Србија и Балкан

Ковачевић: Питање имовине je трајно решено Дејтонским споразумом

Можда најбитнија ствар коју треба да каже испред зграде ОХР-а је та да у БиХ не постоји високи представник, указао је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ
Ковачевић: Питање имовине je трајно решено Дејтонским споразумомwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Питање имовине Републике Српске је трајно решено Дејтонским споразумом, изјавио је за РТРС делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, поручивши да је дошао да то изјави испред зграде Канцеларије високог представника (ОХР).

Ковачевић је нагласио да се "Српска никада неће одрећи своје државне имовине".

"Никада се неће одрећи својих добара, река, вода, свог пољопривредног земљишта, својих шума и свега онога што припада Српској. То ннико никада неће моћи да нам оодузме, јер смо то тако, сви заједно (Српска, ФБиХ и БиХ, али и сви они који су гарантовали потписивање Дејтонског споразума) потписали 1995. године, да имовина припада Српској и ФБиХ", поручио је Ковачевић. 

Коментаришући најаве високог представника Кристијана Шмита, којег у РС не признају, да ће "нешто да упуте у Парламентарну скупштину", Ковачевић их је упозорио да "немају они шта да шаљу у Парламентарну скупштину, јер на основу Дејтонског споразума, они немају апсолутно никаква овлашћења у том смислу".

"Оно што је исто тако битно да кажем, јесте да Парламентарна скупштина усваја законе и доноси решења у складу са оним што јесу надлежности Парламентарне скупштине, а имовина то свакако није, јер је имовина решена Дејтонским споразумом, Уставом БиХ, и она припада и Српској", поручио је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да је "можда најбитнија ствар коју треба да каже испред зграде ОХР-а та да у БиХ не постоји високи представник".

"Последњи високи представник у БиХ био је Валентин Инцко. Послије Инцка нико није изабран, јер никада ни за кога није усвојена релевантна резолуција у Савету безбедности УН-а, како Дејтонски споразум каже да то мора да се догоди", истакао је Ковачевић. 

С обзиром да се данас одржава седница такозваног ПИК-а, Ковачевић је поручио да "не постоји никакав ПИК, никакав треф, никакав разбојник, нити било шта".

"Дакле, постоје институције БиХ, институције Републике Српске и оне су једине релевантне, које могу да доносе одлуке. Ако говоримо о имовини једино што је могуће јесте да се договоре Српска и ФБиХ и да направимо договор да БиХ доделимо одређену имовину на коришћење", закључио је Ковачевић. 

ПИК тражи поделу имовине

Управни одбор Савета за спровођење мира (ПИК) позвао је све политичке актере у БиХ да "наставе са досадашњим позитивним трендом и искористе шансу како би подстицали помирење и даљи напредак БиХ на евроатлантском путу".

Управни одбор ПИК-а у саопштењ објављеном након дводневне сједнице у Сарајеву позива власти да без одгађања приступе решавању кључних изазова, односно да одмах постигну конкретне резултате у спровођења 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, имајући у виду да је препорука за кандидатски статус у ЕУ дата уз разумевање да ће бити предузет низ корака.

У саопштењу је истакнуто да власти у БиХ, као што је наведено у програму "пет плус два", треба да нађу прихватљиво и одрживо решење за питање расподеле државне имовине између власти на нивоу БиХ и других нивоа усвајањем закона на нивоу БиХ којим ће се уредити то питање.

"Решавање државне имовине од кључног је значаја за реализацију програма 'пет плус два', што је неопходно за затварање ОХР-а, а биће од користи и грађанима БиХ због тога што ће се имовина моћи користити у продуктивне сврхе", наводе из Управног одбора ПИК-а.

Такође, поручили су да се БиХ и даље суочава са крупним изазовима, укључујући и, како се наводи, "сецесионистичке пријетње владајуће коалиције у Републици Српској и напоре којима се подривају" БиХ и њене институције.

Шта је програм "пет плус два"?

"Политички директори Управног одбора Савета за спровођење мира су на састанку у Бриселу 26. и 27. фебруара 2008. године утврдили захтеве које органи БиХ треба да испуне пре затварања Канцеларије високог представника", пише на сајту ОХР-а.

  • Прихватљиво и одрживо решење питања расподеле имовине између државе и других нивоа власти;
  • Прихватљиво и одрживо решење за војну имовину;
  • Потпуна имплементација Коначне одлуке за Брчко;
  • Фискална одрживост (промовисана путем Споразума о утврђивању сталне методологије за утврђивање коефицијената за расподелу средстава УИО-а и оснивање Националног фискалног већа); 
  • Заживљавање владавине права (демонстрирано путем усвајања Државне стратегије за ратне злочине, доношењем Закона о странцима и азилу и усвајањем Државне стратегије за реформу сектора правосуђа).

Како је наведено на сајту, "поред ових циљева, Управни одбор Савета за спровођење мира је такође утврдио два услова које треба испунити пре затварања ОХР-а".

  • Потписивање ССП-а;
  • Позитивна процјена ситуације у БиХ од стране Управног одбора Савјета за имплементацију мира заснована на пуном поштовању Дејтонског мировног споразума
image