Србија и Балкан

Борељ: ЕУ спремна на одлучне мере, "Косово" одмах да обустави акције на северу

Европска унија је спремна да спроведе одлучне мере, док ће неуспех деескалације тензија довести до негативних последица, поручио је Високи представник ЕУ
Борељ: ЕУ спремна на одлучне мере, "Косово" одмах да обустави акције на северуGetty © Pool

Високи представник Европске уније Ђузеп Борељ огласио се саопштењем поводом дешавања на северу КиМ и позвао Приштину и Београд да преузму мере за деескалацију, или ће, како наводи, неуспеси таквих акција довести до негативних последица.

Борељ је у име Европске уније најоштрије осудио насилне акте против грађана, трупа Кфора, органа за спровођење закона и медија на северу КиМ, сматрајући да се насиље могло избећи и да се мора се избећи у будућности.

"Европска унија чврсто стоји иза мисије НАТО и мисије ЕУЛЕКС у испуњавању њихових мандата. Позивамо и Косово и Србију да одмах и безусловно предузму мере за деескалацију, престану да користе реторику подела и уздрже се од било каквих даљих некоординисаних акција. Хитно треба вратити мир", истакао је он.

Како је навео, Европска унија је спремна да спроведе одлучне мере, док ће неуспех деескалације тензија довести до негативних последица.

"Очекујемо да Косово поступи на неескалирајући начин и да одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу Косова. Градоначелници треба привремено да обављају своје дужности у другим просторијама осим у општинским зградама. Превремене изборе треба расписати што је пре могуће у све четири општине и организовати на потпуно инклузиван начин. Очекујемо учешће косовских Срба на овим изборима", навео је он.

Истакао је забринутост поводом статуса највише приправности Војске Србије и позвао на одговорност.

"Европска унија очекује и од Косова и од Србије да се понашају одговорно и да се одмах ангажују у дијалогу који води ЕУ како би се пронашло одрживо решење за ситуацију на северу Косова које гарантује безбедност, сигурност и партиципативну демократију за све грађане и отвара пут за спровођење Споразума о путу нормализације и његовог Анекса. Ово укључује почетак рада на успостављању Асоцијације/Заједнице општина са српском већином без даљег одлагања или предуслова", рекао је Борељ.

image
VV inauguration
banner