Србија и Балкан

Патријарх Порфирије аустријским властима: Српски језик није БХС

Указујући да се сународници у Аустрији у државним структурама срећу и са БХС језиком, српски патријарх рекао је аустријској министарки да су православни Срби стари европски народ и да имају свој српски језик и своје ћирилично писмо
Патријарх Порфирије аустријским властима: Српски језик није БХС© Српска православна црква

Патријарх српски Порфирије, који се налази у канонској посети Епархији аустријско-швајцарској, састао се данас у Бечу са министарком за питања жена, породице, интеграције и медија Сузаном Раб и указао јој на то да аустријске власти треба да препознају српски језик и ћирилично писмо као аутохтоне и јединствене, позивајући је да помогне да се законски статус српске заједнице изједначи са свим осталим националним заједницама у овој земљи.

Поглавар Српске православне цркве навео је да десетине хиљада аустријских држављана данас користи српски језик и ћирилично писмо као свој матерњи језик и писмо. Он је замолио да и они буду подржани од државних власти на исти начин као што се подржавају друге националне заједнице. Указао је и да се у релевантним државним структурама наши сународници сусрећу и са појмом БХС језика (бошњачко-хрватско-српски), што, како је истакао, никако не одговара истини.

"Ми, православни Срби, смо стари европски народ и имамо свој српски језик и своје ћирилично писмо и као такве их данас користимо у службеној употреби у Републици Србији и Српској православној цркви. Поштујући друге народе и језике, молимо вас да наш језик и писмо препознате онаквим каква они јесу – аутохтони и јединствени. То ће бити истинска и права помоћ аустријске државе у очувању језика и културе православних Срба који су аустријски грађани", рекао је патријарх Порфирије.

Како је саопштено из српске Патријаршије, предстојатељ српске цркве је на састанку са аустријском министарком замолио да се сагледају ова важна питања која су, како је напоменуо, суштинска за наш народ и СПЦ у Аустрији.

Он је позвао министарку Раб да у складу са својим могућностима и законима помогне да се реши законски статус српске заједнице, као и да Епархија аустријско-швајцарска српске цркве добије своје законско признање које јој припада.

"Решавањем ових основних животних питања православни Срби, који су сада грађани у модерној и демократској Републици Аустрији, ће тада бити у прилици да у пуном обиму уживају у привилегијама које су им законом намењене. Уверен сам да су сви услови за то увелико испуњени", нагласио је патријарх.

На састанку у здању Владе Републике Аустрије, поглавар српске цркве навео је и да данас у Аустрији православни Срби чине трећу по бројности заједницу досељеника, а већином су окупљени око Епархије аустријско-швајцарске.

"Та епископија постоји де факто, али и не де јуре, односно онако како то налаже и прописује аустријско законодавство. Слободни смо да искористимо и ову прилику да Вас, уважена госпођо Раб, упознамо са том чињеницом и да Вас умолимо да се лично заложите пред властима, које као министар представљате, да се таква стварност што пре промени, како на корист државе Аустрије, тако и на добробит свих Срба који данас живе и раде у њој, као њени грађани", нагласио је патријарх.

Он је додао и да српска заједница у овој држави у потпуности испуњaва све дефиниције закона, који је примењен на другим националним заједницама у Аустрији, а које су по бројности мање од српске.

Патријарх српски Порфирије допутовао је у прву канонску посету Епархији аустријско-швајцарској 8. јуна.

Како је најављено, он ће 10. јуна обавити свечани чин освећења спомен-капеле у Маутхаузену, где ће и служити свету архијерејску литургију. Истог дана у 17 часова, патријарх Порфирије посетиће храм Светог Василија Острошког у Линцу.

Сутрадан, у недељу 11. јуна патријарх ће служити свету архијерејску литургију у новом бечком храму Акатиста Пресвете Богородице, саопштено је из СПЦ.

image