Србија и Балкан

Одговор Бањалуке Сарајеву: Странке у РС потписују изјаву о заштити имовине

У радној верзији изјаве наведено је да ће Српска понудити Федерацији БиХ потписивање споразума о мирном раздруживању под одређеним условима
Одговор Бањалуке Сарајеву: Странке у РС потписују изјаву о заштити имовине© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Представници парламентарних странака у Републици Српској данас би требало да потпишу изјаву о заштити имовине, најављено је прошле седмице на састанку лидера странака код председника Републике Срске Милорда Додика.

У радној верзији изјаве наведено је да ће Српска понудити Федерацији БиХ потписивање споразума о мирном раздруживању уколико се настави антидејтонско деловање Уставног суда БиХ и политичких представника из Федерације БиХ према Републици Српској.

Усаглашено је да политичке странке неће учествовати у расправи о овој теми у Парламентарној скупштини БиХ. Припрема се одлука о повлачењу српских судија из Уставног суда БиХ.

Састанку код председника Додика у петак присуствовали су представници странака владајуће коалиције и опозиционог СДС-а.

Из Сарајева стижу претеће поруке, па и најаве оружаних акција према РС.

Наиме, Сарајеву је највише засметао део изјаве српских политичара, где пише да се задужује Влада да настави преговоре са Владом ФБиХ ради дефинисања граничне линије између Српске и Федерације у складу са Анексом два Дејтонског споразума и обавезује МУП РС да формира посебну јединицу која ће надгледати границе између ентитета.

Министар одбране БиХ Зукан Хелез изјавио је да ће уколико Додик изведе полицију на ентитетску линију, они бити глинени голубови.

"Молим Бога да то не уради, то би били глинени голубови. Ми бисмо успоставили врло брзо уставноправни поредак", рекао је Хелез.

На те претње надовезао се и Денис Бећировић, бошњачки члан ПБиХ, који је јавно поручио председнику РС Милораду Додику "да се не игра са ватром".

Према његовим речима, БиХ ће опстати, а огромна већина људи је спремна да брани ту државу.

"Имамо и пуно више пријатеља и изван државе и ја му још једном поручујем нека се не игра са државом БиХ", казао је Бећировић.

Председник Додик је поручио Бећировићу да се не игра са РС и Србима.

"Нисмо спремни да жртвујемо мир ни за шта, па ни за РС, али нисмо спремни да жртвујемо Српску за неуставну БиХ. Ако Бећировић прихвата Дејтонски споразум, немамо никакав проблем, но ако мисли као и остали муслимански политичари да ће једно говорити а друго радити, мора да зна да то неће проћи. РС ће се штитити правом и у миру, јер имамо довољно механизама да се заштитимо", нагласио је Додик.

Нагласио да ће БиХ бити или уставна или је неће бити и то треба да схвате и Бећировић и остали који га охрабрују.

"Поручио бих му да се не игра великим речима и прети туђим оружјем. Ми смо своју земљу једном одбранили, одбранићемо је сваки пут", нагласио је Додик.

image
VV inauguration
banner