Србија и Балкан

"Еурактив": Западне санкције против "Косова" извесне

"Косово" би могло да остане без новца из ЕУ фондова, визне либерализације и подршке у међународним организацијама
"Еурактив": Западне санкције против "Косова" извесне© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

"Косово" би ускоро могло да се суочи са санкцијама евроатлантске заједнице, рекло је неколико високопозиционираних дипломатских извора за "Еурактив", док је албански премијер Еди Рама отказао састанак са приштинским премијеров наводећи најављене санкције као разлог.

"Евурактив" је од извора из "утицајне треће државе" сазнао да САД и ЕУ припремају низ санкција против тзв. Косова. Такве тврдње касније су појачане изјавама Едија Раме и других дипломатских извора, који су потврдили да су санкције извесне.

Оне би могле да укључују замрзавање ЕУ фондова, прекидање процеса визне либерализације и учлањења у међународне организације.

Како се наводи, западне земље би могле да заузму "пасивну позицију" наспрам кампање повлачења признања коју спроводи Србија, док би америчко војно присуство у јужној српској покрајини било умањено.

Помињане су и индивидуалне санкције против појединих чланова приштинског руководства, али би такве мере биле коришћене само у "најгорем могућем сценарију", наводи бриселски портал.

Извор "Еурактива" је такође позвао опозицију да подржи покушаје ЕУ и САД да "стабилизују ситуацију", као и да недвосмислено кажу да ли прихватају обавезе које је тзв. Косово преузело у дијалогу под посредством ЕУ.

Други извор тврди да документ са наведеним мерама постоји и да се "налази у циркулацији", али није потврдио да ли је он званично усвојен.

Курти и Рама је требало да се састану у Ђаковици у среду како би разговарали о низу билатералних споразума, али је албански премијер у последњем тренутку отказао посету. 

Он је рекао да је од Куртија тражио посебан састанак, коме би присуствовали и министри спољних послова и одбране и током ког би се говорило о ситуацији на северу КиМ, али да је приштински премијер то одбио.

"Радио Слободна Европа" (РСЕ) је синоћ пренео да је кабинет високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља саставио пакет мера усмерених против владе тзв. Косова и премијера  Куртија, за које сматра да "немају политичку вољу да предузму неопходне мере у правцу деескалације ситуације на северу Косова".

Мере укључују обуставу слања позивница за догађаје на високом нивоу и билатералне посете "Косову", осим оних које су усмерене на деескалацију кризе.

Такође, предлаже се смањење присуства на јавним догађајима везаним за финансијску сарадњу ЕУ који укључују чланове владе тзв. Косова.

Дипломатски извор "Еурактива" тврди да би сарадња са владом тзв. Косова могла да се настави након што она буде преузела кораке које ЕУ очекује.

Европска комисија је одбила да коментарише ове наводе.

Некадашњи министар спољних послова тзв. Косова Петрит Селими рекао је за "Еурактив" да "најмање три" државе чланице ЕУ разматрају замрзавање финансијске помоћи и процеса визне либерализације, док је извор РСЕ потврдио да ће одбијање приштинских власти да испуне услове "имати последице по Косово и њихов процес евроинтеграција".

image