Србија и Балкан

"Албанијан пост" ексклузивно о санкцијама Приштини: Ако Курти не размисли, чека га изолација

Могућа казна је и слабљење разумевања за суверенитет Приштине на северу Косова, што се неће десити као резултат било какве завере или тајне агенде, на шта алудирају представници власти у Приштини, већ искључиво као резултат једностраних и непромишљених Куртијевих одлука
"Албанијан пост" ексклузивно о санкцијама Приштини: Ако Курти не размисли, чека га изолација© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Санкције међународне заједнице за Владу "Косова" и тзв. премијера Аљбина Куртија могле би да почну већ ове недеље, пошто је влада у Приштини одбила да се усагласи са међународним партнерима по питању севера Косова, наводи "Албанијан пост", позивајући се на дипломатске изворе који су укључени у преговарачки процес.

"Оно око чега се сви на Западу слажу је да Курти, ако не размисли, треба да буде изолован", рекао је извор за портал, додајући да је тај процес већ започео. 

"Највероватније ће за неколико недеља Куртијева једина међународна активност бити учешће на округлим столовима које организују европске невладине организације, мада ће и то бити значајно смањено", додаје извор.

Осим тога, сваки међународни контакт косовског премијера биће везан само за Брисел, Берлин или Париз, и биће сведен искључиво на питања везана за дијалог.

"И то морамо врло јасно да кажемо: ова комуникација неће значити преговоре. Курти добро зна шта се од њега очекује", појашњава се у тексту.

У одвојеним изјавама, амерички секретар Ентони Блинкен и високи представник Европске уније Жозеп Борељ рекли су да ће неспровођење захтева међународне заједнице имати последице у односима "Косова" са Западом, а портал наводи да у случају ескалације ситуације на терену нису искључене ни оштрије санкције. 

"Западна заједница је схватила да су и Курти и Вучић дијалог претворили у инструмент своје унутрашње политике. Стога, не желећи да буде део ове игре, ако Курти и Вучић остану на истим позицијама, западна заједница неће оклевати да предузме мере за одржавање мира и безбедности, без обзира на реакцију две стране", истиче се.

Портал подсећа да последња тачка Охридског споразума даје право међународној заједници да предузме одређене мере као казну за недостатак конструктивности и спремности да се испуне обавезе које произилазе из основног споразума.

Микро-држава Кфора на северу Косова

Проблем је, међутим, чињеница да нема много казнених опција за "Косово", јер нема имовину у иностранству, нема приступ међународној трговинској размени, итд. У ствари, те мере су на толико базичном нивоу, да чак изгледају бруталне, истиче "Албанијан пост".

"Стога ће један од првих корака бити ревизија помоћи која долази из претприступних програма у ЕУ, што је мера која је у потпуности у оквиру Охридског споразума; Одуговлачење процеса чланства у Савету Европе; Ревизија значајног дела програма које финансира америчка влада; Разматрање подршке војсци 'Косова' и другим безбедносним снагама, што је још једна веома болна одлука; Преиспитивање сваког процеса или инструмента који 'Косово' приближава НАТО-у", наводи се у тексту. 

Додаје се и да ће у случају ескалације ситуације на терену, министри унутрашњих послова ЕУ без сумње препоручити одлагање датума визне либерализације, али позивајући се на "техничке разлоге" попут повећане опште несигурности и ризика од миграције, иако ће то суштински бити казна за Приштину.

Наводи се да "Косово" треба да буде свесно да је могућа казна и слабљење разумевања за суверенитет Приштине на северу Косова.

"Kако се ствари одвијају, командант Кфор-а би врло брзо могао да добије неопходну политичку подршку да у потпуности оствари своја широка овлашћења. Нажалост, север Косова може да се претвори у микро државу Кфора", додаје извор.

Појашњава се да ће у случају продужених тензија, Запад бити принуђен да има разумевања за решење које узима у обзир посебност севера Косова као компактног региона, како у етничком, тако и у географском смислу.

"Ако развој ситуације буде напредовао ка тој тачки, то се неће десити као резултат било какве завере или тајне агенде, на шта алудирају представници власти у Приштини, већ искључиво као резултат једностраних и непромишљених Куртијевих одлука", наводи извор.

Додаје се и да нико нема тајне планове да руши Куртија или Вучића.

"Ако 'Косово' и Србија трпе због поступака својих лидера, на народу 'Косова' и Србије је да размисле о свом путу напред. Сигурни смо да ће људи, након што прође националистичко лудило, почети да се сећају стварних проблема. И наравно да ће захтевати одговорност. Али, у међувремену, у Белој кући, или у новој Европској комисији, можда ће бити неки други људи, са много мање разумевања и добре воље", закључује се.

image