Србија и Балкан

Вучић: Србија није и неће никад извозити оружје у Украјину

Председник Србије каже да је намера Приштине да никада не формира Заједницу српских општина
Вучић: Србија није и неће никад извозити оружје у Украјину© Танјуг/Раде Прелић

Србија није и неће извозити оружје Украјини, изјавио је председник Србије Александар Вучић о јучерашњим наводима Ројтерса.

"Овде није само реч о оружју, већ и о муницији. Србија није и никад неће продавати муницију Украјини и не постоји ниједан папир који доказује да јесте", рекао је Вучић после разговора са представницима Срба са КиМ у Рашки.

Говорећи о извозу српског оружја, Вучић је рекао да Србија, када продаје муницију и остало оружје, продаје само такозваним крајњим корисницима, а то нису ни Украјина ни Русија.

"Да ли је смисао уништити српске фабрике оружја, шта може бити смисао ове кампање?", упитао је он и додао да ће Србија наставити да улаже у фабрике и извози где је дозвољено крајњем кориснику.

"Питање је да ли ће да се појави са једне или друге стране ратишта. Сасвим је сигурно. Јер ми продајемо земљама муницију, али не продајемо Украјини и Русији. Ако продате Турској, или Чешкој, могуће је да се појави код неке зараћене стране. Тај бедни пакосни приступ појединих политичара и њихових медијских експозитура је толико јадан, јер хоће само да униште позицију своје земље. Они који су за Украјину хоће да покваре наше односе са Путином, а они други који стално тврде да Американци лажу, одједном верују чак и лажним америчким изворима. Све они то знају, и то је све тачно. А шта треба, да не извозимо ништа и да нам пропадну фабрике? Лучани су нам потребни за све, без експлозива не можете ништа да урадите у свим фабрикама", рекао је Вучић.

Вучић је запитао шта је смисао свега овога, и рекао да нећемо затворити фабрике да будале не би сваки дан објављивале да су негде видели гранату или метак.

"Не купује се муниција да би се качиле потпетице и штикле на ципелу. Знате, то се користи у ратовима за убијање људи. Никако не могу да разумем шта је мотив за такву кампању. Разумем ја шта је мотив, код Хрвата и ових других. Тако су хтели да уруше Крушик, да би Бугари профитирали. Српске фабрике имају стотине милиона евра уговоре. Да се одрекнемо свега тога да би морални никоговићи држали придике. Наставићемо да улажемо у наше фабрике, и да извозимо свима онима који су дозвољени енд јузери. Чак смо и њих условљавали да не извозе у рат, али ту не можете ништа", закључио је Вучић.

Србија војно неутрална, нећемо ни у НАТО, нити у неки источни савез

Председник Србије поновио је да је Србија војно неутрална и да неће мењати ту своју позицију, додајући да неће улазити нити у НАТО, нити у неки источни савез.

Одговарајући на питање новинара зашто је велику пажњу у јавности изазвала војна вежба "Платинасти вук", у којој учествују Војска Србије, Војска САД и још 10 држава, Вучић је рекао да је то седма таква вежба.

"Шта у ствари хоћете, да једној сувереној и независној земљи одређујете када ће да држи вежбу? Те вежбе нашим војницима доносе нова знања, бољу борбену готовост, свакако то значи побољшање капацитета наше војске. Не видим шта је проблем посебно што је наша политика јасна", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија војно неутрална и да своју позицију војне неутралности неће да мења.

"Ми нећемо да идемо у НАТО. И не кријем то, нема никаквих закулисних игара и превара и не знам чега. Не, нећемо у НАТО, нећемо ни у један војни савез, ни у онај источни, нећемо нигде. Хоћемо сами да чувамо своју земљу и своје небо", изричит је Вучић.

Још једном је позвао грађане да 22. априла у Батајници присуствују приказу војног наоружања, опреме и муниције.

