Србија и Балкан

Курти хвали Хрвате: Хрватска добар пример чланства у ЕУ и НАТО

Премијер тзв. Косова поручио да су Приштини потребни "владавина права и датум нових избора" како би се специјалне јединице повукле са севера КиМ
Курти хвали Хрвате: Хрватска добар пример чланства у ЕУ и НАТО© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти представио је "демократски и економски напредак Косова" на панелу "Европска Хрватска: Ретроспектива и Перспектива", који се у Дубровнику одржава поводом десете годишњице чланства те земље у ЕУ.

Он је додао да ЕУ може да се "реформише и прошири у исто време", као и да "Хрватска представља добар пример истовременог чланства у ЕУ и НАТО".

Курти је рекао и да су "Косову" потребни "владавина права и датум нових избора" како би се специјалне јединице повукле са севера КиМ.

"Косово мора да се избори са насилним екстремистима, ултранационалистима и десничарима који верују у 'српски свет' и који воле Милошевића и Путина", пренео је ХРТ.

Он је позвао на имплементацију споразума из Брисела и Охрида, рекавши да је "то пут напред".

Премијер тзв. Косова нашао се на удару међународне заједнице након што је крајем маја дошло до окршаја између Срба са севера КиМ, који протестују против доласка албанских градоначелника у зграде општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица, и снага Кфора.

Западне земље су превасходно окривиле приштинску страну зато што је повукла више потеза који нису били координисани, пише "Албанијан пост".

Изасланик САД Габријел Ескобар је рекао да је Курти није кооперативан и да блокира процесе, као и да су САД, ЕУ и читава трансатлантска заједница изненађени због његовог недостатка спремности на сарадњу.

Ескобар је рекао да "Америка стоји уз Косово, али да нема разлога да стоји уз премијера Куртија, који одбија да сарађује".

image