Србија и Балкан

Вучић са Лајчаком и Ескобаром: Време је да Приштина испуни своје обавезе, пре свега да формира ЗСО

Србија је од првог дана била конструктиван, доследан и поуздан партнер, верујем да део међународне заједнице који има највећи утицај на Приштину, има и механизме који могу да доведу до коначне реализације обавеза, поручио Вучић
Вучић са Лајчаком и Ескобаром: Време је да Приштина испуни своје обавезе, пре свега да формира ЗСО© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром у вили "Мир" у Београду.

На састанку се говорило о ситуацији на Косову и Метохији, а њему су присуствовали и шеф делегације ЕУ у Београду Емануеле Жиофре, као и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

"Србија је од првог дана била конструктиван, доследан и поуздан партнер у свим процесима који би водили очувању стабилности целог региона. Поручио сам да је време да Приштина напокон испуни своје обавезе, а пре свих формирање Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

"Желим да верујем да део међународне заједнице који има највећи утицај на Приштину, има и механизме који могу да доведу до коначне реализације обавеза које је Приштина прихватила и потписала пре више од једне деценије", додао је он.

Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника Републике, Вучић је током састанка поновио пуну посвећеност Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих решења у корист бољег живота и односа између Срба и Албанаца.

У саопштењу се наводи да је Вучић као кључни захтев подвукао безбедност српског народа на Косову.

"Председник је поновио и инсистирање на потпуном спровођењу договорених и потписаних споразума из Брисела, на првом месту формирање Заједнице српских општина, и позвао међународну заједницу да се више анагажује са Приштином у том правцу", истиче се у саопштењу.

Додаје се да су представници ЕУ и САД поновили заједнички захтев за хитним заустављањем напетости и насиља на терену, организацију нових избора уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији.

"Обе стране су се сагласиле да су деескалација и повратак дијалогу неопходни како због бољег живота свих грађана и напретка на путу евроинтеграција тако и због стабилности целог региона", закључује се у саопштењу.

Лајчак и Ескобар су синоћ, пре доласка у Београд, посетили и Приштину, где су о ситуацији на КиМ разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Лајчак је након тог састанка изјавио да су Приштини изнета три захтева - деескалација ситуације на северу КиМ, брзо одржавање нових избора и повратак дијалогу.

Он је навео да са Куртијем није постигнут договор о одржавању избора на северу КиМ.

Ескобар је изјавио данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има два дана да одговори на захтеве ЕУ и САД.

Све најновије вести о дешавањима на Косову и Метохији могли сте да пратите уживо у блогу РТ Балкан.

image
VV inauguration
banner