Србија и Балкан

Вучић: Спремни смо за компромисе, само повуците лажне градоначелнике

Председник Србије Александар Вучић био је гост емисије "Ћирилица" на Хепи телевизији
Вучић: Спремни смо за компромисе, само повуците лажне градоначелнике© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Наше је да покушамо да дигнемо главу после тешких тренутака кроз које смо прошли, рекао је председник Србије поводом 40 дана од масакра у школи "Владислав Рибникар" и у околини Смедерева и навео да је до вечерас прикупљено 93.000 цеви и минско-експлозивних средстава и више од 3,2 милиона метака различитог калибра.

Што се тиче политичких ствари, када ви позивате на протесте још док трају дани жалости, то најбоље говори о онима који су то учинили, поручио је Вучић гостујући у емисији "Ћирилица" на телевизији Хепи.

Они су покушали да то искористе јер знају да не уживају никакво поверење у народу, оценио је председник. Многи су покушали нешто да ураде јер су се осећали немоћним, додао је. 

Има цела страница мог исписаног текста у школи "Рибникар", навео је Вучић и рекао да га је сликао шеф обезбеђења том приликом.

"Не можете ви да објасните некоме ко не разуме, шта значи функција председника републике. Колико људи мора да зна у сваком тренутку где сте. Али, не вреди. То показује у каквој ери лажи живимо", каже Вучић, коментаришући наводе да није био на лицу места где се десио масакр. 

Политички захтеви протеста су све бесмисленији

Председник каже да су политички захтеви све бесмисленији и да је, како додаје, замолио посланике и партије на власти да воде рачуна о језику који користе и да на увреде одговарају мерама, одговорношћу, плановима и програмима, а не бесмислицама.

"Ако хоћете да одговорите, увек сте добродошли, сви који се најаве биће примљени, а не да освајате власт тако што упадате као што су упадали неки у Скупштину. А што баш њима да се преда власт, допало им се да баш они буду ти. "Неко им је саветовао да не користе реч 'радикализација', па користе реч 'заоштравање'. Не знам шта им значи заоштравање? Да малтретирате људе? Да им не дате да раде?", запитао се Вучић.

Оно о чему је говорио и Ноам Чомски је да ми морамо да разговарамо са свима, није решење у претњама и уценама. Неки би дошли на разговор, али не смеју, јер ће бити прозвани издајницима, оцењује председник. 

Oценио је да у захтевима дела опозиције има много приватних интереса, али и интереса разних служби.

"Погледајте само за кога навија Курти, Блерим Веља, за кога навијају у Загребу. Погледајте то. Свакога дана се позива на Мајдан у Београду. Сваки частан човек би из тога све разумео", истиче.

Он је навео да је за нас важно да почнемо да разговарамо. Поручио је да ће глумци имати стотину пута више новца за филмове и серије, као и да ће имати сву слободу "у диктатури" да кажу шта мисле. 

О новом захтеву протеста да Србија уђе у НАТО пакт, Вучић каже да су организатори нервозни. Сви су, наводи, очекивали да ћемо ми да истуримо кордон полиције током протеста, очекивали су тзв. пендрек спаса, када сте безидејни и не знате шта ћете са собом, па чекате да некога ударе пендреком да правите жртву од себе. 

Он је подсетио да је Ранко Панић убијен на протестима за време власти Бориса Тадића.

"Тада смо, као опозиција, тражили изборе. Тада медији нису смели ништа да објаве против Тадића, Ђиласа...Постојао је радио 'Фокус' са локалном фреквенцијом и ништа више. Касније је настала 'Правда' са малим тиражом. Све остало је било у рукама режима. Ипак, ми смо тражили изборе, а не да нам предају власт. Било је јасно да имају кризу легитимитета. Али, нису хтели ни да чују за изборе", каже Вучић.

Проблем оних који организују протесте је, како каже, то што мисле да ако заузму зграде и улице да је то власт, а власт је питање легитимитета и подршке народа. Истиче да они данас имају мање него што су имали раније, а истраживање показује да су повећали подршку за Александра Вучића и СНС.

Повећање пензија у наредних шест месеци

Биће 22 посто кумулативно повећање пензија у наредних шест месеци, најавио је председник. 

Каже да је поносан и на повећање плата просветним радницима.

"Стопа јавног дуга је 52 посто у односу на БДП. 2014. је била 79 посто. Нисам могао да спавам ноћима", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је опозиција показала раскошни таленат сопствене неталентованости и неподношљиву лакоћу неодговорности.

Каже да се зна ко једини ради истраживања у земљи и да је суштина у томе да они који не разумеју политику траже излаз у насиљу. 

Ситуација око КиМ се компликује, не бих искључио могућност да неко жели сукобе

Нема лаког разговора ни са Лајчаком, ситуација се компликује, каже Вучић и додаје да је разговарао са више америчких и европских председника. Председник је поручио да је Србија увек спремна за компромисе и упутио молбу да се повуку и склоне, како је рекао, лажни градоначелници из општинских зграда на северу.

"Нека поднесу оставке, спремни смо за компромисе, само повуците лажне градоначелнике", рекао је Вучић и поручио да мора да се крене у формирање ЗСО.

