Србија и Балкан

РТ Балкан истражује "пуцањ у просвету Србије": Фајронт у кафани се најави раније, а не крај школе

Питање је и шта са онима који се одлуче на поправљање оцена до 20. јуна, ко ће да гарантује њихову безбедност, питају се синдикалци
РТ Балкан истражује "пуцањ у просвету Србије": Фајронт у кафани се најави раније, а не крај школеGetty © Rodin Eckenroth

Дан пред викенд и месец дана након трагичне пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" у којој је убијено девет ученика и припадник обезбеђења, Владе Србије је усвојила закључак о завршетку школске године две недеље раније. Министарство просвете је обавестило школе да ће ђаци у школским клупама седети још два радна дана, тачније до уторка 6. јуна.

Саговорници РТ Балкан сматрају да је ова одлука трагична, непромишљена и исхитрена, да ће оставити огромне рупе у знању ученика, поготово после две године нередовне и онлајн наставе. Деца ће се, упозоравају просветари, по повратку са тромесечног распуста тешко прилагодити на ђачке клупе.

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије за наш портал каже да ће доћи до хаоса. Зато и не изненађује што део просветара најављује контрамере - држаће часове до редовног краја школске године.

"Први шок смо доживели јер смо све сазнали из медија иако смо дан раније били присутни на Савету против насиља заједно са представницима различитих министарстава, родитеља и стручних тимова. Још једном је донета одлука, а нико није консултовао запослене у просвети. Да јесте, знали би да смо ми тражили да настава стане још 4. маја. Изиграни смо, сматрамо да је посреди политичка одлука. Видећемо, шта се иза ње ваља", објашњава она и додаје да је и образложење просветних власти неубедљиво.

Како каже, речено је да су разлози за такву одлуку безбедност деце, слога у колективу и дубока потресеност друштва.

"За сада смо у таквој ситуацији да ако решимо да продужимо наставу, то радимо на сопствени ризик. А деца су много изгубила током ковида-19 и онлајн наставе. Тада је дошло до пада социјалних контакта, а пао је и квалитет наставе. Сада имамо кратак рок за закључивање оцена, многи нису урадили писмене задатке који су обавезни, а велики број деце је неоцењен", објашњава Илићева и наглашава да је нејасно и шта ће бити са малим матурантима који би требало да полажу тестове 21, 22. и 23. јуна.

Некадашња чланица Форума београдских основих школа проф. Радмила Додић за РТ Балкан подсећа да се и фајронт у кафани најављује раније, а камоли крај школске године.

"Огорчени смо и ђаци и ми, верујте, многе моје колеге осећају се понижено због овог врхунца безобразлука. Просветни систем је деликатан механизам, сада су му дефинитивно сломили кичму. Сви знају да су последње две недеље врло динамичне, да се раде контролни и писмени задаци, а не да се поклањају оцене", навела је она и додала да су овом одлуком поремећени и основни принципи да се одговара пред читавим одељењем.

Психолог и некадашњи саветник у Министарству просвете Биљана Лајовић каже за РТ Балкан да оваквим потезима деци поручујемо да не постоје стабилност и смисленост, односно нешто најближе нормалности после кобног пуцња у друштво, већ да постоје хаос и конфузија.

"Не могу да пронађем разлог за такву одлуку. Након 40 година рада у просвети не схватам шта су руководиоци хтели да постигну. Ове генерације су усвојиле минимум образовних правила и структура због короне, а сада ће имати огроман распуст који неће допринети бољем поласку у следећу школску годину у септембру. Постоје предмети који се одржавају једном недељно, нпр. у среду или четвртак, ти наставници су сада буквално залеђени, не могу ништа јер је настава готова у уторак", започиње наша саговорница.

Каже да је укинуто право ђака да наставе план и програм учења, што је према Лајовић, својеврсна дискриминација оних који би желели да наставе школовање.

"Питање је и шта са онима који се одлуче на поправљање оцена до 20. јуна, ко ће да гарантује њихову безбедност? Такође, нетипична је одлука ове врсте када имате в.д. министра. Нико није мислио на децу, њихову добробит, на родитеље, још мање на запослене у образовању. Запањена сам и не разумем зашто је дозвољено да се, после трагичних догађаја, подстиче ванредна ситуација уместо да се враћамо у нормалу", упозорава Лајовић.

Веома занимљиво је питање како ће настава бити организована у ОШ "Владислав Рибникар" будући да је Савет родитеља одбацио иницијативу о ранијем завршетку школске године и то са 31 гласом "за" и са три уздржана гласа .

Вучић: Више толеранције и ненасиље 

Председник Србије је синоћ поручио да је Србија донела неколико различитих мера, од присуства 1.000 полицајаца у школама, преко запошљавања 156 психолога, до разоружавања цивила.

Јуче је, међутим, представио још један корак.

"Са Филозофским факултетом радимо на адаптацији програма за предшколско, основно и средње образовање, како бисмо промовисали више толеранције, ненасиље и борбу против насиља", рекао је Вучић и најавио да ће тај програм бити завршен до 1. септембра.

"И онда идемо у школе са тим, то су мере и то је оно што држава може да уради", нагласио је Вучић.

image