Влада Куртија жели сукоб по сваку цену

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија дала све од себе да сачува мир на Косову и Метохији, али да влада Аљбина Куртија по сваку цену жели да изазове сукобе.

Указао је на чињеницу да је народ на КиМ забринут и уплашен, али да они нису кукавице.

"Ми смо се до сада трудили да покажемо добру вољу да сачувамо мир, да тиме осигурамо безбедност за наш народ. Нажалост, Куртијев режим у Приштини је дао све од себе да свакога дана производи, како би то ружно поједини амбасадори рекли, инциденте. Кажете да је инцидент када пуцате човеку у леђа, то није инцидент. Инцидент је ако сте му пробушили гуму на аутомобилу, тешко да је инцидент ако пуцате са намером да убијете човека", рекао је Вучић на састанку са политичким представницима Срба са Косова и Метохије у Рашки.

Вучић је питао да ли је упуцани Милан Јовановић крив јер је "носио шерпе и лонце, које је желео да прода на пијаци".

"Да ли је због тога упуцан, можете да мислите греха, да би поједини западни амбасадори рекли да је то инцидент", напомиње председник Србије.

Приштини не пада на памет да формира ЗСО

Наводи да влада Аљбина Куртија по сваку цену жели да изазове сукобе, а да је њихова намера да никада не формирају Заједницу српских општина, "да то буде љуштура, у којој ће садржај бити непостојећи".

"Они кажу да се све базира на неких пет правила, од којих је једно такозвани косовски устав, и писмо Могеринијеве и Тачија у коме говоре да неће дати никаква извршна овлашћења ЗСО. А од 22 принципа који су прихваћени у Бриселу, они су поништили 21. Тако да ваљда може ЗСО да оде до трафике да купи жваке. Е на то би пристали. А суштина - економски развој, урбанистички планови, школство и здравство. Оно што је од суштинског значаја неће да прихвате", додаје Вучић.

Истиче да је позиција Србије тежа јер зна "да највећи део западних земаља у ствари их не интересује ЗСО, ма како о томе говорили", ни опстанак Срба на КиМ, већ их само занима да Београд дефакто или дејуре призна Косово.

"Њима не пада на памет да формирају ЗСО. И онда су рекли, већ недељама говоре, да ће мене сматрати кривим ако дође до ометања избора. Замислите молим вас, важно је да људи знају, јер сам сигуран да и неки министри не знају, знате ли ко се пријавио за изборе. Пријавили се Ветевендосије, ПДК у Митровици. Дакле Тачијева и Куртијева партија. И сада ће на основу четири одсто њих, колико их тобож толико живи у северној Митровици, да обезбеде Куртију да буде градоначелник Митровице. У Лепосавићу ће исто да ураде. У Зубином Потоку их има око два одсто, имају оно једно село, а опет хоће градоначелника. У Звечану такође. И замислите оне који су толико забринути за демократију, објашњавају нам колико су важни избори", напомиње Вучић.

Председник Србије истиче да Курти на томе инсистира, зато да би могао да каже да хоће да формира ЗСО, али да све наведене општине више нису српске.

"Да би купио још шест месеци, док окупација не прође. И онда нам са Запада кажу - е немојте да их ометате у томе. У чему да их не ометам, да се 98 одсто људи не пита ништа. И то је демократија коју ако угрозимо бићемо тирани, реметилачки фактор, и људи који руше мир на Балкану", рекао је Вучић.

Говорио је и о нападима политичара из Приштине, и да годину и три месеца слуша лудости како је он "мали Путин, а Косово Крим".

Србији су руке везане, наш посао је да се боримо

"Ја знам да сте ви донели одлуку да не излазите на изборе. Ја позивам све људе на КиМ да буду јединствени, мој позив свима је да како донесете одлуку да се тако сви понашају и то поштују. Нема шта, биће вам Курти градоначелник Северне Митровице... Али мислим да је боље да на крају ствари буду очигледне, да више никога не фолирају. Да је то тобоже најдемократскија држава на југоистоку Европе, где због три шерпе и два лонца покушаше да убију човека", каже Вучић.

