Србија и Балкан

Вучић: Приштина да учини уступке Србима како би учествовали на новим изборима

Председник Србије је навео да ће српска војска остати у стању високе приправности, а не у стању највише борбене готовости јер то много кошта
Вучић: Приштина да учини уступке Србима како би учествовали на новим изборима© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас Приштину да не организује нове изборе на северу Косова и Метохије док не буде дата већа аутономија Србима који чине већину у тим општинама.

"Сви Срби на северу мисле о Србији као својој земљи, а не Косову. То је реалност", рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс који је дао у Београду.

"Неко треба да се ухвати у коштац и тамо организује нове изборе", каже председник Србије.

Вучић је рекао да ће приштинске власти морати да учине неке уступке како би осигурале учешће Срба на новим изборима и тим поводом рекао: "Срби су увек спремни да разговарају, али нешто морате да им понудите".

"Још немамо Заједницу српских општина, још нема повлачења специјалних полицијских снага и градоначелника", напоменуо је Вучић.

Председница такозваног Косова Вјоса Османи рекла је раније да би могло да дође до нових избора ако 20 одсто бирача потпише петицију.

Вучић на то одговара је "застрашујуће шта ти људи причају" и да Курти није спреман на компромис.

"Сигуран сам да Курти неће уложити ни минут свог времена, ни кап зноја да пронађе компромисно решење", рекао је Вучић.

Он је додао да Србија размишља да ли да смањи своју борбену готовост.

"Наше трупе ћемо држати у високој приправности, а не у највишој борбеној готовости јер то много кошта", појаснио је председник Србије.

Вучић је за Ројтерс рекао да је Београд у преговорима о куповини борбених авиона "рафал" од Француске. Додао је и да Србија остаје на путу ка придруживањеу Европској унији и да је успела да избалансира своју спољну политику како би омогућила наставак пријатељских односа са историјским савезницима - Русијом и Кином.

image