Србија и Балкан

Фрид: САД никада нису биле оволико љуте на владу "Косова"

Дугорочни извор проблема у односима "Косова" и Србије долази из Београда, из српског реваншизма, али је Курти успео да се посвађа с САД, не знам шта је мислио, каже бивши помоћник америчког државног секретара
Фрид: САД никада нису биле оволико љуте на владу "Косова"www.globallookpress.com © © Alex Edelman

Свађа с Американцима штети интересима "Косова", рекао је бивши помоћник америчког државног секретара Данијел Фрид у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Према његовим речима, САД никада нису биле толико љуте на владу тзв. Косова и тако нешто је "прилично узнемирујуће".

"Курти и његов тим узели су америчку подршку здраво за готово. Злоупотребили су америчко поверење на начин да ће им бити тешко да то поправе", рекао је Фрид.

Он је оценио да "Косово" игнорише забринутост Сједињених Држава и делује на начин "који ми не охрабрујемо" додајући да никада није видео америчку администрацију тако љуту на владу "Косова". Како је објаснио, америчка влада охрабрила је Албанце на Космету да не праве проблем на северу, али су их они игнорисали, као и да су резултати управо оно на шта су их упозоравали.

"Иначе не могу објаснити зашто би амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер и Габријел Ескобар били толико иритирани. Претпостављам да се њихови разлози заснивају на томе што је Курти игнорисао њихова упозорења и узимао америчку подршку здраво за готово - што је било погрешно и изненађујуће", рекао је Фрид.

Он је додао да је Курти учинио да председник Србије Александар Вучић делује емпатично, као и да није мислио да је то могуће "с обзиром на то да су Срби извор проблема, јер они су ти који одбијају да признају независност 'Косова' и одбијају да признају реалност да га Србија више никада неће имати".

За Куртија је додао и да дефинише суверенитет тзв. Косова на начин да се осећа да не може тражити ништа осим максимума, чиме је, како је истакао, лошу ситуацију учинио још гором.

"Дугорочни извор проблема у односима 'Косова' и Србије долази из Београда, из српског реваншизма, док је Курти успео да се посвађа с САД. Свађа с Американцима штети интересима 'Косова', не знам шта је Курти мислио", навео је Фрид.

Он је истакао и да би Курти требало да направи корак уназад и поправи односе са САД јер сваки други смер може бити много скупљи. 

На питање како би оценио приступ америчке администрације према тзв. Косову и Србији, Фрид је рекао да су пре ове најновије експлозије на северу, САД разматрале проблем у Београду и веровале да би Албанци с Космета поступно могли изаћи у релативно добром стању.

"Али треба им партнер на 'Косову' да помогне да се стабилизује север. Мислим да америчка администрација сматра да тренутно нема тог партнера", додао је Фрид.

Он је истакао да би било веома лоше да дође до отвореног сукоба и да би Курти требало брзо да делује како би сачувао барем радни однос с америчком администрацијом.

Фрид се дотакао и Русије и изјавио да Руси "воле да виде како се Сједињене Државе боре против 'Косова', то је добродошла вест за Кремљ".

image