Наглашава да је у споразуму из 2015. године написано директно да Република Србија има право финансирања ЗСО.

"Знате шта то значи за наше људе у Штрпцу и Лепосавићу. То је најважнија одредба. Е сада, није велика тајна да су нама руке везане, и оно што се дешава на КиМ, људи знају да када било шта ураде Курти или међународна заједница, увек сам крив ја и није ми проблем да одговарам на лажи. Али, наш посао је да се боримо и не трошимо време да одговарамо онима који немају никакву одговорност, и којима је једини циљ да се докопају бар мало власти", додаје Вучић.

Даље је напоменуо да је Србија јуче доставила последњи предлог о таблицама у Брисел који је више него компромисан.

"Не могу да кажем да ћемо проводити реципрочне мере пошто немамо исти статус, али ћемо да проводимо мере које ће правити значајан и озбиљан одговор оној страни која користи своју силу и апарат репресије да малтретира наше грађане, посебно на северу КиМ", објаснио је Вучић.

Важне економске мере

Вучић је саопштио да је донето неколико важних социјално-економских мера за народ који живи на Косову и Метохији.

"Већ смо рекли да ћемо ићи на повећање привремене накнаде за кориснике са КиМ са 11.000 на 20.000 динара. Друга мера коју смо предложили је економско оснаживање незапослених лица", навео је Вучић на састанку са политичким представницима Срба са КиМ коме присуствују и председница Владе Ана Брнабић и чланови кабинета.

Председник Србије истакао је да ће се радити и на унапређењу рада здравствених установа, то јест да ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара.

Казао је да је то изванредна вест за српски народ на КиМ, и та мера ће износити 2.051.282 евра годишње.

Претње српским спортистима

Председник спортског савеза КиМ Горан Ковач пожалио се на катастрофалну ситуацију за српске спортисте.

"Ако се сећате, прошли пут сам говорио о проблемима које имају наши клубови, да не могу да се такмиче, па се све утакмице играју у централној Србији. Сада је ситуација још гора. Малтретирали су тренера одбојкашког, претили су да ће га ухапсити. Послали су и допис да ће сви организатори спортских догађаја бити ухапшени", казао је Ковач.

Он са поносом истиче да се ниједан српски клуб није учланио у њихове савезе.

"И да вас питам, која мајка ће да пошаље сина да се такмичи у неком граду одакле су протерани сви Срби? Они нас терају на то, а ми то никада нећемо прихватити. Захваљујући помоћи државе Србије, и даље живи спорт на КиМ. Али сада нам је преко потребна друга врста помоћи, да сви савези и министарства стану иза једне изјаве, и да се то пошаље кровним организацијама, да виде каква се репресија врши над спортистима на КиМ", рекао је председник СС КиМ.

Ковач упозорава и да одређена спортска тела и савези у централној Србији дозвољавају спортистима лажне државе да се крећу и такмиче у нашој земљи.

Супруга рањеног Јовановића се обратила 

Потом се обратила Марина Јовановић, жена упуцаног Милана Јовановића.

"Пуцали су на невиног човека, опростите, милиметри су делили од тога да моја деца остану без оца, а ја без мужа. Али трауме ће остати вечне. Зашто су нас напали, шта смо ми скривили. Ћеркица од три године сваку ноћ плаче и ујутру тражи оца. Шта њој да кажем? Јуче сам покренула петицију да се уклоне сви специјалци са КиМ. Такође желим да се захвалим држави Србији и вама који сте нам пружили подршку. Само да питам, колико крви треба да се пролије да би се ово зауставило. Ја сам избегла из Обилића, и данас све то исто преживљавају моја деца", рекла је она.

Председник је Марини Јовановић рекао да ће се Милан ускоро вратити кући, и да је већ предочио породици Јовановић шта може да уради.

