Србија и Балкан

Синдикат образовања Србије незадовољан: Није довољно само обећати повишицу

Повећање зарада за просвету у овој години је неопходно, али сматрамо да најављено повећање плата у просвети неће достићи републички просек у децембру, наводе из синдиката
Синдикат образовања Србије незадовољан: Није довољно само обећати повишицу© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Синдикат образовања Србије упутио је допис председнику Србије Александру Вучићу и председници Владе Ани Брнабић у којем се тражи закључење протокола са прецизно утврђеним повећањима плата и динамиком исплате за 2023. годину.

Истакли су и да постоји незадовољство запослених у високом образовању који тренутно имају најнижу цену рада у јавним делатностима.

"Повећање зарада за просвету у овој години је неопходно, али сматрамо да укупно повећање зарада у просвети које сте навели, неће достићи републички просек у децембру, када се узму у обзир инфлација и раст зарада у реалном и јавном сектору", наводи се у допису.

Како се додаје, Синдикат тражи изједначавање цене рада у образовању, будући да у систему образовања постоје три различите цене рада, па се повећање неће једнако одразити у свим сферама, од предшколског, основног, средњег, ученичког и студентског стандарда, до високог образовања.

Допис потписује председница Валентина Илић, а на крају се подсећа да је Синдикат образовања Србије донео одлуку о штрајку на почетку наредне школске године, те наводи да је неопходно хитно започети преговоре о њиховим захтевима.

Подсетимо, Вучић је претходно саопштио да ће плате у просвети бити два пута повећане у наредних шест месеци.

"Од 1. септембра, за два и по месеца идемо на повећање плата 5,5 одсто плус од 1. децембра или најкасније 1. јануара још 10 одсто, што је кумулативно 16 одсто повећање плата. То ће значити повећање за 143.867 запослених у просвети", навео је председник Србије.

image