Србија и Балкан

Брнабић: Моја оставка је на столу; Вучић: Имаћемо превремене парламентарне изборе

Од септембра креће повећање плата у просвети и здравству, као и повећање пензија, рекао је председник Србије обраћајући се јавности и додао да ће свако новорођено дете до оних старих 16 година добити 10.000 динара
Брнабић: Моја оставка је на столу; Вучић: Имаћемо превремене парламентарне изборе© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Сада је јасно да ћемо имати превремене парламентарне изборе, само остаје да утврдимо када ће се они одржати, рекао је председник Србије Александар Вучић обраћајући се јавности.

Он је додао да се никада неће десити да се на улици преузима власт и да се нада да ће ипак пронаћи саговорнике у онима који треба да преузму већу озбиљност и одговорност, ако не, онда идемо на изборе.

"Прилично је јасно да се они надају неким другим стварима које се неће догодити и никад се неће догодити да неко на улици преузима власт. Било је превише тога за ову земљу у прошлости, са тим је давно завршено. Ми ћемо да чекамо да се на разговорима појаве неки с мало више одговорности, а не да раде нешто за неке своје ситне, страначке потребе", рекао је Вучић.

Додао је да верује да ће ипак пронаћи саговорнике у онима који би требало да покажу одговорност.

"Ако не нађемо саговорника - идемо на изборе јер постоје рокови. Премијерка подноси оставку у народној скупштини РС, ја имам обавезу да као председник понудим мандат. Када се констатује да не постоји већина, могуће је да неко други постигне већину, наравно. Када истекне тих месец дана, предстоје нам уставни рокови за одржавање избора. Ја сам задовољан радом Ане Брнабић. Увек смо спремни да се договарамо, али то није питање нечије партијске воље, него свих политичких чинилаца", нагласио је председник.

Он је поновио да прелазне владе неће бити, "јер за прелазну владу је потребна моја одлука, а такву одлуку нећу донети". То је, како он каже, уништавање и разарање Србије и у тако нечему што је против виталних интереса Србије никада неће учествовати.

Истиче да су у стању све да трпе и толеришу, да ни на који начин не угрозимо демократска правила и да нам се не понови 2008. кад неки нису дозволили шетњу до РТС-а, па је убијен Ранко Панић.

"Ми се клонимо сваке одлуке државе која би могла да доведе до било какве примене физичке силе над демонстрантима", рекао је председник.

Претходно, премијерка Србије Ана Брнабић је рекла да је спремна да у сваком тренутку да оставку, захвалила се председнику Вучићу на подршци коју јој даје и истакла да сматра да су парламентарни избори најбољи начин да се несугласице реше. 

"Моја оставка је на столу, спремна сам да је дам у сваком тренутку", рекла је Брнабић.

Она је навела да је разговарала са председником Српске напредне странке Милошем Вучевићем, као председником највеће странке у земљи и да сматра да су парламентарни избори до краја године једини начин да се реши криза.

"Желим да кажем да су избори једини начин на који се долази на власт у демократским друштвима, насиљем нико и никада", рекла је Брнабић.

Навела је да су прошле недеље у посети Београду били експерти из Норвешке и да су рекли да је једна од најгорих ствари која нам се може догодити политизација трагедије.

"На жалост, то је управо оно што се десило код нас. Одређене политичке странке и политичари из опозиције су организовали протесте. На тим протестима у тренуцима када је требало да седимо и разговарамо заједно, као друштво, чули смо искључиво политичке захтеве", рекла је премијерка.

Подсетила је да су захтеви протеста смена министра просвете, смена министра унутрашњих послова, директора БИА, смена чланова РЕМ-а, одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију и укидање ријалитија.

"Лицемерно је јер су ти људи довели ријалити програме у Србију и зарађивали од њих, ставили те ријалитије у Установу за децу и омладину Дечји град и на телевизије као што је Б92. Од та четири захтева један је у потпуности испуњен, то је укидање ријалити програма, ако говоримо само о једном ријалити програму, и то су Пинк и 'Задруга'. Неке друге телевизије као што је Нова никада нису ни поменули да желе да укину свој ријалити", констатовала је премијерка.

Додала је да је делимично испуњен тај захтев, као и захтев за сменом, јер је министар Ружић сам поднео оставку.

"Министар унутрашњих послова и директор БИА не видим какве везе имају са овим трагедијама", нагласила је премијерка.

Председник Србије: Повећаћемо плате просвети и здравству, 10.000 динара за свако дете

Вучић је рекао да је највећа брига, не рачунајући КиМ, стопа раста.

"Имаћемо проблема из много разлога, део је до увезених проблема, делом наших. Ми успевамо да увећаним приходима и смањеним расходима обезбедимо виши приход. Оно због чега ми постојимо као изабрани представници је да се старамо о бољем животу грађана", додао је Вучић.

Он је најавио да је донета одлука да се увећају зараде у одређеним областима, и најавио да ће плате бити повећане у просвети и здравству.

"Од првог септембра, за два и по месеца идемо на повећање плата. Пет и по одсто плус од првог децембра још 10 одсто, што је укупно 16 одсто", рекао је председник.

Како је додао, када се узме у обзир да је просечна инфлација између 11,1 и 11,8 одсто, онда је јасно какав је ово успех.

