Србија и Балкан

Шта омогућује НАТО хеликоптерима да лете у ваздушном простору Републике Србије?

Прелети НАТО летелица над Србијом омогућени су претходно потписаним документима између Србије и НАТО-а, истичу саговорници за РТ Балкан
Шта омогућује НАТО хеликоптерима да лете у ваздушном простору Републике Србије?Getty © Faleh Kheiber-Pool/Getty Images

Лет хеликоптера "сикорски УХ-60 блек хок" у власништву војске САД у ваздушном простору Републике Србије, а који је запажен данас нешто после поднева, у складу је са претходно потписаним документима између Србије и НАТО-а, истакли су генерал у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач и некадашњи начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије генерал-мајор у пензији Божидар Форца за РТ Балкан.

Како наши саговорници напомињу, слободан пролазак НАТО трупа копненим, ваздушним и воденим простором Србије омогућен је још Споразумом који су потписали тадашњи министар спољних послова Србије и Црне Горе Вук Драшковић и тадашњи генерални секретар НАТО-а Јап де Хоп Шефер 2005. године.

Овом Споразуму је следило приступање СЦГ НАТО програму Партнерство за мир 2006. године, док о слободном кретању НАТО војски по територији Србије говори и Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП), који је тадашњи министар одбране, а садашњи министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао 2015. године.

Како наводи Божидар Форца за РТ Балкан, ИПАП представља претходницу уласка неке земље у НАТО, односно највиши степен сарадње који нека земља може имати с Алијансом ако нема претензије да јој се прикључи, као што је то случај са Србијом, како је у више наврата током протеклих месеци устврдио председник Александар Вучић.

Одреднице које се наводе у ИПАП споразуму разрађене су у Закону о потврђивању Споразума Владе Србије и НАТО о сарадњи у области логистичке подршке, чији је предлог Скупштина усвојила 2016. године, и који, између осталог, предвиђа дипломатски имунитет припадницима Алијансе на територији Србије.

Ставка о дипломатском имунитету посебно је проблематична, оцењује Митар Ковач, напоменувши да то представља отежавајућу околност за контролу, како транспорта, тако и терета који се транспортује преко Србије.

"Мислим да је то веома штетно по безбедност Србије", рекао је Ковач, додавши да крстарење или долазак америчких хеликоптера није нешто што, како оцењује, подржава наш народ.

Како наводи, "то није неки повољан гест, поготово када имамо у виду да се на неки сличан начин не односимо према другим светским силама које су ван НАТО-а", напоменуо је Ковач.

Оба саговорника истичу да уласку на територију или у ваздушни простор Републике Србије мора претходити обавештење надлежним органима, што верују да је и у овом случају учињено.

image