањима на северу Косова и Метохије, један је од закључака чланка објављеног у "Фајненшел тајмсу" под сензационалистичким насловом "Србија подржава слање муниције Украјини у заокрету ка Западу".

Колико је велика "подршка" која се помиње у чланку најбоље знају Срби са севера Космета који већ девети дан протестују испред зграда општина у које су уз асистенцију косовске полиције, сузавце и шок бомбе улетели градоначелници које је бирало три одсто гласача и 13 Срба. Знају то добро и оних 53 повређених у немирима у Звечану, Срба које нико од западних политичара у својим реаговањима на инциденте није ни речју споменуо.

Шта је са оружјем и како ту ситуацију представља "Фајненшел тајмс"?

"Александар Вучић традиционално подржава Москву и одбија да се усклади са западним санкцијама Русији после њене инвазије на Украјину", наводи се у тексту. "Али, у промени тактике, српски председник рекао је да је свестан извештаја америчке владе да српска муниција завршава у Украјини преко посредника и да нема планове да то заустави."

А онда се цитира и сам српски председник. Ево шта је он заправо рекао:

"Да ли је могуће да се тако нешто дешава? Не сумњам да то може да се деси. Шта је алтернатива за нас? Да га не производимо? Да га не продајемо?", рекао је Вучић за "Фајненшел тајмс".

Затим се цитира троје неименованих западних дипломата у региону који кажу да је канал "којим се српска муниција допрема до украјинског фронта био кључни разлог у приметној промени пошто су САД, НАТО и ЕУ недавно подржале Србију у скорашњем распламсавању етничких тензија на Косову". НАТО је, конкретно, Србију "подржао" слањем додатних 700 својих војника на КиМ, а ваљда не треба превише трошити речи на то колико су они до сада бранили Србе и на Космету и ван њега.

Упитан да ли је то био намерни корак како би се придобила подршка западних престоница, Вучић је навео да Београд настоји да делује неутрално. "Али нисам блесав. Знам да нешто од оружја може да заврши у Украјини", истакао је Вучић.

Где је ту заокрет, промена позиције и новина за коју пре нисмо знали, осим у новинарском спиновању Вучићеве изјаве које тера воду на западну воденицу?

Изјава за ФТ не разликује се много од оних које је председник Србије давао и раније: да оружје које Србија продаје другим земљама може завршити у Украјини, али да оно није намењено тој земљи. Као и да Србија због тога неће престати да производи наоружање.

Вучић је, како се даље наводи у тексту, признао да хода на танкој линији између Москве и Запада, наводећи да неће подржати руске војне напоре. (Узгред, у тексту нигде није рекао или наговестио ни да ће подржати украјинске војне напоре)

"Придружили смо се свим резолуцијама Уједињених нација, придружили смо се забрани поновног извоза и нећемо бити чвориште за реекспорт нечега у Русију", рекао је Вучић, додајући да није у контакту с руским председником Владимиром Путином годину дана, осим што прима посетиоце из Москве.

Вучић је изјавио и да не очекује напредак на северу Косова, што испада помало контрадикторно с обзиром на ранију констатацију у тексту о невиђеној подршци Запада у замену за оружје за Украјину.

Српски председник поновио је да нема разговора док се из зграда општина на северу Космета не повуку полицијске снаге, а цитира се и потпредседник Српске листе Игор Симић који каже да Срби са КиМ не размишљају о расписивању нових избора на северу, што је предложила ЕУ, јер не очекују да ће њихови захтеви у скорије време бити испуњени.  

Није пропуштена прилика ни да се помену демонстрације у Београду које су почеле после две масовне пуцњаве, а које су показале "растуће незадовољство јавности десетогодишњом владавином Вучића и СНС-а, коју демонстранти виде као аутократску и коруптивну".

Те се у том контексту цитира и "Саво Манојловић, лидер НВО Крени-промени која помаже у организацији протеста", а који каже да су "пуцњаве биле 'вау' моменат"...

Говорећи о западној подршци и свему што је послагано у овом тексту, можда не би било згорег запитати: где је та западна подршка видљивија, по питању Космета или по питању београдских демонстрација? Па нек свако сам просуди.

image