Србија и Балкан

Ванредно у Чачку: Бујица код Јагодине носила аутомобиле, потоп код Свилајнца и Параћина ФОТО, ВИДЕО

На терену су уз ватрогасно спасилачке, екипе Цивилне заштите, Црвеног крста и јавних предузећа. На више локација интервенције су још у току, где се вода испумпава црпним пумпама
Ванредно у Чачку: Бујица код Јагодине носила аутомобиле, потоп код Свилајнца и Параћина ФОТО, ВИДЕО© Танјуг/Јован Николић

На територији града Чачка је због поплава проглашена ванредна ситуација, преноси РТС. Jака киша рано јутрос изазвала је изливање у више месних заједница код Чачка, па је под водом више од 20 кућа и многа дворишта. Вода је ушла у стамбене и подрумске просторије не само на градском, него и на сеоском подручју. У Чачку је зато донета одлука о проглашењу ванредне ситуације за целу територију града.

На терену су уз ватрогасно спасилачке, екипе Цивилне заштите, Црвеног крста и јавних предузећа. На више локација интервенције су још у току, где се вода испумпава црпним пумпама.

Обилне кише у Поморављу изазвале су изливање десетина сеоских потока и речица. Бујица код Јагодине носила је аутомобиле, тракторе и пољопривредну механизацију, док се у општини Свилајнац излила река Трстена и поплавила десетак кућа у селу Војска, где је проглашена и ванредна ситуација. Штете од бујица има и на територији општине Параћин.

Услед обилних падавина које су током прошле ноћи погодиле град Чачак вода је продрла и у вртић "Бошко Буха" који се налази у чачанском насељу Кошутњак.

"У две собе огромна количина воде је била, директорка је одмах позвала извођаче радова, јер је пре две године реконструисан кров у потпуности да дођу на лице места да виде у чему је реч и установили су да је запушен део олука изнад две собе где одводи воду и када су отклонили то изашла је огромна количина воде, иначе кров није ни на једном месту оштећен био", рекла је Марина Јанковић заменица директора ПУ "Радост" у Чачку.

Према њеним речима деца из овог вртића заједно са васпитачима одмах су преусмерена у вртић "Невен" где ће бити на сигурном док новонастала ситуација не буде решена.

У Јагодини бујица носила аутомобиле и тракторе

Бујица код Јагодине носила аутомобиле, тракторе и пољопривредну механизацију. Претходна ноћ била је тешка и за мештане десетак села на територији града Јагодине. Бујичне воде са обронака Црног врха и Јухора слиле су се и поплавиле десетине кућа и веће површине обрадивог земљишта. Бујица је у Драгошевцу код Јагодине носила аутомобиле, тракторе и пољопривредну механизацију. Ватрогасци су више особа, нарочито старијих евакуисали из поплављених домова на безбедна места. Размере штете још нису до краја сагледане.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић је истакао да је Јагодину задесила тешка елементарна непогода и обећао помоћ поплављенима.

Водостај реке Белице у центру Јагодине током дана дошао је до критичних граница. Један градски мост је затворен, а на угроженим деловима обале постављене су вреће са песком и обезбеђено стално дежурство људи и механизације. Јагодинска хитна помоћ због поплављених просторија измештена је у бившу ковид амбуланту, а Служба ургентне медицине у главну зграду болнице.

Ванредно у селима код Свилајнца и Варварина

У општини Свилајнац излила се река Трстена и поплавила десетак кућа у селу Војска, где је проглашена и ванредна ситуација. Неколико људи је евакуисано. Штете од бујичних вода има и на територији општине Параћин. Према подацима са мерних станица, од ноћас пало је и до 120 литара кише по квадратном метру.

У општини Варварин проглашена је ванредна ситуација у три села - Суваји, Обрежу и Бачини због велике количине падавина и изливања бујичних токова.

image