Србија и Балкан

Милатовић: Не могу да потпишем законе које није потписао Ђукановић

Милатовић је констатовао да би поступање на начин који Скупштина захтева, било правно неутемељено
Милатовић: Не могу да потпишем законе које није потписао Ђукановић© R.R./ATAImages

Председник Црне Горе Јаков Милатовић обавестио је Скупштину да не може да потпише раније усвојене законе, јер његов претходник Мило Ђукановић није прогласио те акте у року предвиђеном Уставом, па ће се о њима изјашњавати нови сазив парламента.

У саопштењу из Кабинета Милатовића се наводи да уставне одредбе председника државе обавезују да законе прогласи у прецизно дефинисаним роковима, односно у року од седам дана од дана његовог усвајања или у року од три дана ако је закон усвојен по хитном поступку, што је и рок за враћање закона Скупштини на поновно одлучивање.

"Увидом у документацију након преузимања дужности Председника Црне Горе, констатовано је да бивши председник није у прописаним роковима прогласио достављене законе нити је исте вратио Скупштини на поновно одлучивање, а у случају закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи - није прогласио поново изгласани закон", наводи се, између осталог, у саопштењу.

Поред наведеног, додаје се, бивши председник није службеним путем обавестио Скупштину Црне Горе о разлозима за непоступање по достављеним законским текстовима.

Председник Милатовић је констатовао да би поступање на начин који Скупштина захтева, било правно неутемељено и додатно оптерећујуће по легитимитет законодавног процеса који је пратио доношење предметних закона.

image