"Желимо да оснажимо наше учитеље и наставнике, да покажемо да бринемо о њима. Обезбедили смо новац", рекао је Вучић.

Медицинске сестре и медицински техничари, укупно 59.128 запослених, од 1. септембра добиће 5,5 одсто повећање плата и додатних 10 посто у децембру или јануару, а биће и за друге секторе значајних повећања.

Председник је рекао да ће од октобра бити увећане и пензије и навео да ће просечна пензија ће бити 390 евра, што је највеће увећање до сада.

"За наше пензионере, идемо од 1. октобра повећање од 5,5 одсто, онда од 1. јануара са додатних 14,6 одсто. Са кумулативно готово 21 одсто повећањем, на оних 23 одсто колико смо већ имали, то је готово 44 одсто. Пензија 2012. била је 204 евра, у јануару 2024. биће 390 евра", рекао је председник.

Најавио је и нову меру која никада није донета, али како каже "сматрају да је важна".

"По први пут даћемо по 10.000 динара за свако дете од првог дана рођења до 16. године и то иде на рачун мајкама. Уколико је самохрани отац у питању, он ће добити тај новац", истакао је председник и додао да је за ту меру издвојено 100 милиона евра.

Према његовим речима, пријављивање иде од 20. августа до 15. септембра, а исплата око 25. септембра.

"Уколико је самохрани отац тај који се стара о деци, онда ће он добити тај новац. Уколико су старатељи, они ће добити тај новац. Укупно 1.190.000 деце од нула до 16 година обухваћено је овом мером", рекао је Вучић.

Хлеб Сава биће од петка јефтинији, најавио је Вучић, коштаће 54 динара. Он је додао да мора да се убрза процес смањења инфлације, а "молићемо ММФ да се не повећава цена електричне енергије". Најавио је и додатних 100.000 ваучера за одморе вредних 5.000 динара.

Вучић поручио Србима са КиМ: Држава Србија је увек уз вас

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији председник Вучић је рекао да је важно да позове све људе у Србији да раде и да се боре.

"Сутра имамо састанке са председницом Индије, што је огромна част. Да кажем нашем народу на КиМ да је држава Србија увек уз њих. Важно је да сачувамо мир и да разговарамо са свима", истакао је председник.

Додао је да је било врло комплексних разговора о КиМ и синоћ и данас, као и да је разговарао и са Стјуартом Пичом.

"Наставићу од петка до недеље да разговарам са Србима са КиМ, важно да сачувамо мир", нагласио је председник.

Премијерка: Предато 62.801 комад оружја и више од два милиона комада муниције 

Председница Владе Србије Ана Брнабић претходно је представила кораке које је Влада Србије предузела после две масовне пуцњаве, у Београду и околини Младеновца, али се осврнула и на свој мандат. 

"Свој посао сам се трудила да обављам на најбољи могући начин и дала сам све од себе", рекла је Брнабић.

Како је рекла не мисли да је све било савршено и да су неке ствари могле да се ураде боље и ефикасније, али да мисли да су резултати неупитни и јасни и да Србија није никада на овај начин није напредовала.

"Мислим да је један од мојих највећих легата електронска управа", рекла је она.

Говорећи о масакру у школи "Владислав Рибникар" и масовном убиству у Младеновцу рекла је да су "нас ове трагедије у потпуности шокирале".

"Дубоко су нас људски погодиле, помериле и заиста дубоко промениле. Мислим да ова земља ни свако од нас појединачно након тих и таквих трагедија никад више неће бити исти као што је био пре тог 3. маја. Још једном желим да изјавим саучешће родитељима убијене деце у Београду, Малом Орашју, Дубони", истакла је Брнабић.

Она је представила оно што је Влада Србије предузела после ових догађаја и навела да се ради о пет области: разоружавање, запошљавање додатних 1.200 полицајаца, оснивање радне групе за ментално здравље, измене Кривичног закона и борба против вршњачког насиља.

"Ускоро ћемо упутити тај закон у скупштину, па је онда отворен за дијалог. Овај посао морамо да завршимо до 4. августа. Почели смо контролу како лица која имају дозволу држе оружје. Против власника оружја поднето је 116 захтева за подношење пријаве", истакла је Брнабић.

Извршена је контрола 46 стрељана, утврђено је да две не раде савесно, додала је председница владе.

"У оквиру измене закона, донете су детаљни предлози о промени рада стрељана, пооштравање услова, за оне који не испуњавају услове. Циљ је да се број оружја смањи за 90 одсто. Ми смо разматрали са председником да продужимо до краја јуна предавање оружја", навела је Брнабић.

Радна група за подршку младима је оформљена, и активности се спроводе заједно са свима који су надлежни, рекла је она, додајући да се ради са најбољим стручњацима у земљи.

Додаје и да се услуге психо-социјалне подршке деци редовно спроводе.

"Услуге психо-социјалне подршке свакодневно се спроводе, а укупан број школа у којима се спроводи подршка је 13", истакла је Брнабић.

До сада је предато 62.801 комад оружја, више од два милиона комада муниције, као и 22.119 комада минско-експлозивних средстава, рекла је премијерка Ана Брнабић у обраћању јавности.

image