"Још колико крви? Све време све што радимо је то да не буде крви. Питам се само да ли неко мисли да сам глуп или луд, и да не разумем да ће данас аплаузе да добијају само они који ће да држе надреалне и острашћене говоре, јер људи не могу више да трпе ништа. Само хоћу да предочим колико је ситуација тешка. Али сам рекао и да ако се формира ЗСО, молио бих људе због безбедности да се врате у институције. Али прошли пут када сам то предочио, видео сам једнодушно одбијање од свих носилаца правосудних функција. Буквално нико неће ништа да има са косовским институцијама. Имаћемо још много проблема, али ћемо да се боримо и да покушамо да сачувамо људе", каже он.

Вучић је тражио од свакога да каже шта очекује од своје државе Србије.

"Не да нешто стално виси у ваздуху, као да нешто нисмо желели да урадимо, или да некоме нисмо желели да помогнемо. Још од 1998. године када сам посетио наше јунаке на караули Дева, не постоји нико ко је толико пута био на КиМ. Сада пошто неће да ме пуштају углавном се виђамо у близини административне линије. И не постоји нико ко зна све патње наших људи. Али разумите да су нам добрим делом руке везане. Ја се сећам када сам последњи пут у Рашки молио да се уклоне барикаде, а многи су били против, а питање је ко би данас био жив. Купили смо мир и још неко време", рекао је председник.

Он је Марини Јовановић поручио да њен супруг није крив, а да разуларена банда пуца по налогу, да би могли да изазивају провокације, како би се "Курти представљао као Зеленски".

"И да нас увуку у сукоб са НАТО, а да онда ослобађају цео свет од руских слуга. То је цео смисао свега што раде. А ми можемо да се ослонимо само на себе и на своју Србију. Нико неће да нам помогне, баш као што их није било 1999. године, ни многих других година", рекао је председник.

Перица Марић из Косовске Митровице, начелник за транспорт и логистику КБЦ Митровице, и отац петоро деце, је говорио председнику о проблему санитетског превоза.

"Конкретно се ради о пацијентима са КиМ које шаљемо у централну Србију. Малтретирају нам возаче на Јарињу, задржавају их дуже од онога колико је потребно, отварају санитете, што је неподношљиво", казао је Марић и истакао да Албанци континуирано праве проблеме Србима.

Јевтић: Курти директно хоће да оптужи Вучића и српско руководство

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић је известио председника да је Братиславу Николићу продужен притвор, и захвалио се председнику на економским мерама о којима је говорио на почетку обраћања.

"Такође хоћу да кажем да стичем утисак, све ово што предузима Курти има за циљ и да за све окриви директно вас и државу Србију. А на исти начин као Курти говоре и одређени опозициони политичари у Београду, и то директно утиче на наш положај на КиМ. Људи морају да знају да када Албанци малтретирају возаче амбулантних возила, и пуцају на људе, то директно има за циљ да се окриви Вучић и наше руководство", каже Јевтић.

Он каже да је све што је учињено од 2012. године урађено са циљем да се очува мир, и да је данас позиција Србије много јача.

На питање председника Вучића шта је суштина оптужног акта против наших људи, Јевтић каже да је било неколико рочишта и да оптужница због тобожње нелегалне градње још није потврђена.

"Држе их због нелегалне градње годину и по дана у затвору. А онај који је пуцао у децу у Штрпцу пуштен из затвора после неколико дана", приметио је председник.

Јевтић је поручио да је то слика Куртијеве правде и правосуђа, и да је то најбоља слика односа према Србима.

Александар Филиповић, доскорашњи шеф оперативе за регион Север, за ког је председник напоменуо да је носилац високог ордења државе Србије, казао је да "Приштина и Курти неће стати док не отерају последњег Србина".

