Србија и Балкан

РСЕ: ЕУ предлаже мере против Куртијеве владе

Представници "Косова" неће бити позивани на догађаје на високом нивоу, а могуће и да ће и укидање приступу фондовима ЕУ
РСЕ: ЕУ предлаже мере против Куртијеве владе© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Кабинет високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља саставио је пакет мера усмерених против владе тзв. Косова и премијера Аљбина Куртија, за које сматра да "немају политичку вољу да предузму неопходне мере у правцу деескалације ситуације на северу Косова", преноси "Радио Слободна Европа".

Постојање пакета мера потврдио је и Борељов портпарол Петар Стано за "Јуроњуз". 

"Најновија дешавања на северу Косова само доказују да се ескалација и даље наставља, а то је против интереса Косова и свих људи на Косову. Поделили смо са државама чланицама ЕУ нацрт мера које треба предузети, ако премијер Курти не предузме адекватне и хитне кораке за деескалацију ситуације и смањење тензија", навео је Стано.

Како је РСЕ сазнао из дипломатских избора, мере укључују обуставу слања позивница за догађаје на високом нивоу и билатералне посете "Косову", осим оних које су усмерене на деескалацију кризе.

Такође, предлаже се смањење присуства на јавним догађајима везаним за финансијску сарадњу ЕУ који укључују чланове владе тзв. Косова.

Предлаже се и обустава значајног финансирања од стране ЕУ, почев од суспензије одобравања и имплементације предлога које је "Косово" поднело на последњој рунди Инвестиционог Фонда за Западни Балкан, као и суспензија неких пододбора између ЕУ и "Косова" у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању.

Дипломатски извори из више држава чланица су за РСЕ потврдили да државе чланице ЕУ нису обавезане да спроведу предложене мере, али се од њих свакако очекује да они исте испоштују.

Неки дипломатски извори су наговестили да су поједине државе ЕУ "већ предузеле неке своје мере" које су сличне са неким елементима у пакету предлога који је саставио кабинет Жозеп Борељ.

ЕУ је 3. јуна од приштинских власти тражила да обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу КиМ, да новоизабрани градоначелници албанске националност своје дужности обављају у другим просторијама, као и да се нови избору на северу распишу што пре.

ЕУ је такође упозорила да је спремна да предузме мере против оних политичара који одбијају да предузму мере ка смиривању ситуације.

Ове захтеве су шефу приштинске владе пренели и европски и амерички изасланици, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар током прошлонедељне посете Приштини.

Курти је у међувремену објавио свој план у пет тачака за смиривање ситуације.

image