Србија и Балкан

Ђукановић се опростио од функције председника: За све му криви Русија и НАТО који га није заштитио

На питање да ли ће изаћи из политике досадашњи председник Црне Горе одговара: Од чега да се повлачим?
Ђукановић се опростио од функције председника: За све му криви Русија и НАТО који га није заштитио© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Нема вечне власти, само је Црна Гора вечна, изјавио је досадашњи председник те земље Мило Ђукановић, обраћајући се на последњој конференцији за медије у свом председничком мандату.

Он је више од сат времена одговарао на питања новинара у дворишу председничке резиденције, где је набрајао све што сматра да је успешно урадио у својој политичкој каријери, која је трајала више од 30 година, наводећи да његове резултате нико реалан не може да оспори.

Казао је да је поносан на све, те да ништа не би мењао.

"У време југословенске ратне драме изабрани су мир и стабилност. Референдум није био сам чин обнове ускраћене нам државности, нити демократска светковина. То је био израз нараслог самопоуздања грађана и вере у сопствене способности. Након тога направљен је заокрет ка европском културном кругу. Тек то није био једноставан подухват. Ово није посао који се завршава у мандату једне власти, нити може бити завршен. Наша земља је још увек у раној фази процеса еманципације, оптерећена тешким бременом економске заосталости, те контроверзним односом дела грађана према држави", поручио је Ђукановић.

Ђукановић каже да се увек могло учинити више, али да нема примера на свету да су институције створене за само 14 година, те да ће за то бити потребно најмање пола века.

Осврнуо се на то што је смењен, након 30 година власти, речима да су "површне примедбе са западних адреса о несмењивости власти изгубиле веродостојност".

"Надам се да су неки наши партнери схватили да промена не значи промену на боље", поручио је он.

Како каже, све након његове смене је било лоше, дошло је до урушавања система образовања, здравства, економије, јавних финансија, а европске интеграције су заустављене. Такође, доведен је у питање кредибилитет Црне Горе као НАТО партнера.

"Мукотрпно грађени углед земље озбиљно је уздрман", тврди Ђукановић.

Додаје да ће се земља на правом искушењу наћи након ванредних парламентарних избора 11. јуна.

Ђукановић је рекао да нема намеру да "мења дрес", те да ће наставити да подржава партију на чијем челу је донедавно био - Демократску партију социјалиста.

На питање да ли ће изаћи из политике одговара: "Од чега да се повлачим? Од онога чему сам посветио живот? Не морате бити председник странке да бисте били одговоран грађанин. Све што буде требало тој политици и тој партији у свим будућим кампањама, имаће од мене".

За све му крива Русија

На питање како коментарише замерке политичких противника да би земља одавно била чланица ЕУ, да се ДПС искрено залагао за то, Ђукановић каже да су криви Брисел и НАТО.

"Изостанак довољне помоћи од ЕУ и НАТО-а отворио је широко врата деловању антиевропских политика, почев од руске, тако да је Балкан изложен малигном утицају трећих земаља. Морало се догодити да ЕУ и НАТО кажу - ово је зона наше одговорности. Данас сведочимо озбиљној вредносној девастацији Западног Балкана. Надам се да је украјинска несрећа не само сезонски, него дугорочно пробудила оне који мисле о будућности Европе", казао је Ђукановић.

Одговарајући на питање како мисли да ће га историја памтити - као аутократу или реформатора Ђукановић поручује да нема сумњу да ће историја то правилно вредновати, јер не мисли да живимо у времену у ком је могуће изводити такве судове.

"Не само због временске дистанце, него и зато што ово време сматрам озбиљним политичким невременом. Глобална сцена захваћена је неподношљиво плиткоумним популизмом. Рационална политика повукла се пред њим. Политика је некад била простор за одабране, а данас је за оне који су жељни рекламерства. То не може бити трајно стање. Да може, свет би завршио у катаклизми. Ово је једна лоша амплитуда. Данас нема памети за извођење озбиљних историјских закључака", закључио је.

Узеће титулу почасног председника

Ђукановић је рекао да ће узети титулу почасног председника земље, што значи да ће после престанка функције имати право на накнаду зараде, затим канцеларију, једног саветника и службеника за административне и техничке послове, као и право на употребу службеног аутомобила са возачем или без њега.

Такође, има право на лично обезбеђење у складу са безбедносном проценом коју утврђује надлежни орган, односно Агенција за националну безбедност и Управа полиције.

Каже да ће у том периоду живота средити своју архиву, систематизовати свој дуг радни век.

"Да ли ћу се бавити још неким послом - о томе нисам размишљао. Више пута сам се повлачио из политике и на таква питања сам слично одговарао. Ако се одлучим да своју основну делатност допуним још нечим, то ће бити као израз једне озбиљне одлуке да енергију коју имам корисно расподелим. То ће бити само у случају да препознам могућност за укључивање у неки посао који неће оштетити репутацију Црне Горе и моју репутацију председника и премијера", поручио је Ђукановић.

На питање да ли је истина да ће се преселити у Уједињене Арапске Емирате, каже да су то апсолутне дезинформације, те да није размишљао да се сели из Црне Горе.

"Она је моја целоживотна адреса. Рекао сам чиме имам намеру доминантно да се бавим, и тај ме посао везује за Црну Гору. Ако бих се којим случајем одлучио да том послу додам неки посао из бизниса, онда је то свакако могућност да се не селите из Црне Горе, него да живите мало динамичније, да будете на оним адресама у свету на којима би се тај бизнис развијао. Пошто о томе нисам донео одлуку, не желим ни да прејудицирам. Мој одговор је - није тачно да имам било какве планове у Емиратима. Тамо су моји пријатељи, врло их радо видим, понекад одем да их видим. Али сви моји планови су везани за Црну Гору".

Поручио је да нема додирних тачака са илегалном продајом земљишта Олегу Дерипаски, за шта га је оптужио Светозар Маровић.

"То питање никад није дошло до мене, ни до Владе. Реч је о земљишту општине Котор, и надлежни органи општине Котор су о томе доносили одлуку. Зашто је Маровић то желео да припише мени, то је питање за њега. Желим да вас обавестим да никаквих додирних тачака с тим немам и да ме зато нико од надлежних државних органа није контактирао", закључио је Ђукановић.

image