Србија и Балкан

Курти после састанка са амбасадорима Квинте: Изнео сам план у пет тачака, занимају ме и нови избори

Разговарало се о могућности брзог проналажења решења на основу захтева и савета амбасадора Сједињених Америчких Држава, Француске, Италије, Немачке и Велике Британије
Курти после састанка са амбасадорима Квинте: Изнео сам план у пет тачака, занимају ме и нови избори© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер Косова Аљбин Курти након састанка са амбасадорима Квинте рекао је да је изнео план у пет тачака за деескалацију ситуације на северу, као и да је предлог упутио и високом представнику Европске уније Жозеп Борељу, али како наводи одговор још увек није добио, преноси "Коха".

План у пет тачака, како је казао Курти, требало би да се почне са владавином права на северу.

"Изразио сам спремност за деескалацију ситуације на северу, за који је прва тачка владавина права. ЕУ има мисију за владавину права на Косову, највећа спољна мисија ЕУ у оквиру безбедносне и одбрамбене политике је Еулекс, а где је то потребније него на северу Косова. Интересује ме да буду нови избори на северу, разумем да је излазност била мала, легитимитет је далеко од савршеног у тим општинама, али остале немају никакав легитимитет, не можете да идете са улице са бомбама и мецима у општинску управу. Потребан је изборни процес. Ово је моја понуда и чекам одговор и даље разговоре са Бриселом о овом питању", рекао је Курти.

Он је рекао да очекује да Брисел и Борељ оценити спремност Косова за заједничку процену безбедности на северу, и за одржавање нових ванредних избора.

"Нисам рекао да ја одређујем датум, морамо консултовати све актере. Не треба нам журба која нас доводи до новог неуспеха, потребан нам је наредни изборни процес не само да буде слободан, демократски и поштен, већ и да има предизборну кампању", рекао је он.

Куртијев план који је представио амбасадорима Квинте и Борељу

Прва тачка

Владавина права на северу. Ескалација захтева хитно привођење правди свих који су применили насиље над косовском полицијом, НАТО војницима и новинарима.

Друга тачка

Моментално повлачење насилних група и заустављање криминалних активности.

Трећа тачка

Курти је рекао да ће према предлогу тзв. Владе Косова, косовска полиција и Кфор или Еулекс вршити заједничке безбедносне процене сваких 15 дана.

Четврта тачка

Влада Косова ће координисати са свим актерима и расписати ванредне изборе.

Пета тачка

Косово и Србија треба одмах да се врате за преговарачки сто. Лидери две земље састају се на састанку на високом нивоу ове недеље у Бриселу.

То је један од ретких састанака представника пет најмоћнијих земаља света акредитованих у Приштини са било којим представником привремених приштинских институција који је почео тако рано, додаје "Кљан Косова".

Амбасадори земаља Квинте на Косову састали су се јутрос са премијером Аљбином Куртијем у згради владе, али по завршетку разговора нису желели да коментаришу о чему је на сусрету било речи, преноси "Коха".

Како се наводи, на састанку који је почео рано јутрос а претходно није најављен медијима, разговарало се о могућности брзог проналажења решења на основу захтева и савета амбасадора Сједињених Америчких Држава, Француске, Италије, Немачке и Велике Британије.

image