Србија и Балкан

Јагодина: Опада ниво река, кише поплавиле градска насеља и поједина села

Срећа је да нисмо имали животно угрожених суграђана али штете су велике, рекао је градоначелник Ратко Стевановић

Поплаве које су задесиле Јагодину и околна села током претходна два дана причиниле су доста штете на стамбеним објектима и возилима.

Према речима градоначелника Јагодине Ратка Стевановића јака киша падала је у више наврата од 26.маја, а падавине су настављене и почетком јуна. Све то проузроковало је да реке Лугомир и Белица које протичу кроз град набујају и прете да се излију из својих корита.

"Количине падавина које су биле веома интензивне 26. маја, па затим 2. и 3. јуна као и претходна два дана, превазишле су пројектоване количине воде коју могу да приме реке, као и канализација", рекао је Стевановић.

Како је навео, за више од 40 минута само у једном дану пало је између 70 и 80 литара кише по квадратном метру.

"То је заиста нешто на шта не можемо пуно да утичемо како бисмо спречили плављење појединих делова града и сеоског подручја. Имали смо случај да је велика количина воде која се бујично сручила са околних брда у појединим селима носила и аутомобиле и тракторе. Срећа је да нисмо имали животно угрожених суграђана али штете су велике. Локална самоуправа је учинила све што је у њеној моћи да спречимо веће штете", рекао је градоначелник Јагодине и додао да је највише проблема изазвало то што је за кратак временски период пало много кише.

Због опасности од изливања река, на мостовима су постављени џакови са песком, а у току јучерашњег дана на кратко је у прекиду био и железнички саобраћај због наноса грања које је преко пружног прелаза нанела река Лугомир.

Ниво воде у рекама је данас у опадању а Штаб за ванредне ситуације је у приправности даноноћно.

Подсећамо да је због обилних падавина јуче у Јагодини проглашена ванредна ситуаци

image