Србија и Балкан

Партријарх: СПЦ никада није одустала од превазилажења подела међу црквама

Хришћанско поимање откривења и тајне спасења јасно показује дијалошки карактер, па је стога дијалог једна од суштинских појава начина постојања цркве, нагласио је патријарх.
Партријарх: СПЦ никада није одустала од превазилажења подела међу црквама© TANJUG/ FOTO HINA/ MARKO MRKONJIC

Српски патријарх Порфирије је данас у Бечу рекао да, без обзира на трауматична историјска искуства у вези са ратовима у 20. веку, Српска православна црква никада није одустала од залагања за дијалог, заједничко сведочење за Христа, јеванђелске вредности и превазилажење подела међу црквама и народима.

Он се тим речима свечано обратио на скупу у сали Надбискупије у Бечу када се, поред осталог, фондацији Про Ориенте захвалио на помоћи и подршци Српској православној цркви (СПЦ) и у Аустрији и у Србији, саопштила је информативна служба Српске православне цркве.

"У том смислу желео бих да садашњем руководству фондације, као и његовим часним претходницима, у име СПЦ изразим дубоку благодарност", казао је патријарх.

Како је навео, Про Ориенте је институција чије име је познато широм хришћанског света, а темељи се на неуморном залагању за јединство хришћанских цркава Истока и Запада.

"Од самог њеног оснивања, 1964. године, и све до данас СПЦ гаји пријатељске односе са овом реномираном задужбином", напоменуо је Порфирије.

Он је истакао да СПЦ учествује у екуменском дијалогу готово од самог његовог почетка.

"Неки важни чланови њене јерархије, као и теолози, узимали су учешће у многобројним манифестацијама екуменског карактера, а неки су били и носиоци важних функција у екуменским институцијама", напоменуо је патријарх.

Према његовим речима, на тај начин СПЦ никад није дозволила да се "ефемерност политичког момента и историјског контекста апсолутизују и тако надјачају њену укорењеност у благој вести Христовој".

Поглавар СПЦ-а нагласио је да учешће у међуцрквеном дијалогу Српска православна црква темељи на основном начелу богословља – на сусрету Бога и човека и њиховој заједници у Христу.

"Хришћанско поимање откривења и тајне спасења јасно показује дијалошки карактер, па је стога дијалог једна од суштинских појава начина постојања цркве", нагласио је патријарх.

Он је изразио задовољство због тога што ће на освећењу спомен-цркве сутра у Маутхаузену, као симбола мира, поред других званица бити присутни и чланови огранка фондације Про Ориенте из Линца на челу са њиховим председником Јозефом Пирингером, бившим земаљским поглаваром Горње Аустрије.

"Њихово присуство представља важан показатељ помирења и изградње поверења, а овом приликом желим нарочито да изразим задовољство и благодарност због пријатељских односа који владају између Римокатоличке цркве и Српске православне цркве у Аустрији", поручио је Порфирије.

image