Србија и Балкан

Избори у Црној Гори: Покрет Европа сад води, коалиција "За будућност Црне Горе" на трећем месту

Мања излазност на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори. Према прелиминарним резултатима, највише гласова освојио је Покрет Европа сад
Избори у Црној Гори: Покрет Европа сад води, коалиција "За будућност Црне Горе" на трећем месту© Зоран Шапоњић

Према прелиминарним резултатима Центра за демократску транзицију (ЦДТ), а након 100 одсто пребројаних гласова, најбољи резултат на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори освојио је Покрет Европа сад (ПЕС) који предводи Милојко Спајић - 26 одсто гласова, или 24 мандата.

Следи листа "Заједно", окупљена око Демократске партије социјалиста (ДПС), Данијела Живковића са 23 одсто гласова, то јест 21 мандатом.

На трећем месту је коалиција "За будућност Црне Горе" - Демократски фронт (ДФ) са 15,1 одсто (14 мандата), а на четвртом листа "Алекса и Дритан - Храбро се броји" коју чине Грађански покрет УРА Дритана Абазовића и Демократе Алексе Бечића са освојених 13 одсто гласова (12 мандата).

Према прелиминарним резултатима ЦДТ, Бошњачка странка има 6,8 одсто гласова, то јест шест мандата, Албански форум 1,7 процената (два мандата).

Албанска алијанса освојила је 1,5 одсто гласова, то јест један мандат, а Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) 0,7 одсто (један мандат).

За неке од 15 изборних листа тек сутра ће се знати да ли су прешле цензус.

До 20 сати гласало је 56,4 одсто бирача, или око 305.760 грађана, саопштио је ЦДТ, што је чак 20 одсто мање у односу на парламентарне изборе од 30. августа 2020. године.

На изборима је учествовало 15 листа, а бирачко право има 542.468 грађана.

  • 11. јун 2023 • 23:15

    23:15

    Кнежевић: Без наше коалиције нема стабилне, европске Владе

    Носилац листе За будућност Црне Горе Милан Кнежевић казао је да очекује да ће овај савез имати 15 посланика у наредном сазиву Скупштине.

    Навео је да је овакав резултат мало ко очекивао, али да су ови избори показали да је "ова коалиција неуништива".

    "Стабилне, демократске и европске Владе нема без коалиције За будућност Црне Горе", казао је Кнежевић и рекао да је овај савез спреман за договор са парламентарном већином од 30. августа.

    "Желимо стабилну владу, ако ПЕС, како су рекли, неће ДПС и Уру у влади, онда морају причати са коалицијом За будућност Црне Горе. Очекујемо да нас ПЕС позове на разговоре, или да позовемо ми њих. Ако ПЕС има принципе, онда их имамо и ми", каже Кнежевић.

    Захвалио се свим гласачима јер су "претрпели спинове и медијску хајску да коалиција неће прећи цензус и слично", и подсетио на хапшење председника општине Будва Мила Божовића што је, како оцењује, било директно мешање у изборни процес.

  • 23:12

    Живковић: Ми ћемо диктирати темпо промена у Црној Гори

    Носилац изборне листе Заједно (ДПС, СД, ДУА, ЛИП), Данијел Живковић, саопштио је да је ДПС након завршених ванредних парламентарних избора "најјачи политички субјект у Црној Гори". 

    Поручио је да без коалиције на чијем је челу "нема стабилне, европске и реформске владе".

    "Ми ћемо диктирати темпо промена у Црној Гори", истакао је Живковић.

  • 23:01

    Абазовић: Дилеме нема не да нема владе без нас

    Лидер Ура Дритан Абазовић поручио је да је вечeрас победила европска, грађанска и еколошка Црна Гора.

    "Изузетно смо задовољни резултатом, дилеме нема не да нема владе без нас, већ је ова коалиција главна окосница будуће владе Црне Горе. Још важније је да су избори одржани у фер и демократкој атмосфери и да је Црна Гора прешла још једну степеницу политичке културе", рекао је Абазовић.

    Циљ је да радимо као инклузивно друштво и да Црну Гору видимо у Европској унији за четири године, додао је.

    На констатацију новинара да ПЕС неће у владу са Ура, Абазовић је рекао да што се лидера тог покрета Милојка Спајића тиче: "Имају већину, па нек формирају владу".

  • 22:51

    Бечић: Стабилне Владе нема без коалиције Храбро се броји

    Носилац листе "Храбро се броји" Алекса Бечић казао је да су на парламентарним изборима освојили 12 мандата.

    "То је раст од два одсто у односу на председничке изборе и најбољи парламентарни резултат. Веома смо задовољни. Стабилне Владе и стабилне парламентарне већине нема без коалиције Храбро се броји", истакао је Бечић.

    Како је додао, већина од августа 2020. године има три петине посланичких мандата.

    "Црна Гора не треба да брине, ми се залажемо за инклузивност, заједништво, Црној Гори треба што шира парламентарна већина", поручио је Бечић.

    Још једном је поновио да са ДПС-ом неће вршити власт у било ком формату.

  • 22:38

    Спајић: Очекујемо да се влада брзо формира

    Члан председништва Покрета Европа сад Филип Ивановић саопштио је да је ПЕС најјача политичка странка у Црној Гори након избора.

    Лидер ПЕС-а Милојко Спајић, кога је члан ПЕС представио као будућег премијера Црне Горе, казао је да је ово велика победа за ПЕС.

    "Упркос свим притисцима, злоупотребом ресурса… Задовољни смо резултатом", рекао је Спајић и додао да ПЕС очекује да се влада што пре формира.

    Истиче да ће ПЕС разговарати са свима који деле исте вредности.

    "Јасно сам се изјаснио са ким ПЕС неће у коалицију - са Демократском партијом социјалиста и Грађанским покретом УРА", каже Спајић.

  • 22:30

  • 22:18

    Испред просторија Покрета Европа сад пуштен је ватромет, а окупљен је већи број присталица које славе изборни резултат.

    У штабу коалиције За будућност Црне Горе, у Српској кући у Подгорици, очекује се да се обрати неко од лидера.

  • 22:01

    Цеми: ПЕС предњачи у односу на ДПС

    Према непотпуним подацима ЦеМИ, на основу до сада 93 одсто обрађеног узорка, Покрет Европа сад има 25,6 одсто подршке, коалиција око ДПС (СД, ДУА И ЛПА) 23,8 одсто, а За будућност Црне Горе (НСД, ДНП И РП) 14,8 одсто подршке.

    Демократе и Ура имају 12,3 одсто подршке, Бошњачка странка 6,8 одсто, СНП, Дмос 3,2 одсто подршке.

  • 21:54

    Прелиминарни резултати ЦДТ на основу 100 одсто обрађеног узорка

    На 100 одсто пребројаних гласова Центра за демократску транзицију (ЦДТ) најбољи резултат на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори освојио је Покрет Европа сад (ПЕС) који предводи Милојко Спајић - 26 одсто гласова.

    Следи листа "Заједно" чија је окосница Демократска партија социјалиста (ДПС) Данијела Живковића са 23 одсто гласова.

    На трећем месту је коалиција "За будућност Црне Горе" - Демократски фронт (ДФ) са 15,1 одсто, а на четвртом листа "Алекса и Дритан - Храбро се броји" коју чине Грађански покрет УРА Дритана Абазовића и Демократе Алексе Бечића са освојених 13 одсто гласова.

  • 21:48

    Прелиминарни резултати ЦДТ на основу 98,5 обрађеног узорка

image