Србија и Балкан

Курти опет измишља изговоре да не формира ЗСО, сад тражи да се прво усвоје принципи

Формирање Заједнице српских општина је обавеза коју је Приштина прихватила споразумима потписаним у Бриселу 2013. и 2015. године, али Курти упорно избегава да их спроведе
Курти опет измишља изговоре да не формира ЗСО, сад тражи да се прво усвоје принципиwww.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да ће конкретизовати своју визију за нацрт Статута Заједнице српских општина тек када се постигне договор о њеним кључним принципима, преноси "Дукађини".

Курти је на данашњој пленарној седници Скупштине такозваног Косова рекао да не може да напише Статут ЗСО, па да се тек затим тражи компромис о њему.

"Могу да продубим своју визију статута Удружења, али продубљивање подразумева начелну компатибилност. Дакле, када се у принципу договоримо, укључујући и оне стубове које сте поменули да сам у принципу рекао, онда можемо слободно продубити текст. Али не можемо да пишемо алтернативне текстове, између којих се може наћи аритметички просек, а да се једном у принципу не договоримо", рекао је Курти.

Он је тако одговорио на питање посланице Демократске партије Косова Аријане Мусљиу Шоши да ли је почео израду статута Заједнице и да ли је формиран тим који ће се бавити овим питањем, као и где је у овом тренутку тзв. Косово.

Рекао је да је на последњем састанку у дијалогу на високом нивоу у Бриселу 2. маја представио свој визију Заједнице српских општина на основу онога што је, како је додао, наведено у члану 7 Основног споразума о нормализацији и поручио да се детаљима може говорити тек када се постигне начелни договор.

Он је поновио своје неслагање са нацртом Статута ЗСО, који је саставио Управљачки тим, а који је влада у Пиштини распустила.

Курти је рекао да је визију Статута ЗСО који је изнео у Бриселу заснована на хрватском моделу за националне мањине.

"Моја влада се није сложила са нацртом Управљачког тима јер је он по садржају и форми имитирао Републику Српску у Босни и Херцеговини. Сходно томе, предложио сам нацрт визије за спровођење члана 7 Основног споразума и у вези са чланом 10, за шта нисам добио одобрење прво друге стране, а потом и званичног Брисела, који ово питање и даље сматра отвореним. Од сада можемо да разговарамо у оквиру бриселског дијалога о примени члана 7 Споразума према мојој визији представљеној у Бриселу, која представља слово и дух Устава наше Републике, трансатлантски консензус демократских вредности", додао је он.

Подсетимо, формирање Заједнице српских општина је обавеза коју је Приштина прихватила споразумима потписаним у Бриселу 2013. и 2015. године. У њима је јасно наведено које надлежности би требало да има ЗСО. Међутим, Курти упорно покушава да избегне ту обавезу, јер би статус Срба на Косову и Метохији био дефинисан, као и њихова права.

image