Прешли смо у нешто нижи степен борбене готовости, али смо и даље спремни да помогнемо нашем народу. 

На питање да ли је могуће да и Србија буде кажњена, иако није крива ни за шта, јер се "обе стране" позивају на суздржаност, председник је рекао да не би искључио ту могућност.

"Даћемо све од себе да не будемо, не бих искључио ту могућност посебно да постоји жеља код три или четири земље да се то догоди - чини ми се да никоме не морам да говорим које су то земље", рекао је председник.

У Кишињеву је било веома тешко, нарочито разговори са Макроном и Шолцом, иако мислим да они неће сукобе, желе да смире ситуацију, наводи председник.

"Уколико Џим О'Брајан дође на позицију заменика америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, то је за Србију важније од америчких избора које сви чекају, он је човек разговора. Као и Кристофер Хил, који је изузетно интелигентан", каже Вучић и додаје да много брине око КиМ. Наводи да се сутра очекују извештаји Лајчака и Бореља, и први предлози за различите мере, а "за нас је важно како ће то да изгледа". 

Вучић је рекао и како се на самиту у Кишињеву упознао са председником Украјине Владимиром Зеленским и да је "Украјина нама пријатељска земља која није признала независност КиМ".

Направили смо грешку што се тиче литијума

Председник је оценио да смо, што се тиче литијума, направили катастрофалну грешку и да је погрешио што је дозволио да улица победи. Могли смо да направимо цео ланац и да људи у том крају не би знали шта ће са парама.

Он је рекао да подржава интегритет Украјине и подсетио да у Украјини има и литијума и титанијума.

У свету имате велико снажење БРИКС-а и то није само питање тих пет земаља, рекао је председник Србије. 

"Ако је истина да ће се БРИКС-у придруже поједине земље Персијског залива, као што су Саудијска Арабија или Уједињени Арапски Емирати, онда то мења ствари у свету", рекао је Вучић.

Ако би се то десило као са Шангајском организацијом, онда је све другачије, кад погледате светски БДП, ресурсе, сировине, додао је Вучић.

Из Мајдана позивају на Мајдан

О позивима на протест народног посланика Александра Оленика који је, оцењује председник, "из Мајдана позвао на Мајдан", каже да се на власт не може доћи без избора и поручио да могу само да га убију па да направе прелазну владу.

"Нећу да служим странцима, било којим странцима, него само својој земљи и свом народу", истакао је Вучић.

Никад нисам рекао да ћу да признам независност КиМ и ја то свима кажем у лице, додаје.

"Раму поштујем, али Српски управљачки тим је једини задужен за израду статута ЗСО. Није ни Курти", истиче председник и каже да "немамо о чему да преговарамо".

"Само нам ставите принципе, органе и тела ЗСО онако како смо на то ставили парафе Иса Мустафа и ја 2015. Ништа више не тражимо. Само нам то напишите и ми задовољни. Знате када ће то да буде? Никад. Свакако не док је Курти на власти, не пада им на памет. А шта ће ту у међувемену да се дешава то ме заиста брине", каже Вучић.

Веома бринем око Косова и Метохије, а плашим се да тек долази ескалација што се тиче Украјине, тек је почела контраофанзива, а руски одговор ће бити "не слаб", наводи Вучић. Каже да Србија одговорно чува своју позицију од почетка сукоба у Украјини.

"Нећу да се заклињем, али већ годину и четири месеца одговорно чувамо своју позицију по питању сукоба у Украјини. Ја знам многе који се надају да ће добити подршку у једном или другом центру. Мене то не занима", додаје председник. 

У Кишињеву је, како наводи, луксембуршки премијер тражио од њега да разговара са Вјосом Османи. 

"Рекао сам да хоћу, а она је одбила", каже Вучић.

Председник каже да више не пролази прича представника Приштине да је он "Путин" и да ће "да зарати са пола света".

Њихова идеја је да од Србије праве Белорусију

Вучић је реаговао на нови предлог заставе коју тражи Слободан Георгиев.

"Њихова идеја је да од Србије праве Белорусију. Желе нове симболе. Они понижавају ову нацију. Они би да избришу период 1835-1882. године Књажевине Србије у којој смо имали нашу црвено-плаво-белу тробојку. Сматрају да је она настала под руским утицајем, а имали смо је и за време комунизма. Хоће заставу да нам укину! Хоће све српско да укину! Не либе се да то отворено кажу. То није наивно, али ће им бити неуспешно, као и све друго" рекао је Вучић.

Имамо 150 до 200 хиљада гласова више него пре месец дана, навео је председник. 

Вучић је истакао да је Јануш Бугајски први тражио "Мајдан у Београду".

Он је оценио да Србија има боље односе са САД него раније, али подсетио да је на КиМ друга или трећа највећа база америчке војске и да "није лако".

Вучић оцењује да је Курти енвериста, затим марксиста и троцкист, као и стаљиниста у најлошијем смислу и, додаје, "ученик Адема Демаћија".

"За разлику од неких других он нема ратну биографију против Срба, али би желео да је има", навео је председник Србије. 

image