"Пуцају у људе и децу, хапсе људе и од свакога праве криминалца. Замислите када једно лице оптуже за осам дела, а наведу датум и време извршења све у исти минут. Оптуже га за разна дела, од давања и примања мита, до ношења оружја, а све да је извршио у истом минуту. То нигде у свету нема. Председниче, орден који сте ми уручили ми даје обавезу да од вас тражим додатну помоћ како бисмо овај терор преживели. Како бисмо остали и опстали на својим огњиштима. Када смо скинули униформе, наша држава је стала уз нас. Захвални смо на томе што је наш народ збринут", рекао је Филиповић.

"Знам шта бисте највише волели да чујете - да српска војска уђе на КиМ"

У разговору са Србима са КиМ казао је да зна шта би они желели.

"Али ја знам шта ви желите од мене, иако нећете да изговорите, да је једино што би вас обрадовало да српска војска уђе на КиМ. И да бисте тек тада се осећали сигурно. Народ у Србији је то могао да види исто, ја добро читам и оно што не кажете. Тренутно сам, осим чињенице да сам председник, и врховни командант војске која је много јаче него што је била. Ја не мислим да је то решење у овом тренутку. Ја знам шта сам обећао на последњем састанку у Рашки, када сам једва измолио људе да се склоне са барикада, знајући да ћу бити најопсованија особа на кугли земаљској. Знам да нисам промашио, али знам да је данас, после неколико месеци, знате да је то била одговорна одлука. Ми морамо да чекамо, да градимо и чекамо, а уколико буду урадили оно о чему смо говорили прошли пут, и уколико то буде очигледно, и јасно да им је намера да протерају наше људе, верујте ми да се то неће догодити и да им то нећемо дозволити", рекао је председник.

Вучић каже да то говори са пуном одговорношћу, и да он не хита у сукобе због аплауза.

"Нападну ли наш народ, код мене неће бити крени и стани, и склони се и повуци се. Ја им нисам ни Милошевић, ни Тадић ни Коштуница" рекао је он.

Вучић је истакао да никоме не замера ништа, али да има обавеза да чува главе Срба, посебно када је узаврела ситуација.

Председник каже да зна шта је сан, циљ и жеља наших људи на КиМ, и да су сви били спремни да се боре до краја.

"Видео сам разочарање и неразумевање око мог предлога да се склоните са барикада. Мислиш ли Срећко да ми је било лепо, да нисам знао шта мислиш, шта Милан мисли, шта мисле Симић и Ракић? Мислите да сам бездушан? Не, само је неко морао да донесе најисправнију одлуку, и израчунајте колико смо наших глава сачували тиме. Оно што постаје немогуће је што ја не могу да разумем ове из Европе. Не могу да разумем да они виде хиперпродукцију провокација, да само то ради и да се не бави ничим другим. А када питате колики кредитни рејтинг има, нема га, нема ништа. Али је важно протеривати и убијати Србе", истиче он.

Пет тачака које ће усвојити Влада Србије

Вучић је на крају разговора предложио пет тачака које ће Владе Србије усвојити.

Под један, што предлажемо Влади, да се тражи хитна реакција и ЕУ и других органа и институција у свету како би привремене институције у Приштини поштовале споразуме о регистарским таблицама. Уколико они одбаце компромисно решење, српска страна ће узвратити снажним мерама, политичким мерама у складу са уставом.

Под два, захтев за хитним формирањем Заједнице српских општина. Формирање ЗСО је главни предуслов за даље преговоре у дијалогу Београда и Приштине и услов за повратак Срба у приштинске институције.

Под три, албанске полицијске снаге се противправно налазе на северу Косова, ми ћемо од данашњег дана на сваком месту тражити повлачење тих јединица.

Држава Србија није учествовала у доношењу одлуке о неучествовању на изборима, али она никада неће оставити свој народ на цедилу и управо зато неће ићи ни против Српске листе, ни против свих других који су доносили одлуку о неучествовању на изборима. Тражићемо да се избори одрже после формирања ЗСО. Ово је четврта тачка.

Тачка пет, Република Србија ће предузимати све законите политичке, економске и друге мере како би осигурала заштиту живота и основних људских и политичких права Срба на Косову и Метохији.

image