Бајденов званичник отказао пут у Приштину

Тод Робинсон планирао је низ састанака на КиМ, како са званичницима, тако и са представницима институција

У ноћи између 30. и 31. маја, када је такозвано Косово искључено из међународне војне вежбе "Дифендер Јуроп 2023", а након немира на северу, високи амерички званичник Тод Робинсон најавио је да отказује посету Приштини.

Робинсон, помоћник секретара Међународног бироа за наркотике и послове спровођења закона, требало је да борави у Приштини од 3. до 7. јуна, али је пут отказан, што је вероватно једна од "последица" које је најавио амерички амбасадор на "Косову" Џефри Ховенијер.  

Он је тада, између осталог, саопштио да ће посете косовских чиновника Сједињеним Америчким Државама бити забрањене.

"Разлог за одлагање посете је чињеница да је ситуација на северу Косова ескалирала већ 26. маја, када су градоначелници три северне општине у пратњи косовске специјалне јединице покушали да уђу у општинске објекте", потврдио је данас за "Репортери" високи званичник администрације председника САД Џозефа Бајдена из америчке амбасаде у Приштини.

Он је, такође, позвао "све стране да предузму хитне кораке за смањење тензија и повратак дијалогу уз посредовање Европске уније".

Функционерка Демократске странке Косова Шћипе Пантина изјавила је да овај потез Робинсона заправо представља прве знаке да су САД почеле да примењују санкције против Приштине.

"Ми мислимо да нисмо прекинули односе са америчком владом, али изгледа да они мисле другачије. Изгледа да су почели да спроводе поменуте санкције, а отказивање посете високих званичника Бајденове администрације први су знаци за то", реаговала је Пантина на Фејсбуку.

Тод Робинсон планирао је низ састанака на КиМ, како са званичницима, тако и са представницима институција. Како сазнаје "Репортери", на дневном реду за почетак ове недеље био је састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и председницом Вјосом Османи. Био је у плану и састанак са министарком правде Албуленом Хаџију, док је са министром унутрашњих послова Џељаљом Свечљом требало да посети Академију за јавну безбедност у Вучитрну.