Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Да ли ће Запад заиста казнити Куртија?

Упркос томе што има подршку Британаца и Немаца, који му дају ветар у леђа, Курти није успео у свом пројекту сукобљавања Срба и НАТО-а, каже председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша
РТ Балкан анализа: Да ли ће Запад заиста казнити Куртија?Getty © Omer Messinger/Getty Images

Изасланици Сједињених Америчких Држава и Европске уније Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак изнели су премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Куртију план од три тачке - нови избори на северу Косова и Метохије, деескалација ситуације и повратак дијалогу.

Ескобар је јуче поручио, (а данас демантовао) да Курти има рок од два дана да одговори на захтеве, а уколико их не прихвати, биће јасно да не жели сарадњу са САД и ЕУ, а то, упозорио је, не може да прође без последица.

Самопроглашено Косово до сада није добило овако отворена упозорења међународне заједнице. Како пишу албански медији, Запад би могао да пређе са речи на дела уколико преговори са Приштином, тачније са Куртијем, не буду дали жељене резултате.

"Албанијан пост" данас је известио о пакету санкција са којима би такозвано Косово могло да се суочи уколико Курти, главни кривац за нарушене односе за Западом, не прихвати захтеве својих партнера.

Како наводи поменути медиј, север Косова и Метохије вратио би се у стање од пре 2004. године, пре него што је Кфор преузео контролу, средства из САД и ЕУ била би блокирана, а међународна заједница "изразила би пасивност према кампањи Србије за повлачење признања Косова".

Приштини прети и блокада интеграционих процеса и евентуално искључење из неке од међународних организација у којој је већ члан.

РТ Балкан анализира да ли је намера Запада да заиста, по први пут, озбиљно казни непослушног Куртија.

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша подсећа да такозвано Косово већ трпи одређене последице због немира на северу. Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер у обраћању након инцидената на северу КиМ саопштио је да Косово више неће бити учесник међународне војне вежбе "Дифендер Јуроп 2023", најавио забрану посете косовских чиновника Америци, али и друге могуће кораке. Ховенијер је касније појаснио да су у питању "последице", а не санкције.

"Морам да кажем да у овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе Косова, попут ангажовања са земљама које не признају Косово, или активног рада на унапређењу Косова на евроатлантском путу. Веома нам је жао што је дошло до овога, али морам да будем искрен, ситуација је таква. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савет и одмах предузети кораке за смањење тензија на северу", истакао је тада амбасадор.

Бериша за РТ Балкан прецизира да санкције и те како могу бити уведене зато што је Куртијев однос према америчкој администрација прешао у лични однос, али и лично вређање службеника америчке администрације.

Извори су за "Албанијан пост" навели да би Аљбин Курти и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља могли да буду проглашени персонама нон грата, а Бериша наводи да је и то могуће, с обзиром на то да су двојица политичара директно одговорна за ситуацију на северу.

"Американци су се дословце изјаснили да неће да кажњавају народ, већ да ће своје несугласице решавати са садашњим премијером, коме вечерас у 21 истиче рок да одговори на захтеве Ескобара и Лајчака", додаје Бериша.

Указује на чињеницу да Курти има неколико саветника из Албаније, а да је један од њих, Елвис Хоџа недавно рекао да је "народ бирао Куртија и да се он неће потчињавати изасланику".

То јасно показује да Курти нема намеру да сарађује, а и о томе шта мисли о својим савезницима, који су до недавно подржавали готово сваки његов корак.

Наш саговорник подсећа на то и да је Курти недавно сличне коментаре упутио и америчком државном секретару Ентонију Блинкену, чије је изјаве окарактерисао као "наивне и погрешне".

"Пошто му није успела идеја да сукоби Војску Републике Србије и Србе са НАТО снагама на Косову, покушава да се извуче из те ситуације и купује време. Не жели да поступа по било ком предлогу администрације, већ својим бирачима жели да покаже да је доследан, иако му је опао и ауторитет и подршка, на свега 28 одсто. Курти се, заправо, припрема да поднесе оставку и иде на нове изборе", додаје Бериша.

Напомиње да не верује да ће Курти учинити било шта да Заједница српских општина буде формирана, с обзиром на то да Београд инсистира на пуном капацитету онога што је договорено 2013. и 2015. године.

Колико ће се ситуација даље компликовати види се и из изјаве председавајућег ОЕБС-а и министра спољних послова Северне Македонија Бујара Османија који је рекао да је његов предлог за деескалацију и нормализацију ситуације на северу КиМ предат мисијама у Београду и Приштини, "које треба да га комуницирају и операционализују".

Бериша даље подсећа да је тим који је био задужен за формирање нацрта за Заједницу српских општина, на челу са Данијелом Вујичић, сменила управо Куртијева влада.

"То се компликује да би се добило на времену и ишло на нове изборе. Не очекујем да ће Курти вечерас послушати Ескобара и Лајчака, а он покушава да покрене и иницијативу у ЕУ да комплетан тим, у којем су, између осталог, Жозеп Борељ, Мирослав Лајчак и амерички представници, замени Ескобара", додаје наш саговорник.

Упркос томе што има подршку Британаца и Немаца, који му дају ветар у леђа, Курти није успео у свом пројекту сукобљавања Срба и НАТО-а, а желео је да "врућ кромпир" пребаци на Кфор, каже Бериша.

Рушење Куртијеве владе реалан сценарио

Бериша оцењује да је опција и рушење Куртијеве владе, за шта је потребан 61 посланик, а то је могуће и без помоћи десет посланика Српске листе, што косовски посланици желе да избегну по сваку цену.

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц изјавила је да је Приштина, након немира, отворена за могућност одржавања нових избора у четири општине на северу КиМ. Сви су сараднички расположени, а и опозиција се изјаснила да не сме ни по коју цену да квари односе са Америком, подсећа Бериша.

Објашњава да посланици Демократског савеза Косова, Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова, три посланика из странке Самоопредељење који су напустили посланички клуб, пет посланика које чини листа Смело и остале мањине, без Српске листе могу заједно имати преко 61 посланика, што је довољно за рушење владе.

Запад може да спроведе оно што је наумио

Некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић за РТ Балкан каже да је Курти прихватио француско-немачки споразум, али и мапу пута у Охриду, у којој је његов главни задатак оснивање Заједнице Српских општина.

"Знам да земље Квинте и Запад могу да спроведу оно што су наумили, а то је оно што је потписано 2013. и 2015. године, формирање Заједнице српских општина. То онда значи да се распишу избори на северу и да се у међувремену повуку специјалне јединице и градоначелници. Све остало је њихова ствар, да ли хоће или неће, а ја се надам да коначно хоће нешто да ураде, а да могу, могу", истиче Анђелковић.

На Србији је да инсистира на спровођењу договореног и да заштити безбедност и основна права Срба на КиМ, напомиње наш саговорник.

"Они крше, ми инсистирамо на спровођењу међународних уговора и договора. Чак је и Бриселски парламент, такав какав је, са двотрећинском већином усвојио Бриселски споразум", закључује Анђелковић.

image