Србија и Балкан

Протести на северу КиМ ушли у 16. дан: Срби "испратили" министра са црвеном фарбом и јајима

Данас у 11 часова миран и демократски протест испред зграде општине Звечан, на којем ће окупљени затражити пуштање на слободу Радоша Петровића и Душана Обреновића
Протести на северу КиМ ушли у 16. дан: Срби "испратили" министра са црвеном фарбом и јајима© Танјуг/стр

Министар за инфраструктуру такозваног Косова Љибурн Аљиу ушао је рано јутрос у зграду општине Лепосавић, иако му је Кфор то забранио пре неколико дана, јавља дописник Танјуга.

Он је у зграду ушао у тренутку када је испред био мањи број људи, како би посетио градоначелника Љуљзима Хетемија који из зграде не излази 16 дана, задржао се у њој око 30 минута, а затим напустио и зграду и Лепосавић.

После тога, испред металне ограде се окупио велики број грађана, који су то оценили као најновију провокацију премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија. Окупљени Срби су црвеном фарбом и јајима гађали џип у којем се налазио министар, а који се потом са пратњом удаљио у правцу полицијске станице.

Срби у четири општине на северу КиМ мирно протестују већ 16 дана, а захтевају да специјалне јединице полиције тзв. Косова напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина, као и да се ослободе Радош Петровић и Душан Обреновић који су ухапшени док су мирно протествовали.

Миран протест за Радоша и Душана

Удружење родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице позвало је на миран и демократски протест испред зграде општине Звечан на којем ће затражити пуштање на слободу двојице Срба ухапшених на дан када је у том граду дошло до конфронтације припадника Кфора, косовске полиције и окупљених грађана.

"Више од две недеље наши суграђани и браћа Радош Петровић и Душан Обреновић без икакве кривице се налазе у косовском затвору. Позивам све суграђане, да у 11 часова, организујемо миран и демократски протест код зграде општине Звечан, на месту где су отети Радош и Душан и тражимо њихово пуштање на слободу", наводи се у позиву објављеном на Фејсбуку.

У позиву се истиче да сви добро знају да је Радош Петровић велики човек и хуманиста, један од донатора Дневног центра за децу и младе који захтевају посебну негу.

"Наша дужност је да не ћутимо када хапсе најбоље међу нама само зато што су Срби", подвлачи се у позиву.

image