Србија и Балкан

Ховенијер: "Косову" нисмо увели санкције, то су последице

Било је неких последица, али надам се да ћемо ову ситуацију превазићи, каже Џефри Ховенијер
Ховенијер: "Косову" нисмо увели санкције, то су последице

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да мере које су САД увеле против такозваног Косова неће називати "санкцијама".

"Не желим да користим ту реч, никада то нисам рекао. Било је неких последица, али надам се да ћемо ову ситуацију превазићи", образложио је амерички амбасадор.

Говорећи о састанку са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, нагласио је да је том приликом поновио став САД и идеју како смирити ситуацију на северу КиМ, пише "Репортери".

"Поновио сам став Сједињених Америчких Држава и потребу за низом хитних корака за деескалацију тамошње ситуације", додао је.

Каже да идеја САД о смиривању ситуације није тајна - да градоначелници на северу раде из алтернативних просторија, као и да се снаге полиције тзв. Косова повуку.

Такође је истакао важност укључивања у дијалог.

"Разговарали смо и о томе колико је важно остварити напредак у примени споразума о нормализацији, као и о забринутости да тензије на северу ометају тај процес. САД ће наставити да охрабрују Владу Косова како би се постигла деескалација", рекао је амерички амбасадор.

Раније је Ховенијер саопштио да је отказивање учешћа такозваног Косова у вежби "Дифендер Јуроп 2023", прва последица за Владу Косова, која је одбацила позиве Вашингтона да не заоштрава ситуацију на северу.

САД су критиковале Владу Косова, рекавши да су 26. маја нови албански градоначелници у северним општинама насилно ушли у зграде општина на северу, а Ховенијер је напоменуо да Америка размишља и о другим одлукама које ће донети у том правцу.

image