Србија и Балкан

Јариње, Мердаре, Кончуљ: Колоне шлепера и даље на прелазима, ригорозне контроле путничких возила

Иако су још јуче поподне истекла 24 сата од забране уласка за камионе са српском робом на Косово и Метохију, одлука и даље није објављена ни у Службеном гласнику тзв. Косова ни на званичном сајту владе
Јариње, Мердаре, Кончуљ: Колоне шлепера и даље на прелазима, ригорозне контроле путничких возила© РТ Балкан

Трећи дан заредом после одлуке приштинских власти да забране улаз  на Косово и Метохију камионима са српском робом, на Јарињу, али и на осталим административним прелазима, на Мердару и Кончуљу, стоје дуге колоне у којима су десетине шлепера. Возачи камиона који су први заустављени на Јарињу, Мердару, Брњаку и Кончуљу још у среду поподне, стоје на прелазима више од 40 сати, али и даље нема назнаке када би ситуација могла да се промени и када би шлепери са српском робом могли да крену. На Јарињу је и јутрос више од 20 шлепера у колони, неки од возача закључали су возила, отишли кућама, други спавају у камионима.

Што се тиче аутобуског и путничког саобраћаја он се на прелазима и даље одвија без већих сметњи, једина промена су ригорозне контроле и путника и путничких возила и аутобуса на улазу на КиМ.

Неки од возача који су ноћас из централне Србије преко Јариња прешли на Косово и Метохију сведоче јутрос да су косовски полицајци и цариници детаљно претресали и прегледали сва возила на прелазу. Саобраћај из правца Косова и Метохије ка централној Србији одвија се неометано, пролазе и путничка возила и аутобуси и камиони са робом.

Иако су још јуче поподне истекла 24 сата од забране уласка за камионе са српском робом на Косово и Метохију, одлука и даље није објављена ни у Службеном листу Косова ни на званичном сајту владе ни на други начин а "Албанијан пост" јуче поподне објавио је да је одлука тзв. Владе у Приштини саопштена усмено, и да, када је дошло време да се одлука напише, сними, објави на сајту владе, да се достави Министарству трговине, од одлуке се наводно одустало.

Ни Аљбин Курти, тзв. косовски премијер ни министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља нису се јуче на конференцији за медије детаљније бавили овим питањем а Курти је рекао тек да су "институције реда и безбедности подигле степен приправности" као и да су "из безбедносних разлога пооштрене граничне контроле са Србијом као хитан и неопходан корак". Курти у изјави није поменуо никакву одлуку о блокади робе, рекао да је су су "појачане провере, посебно за превознике".

Ноћ на северу КиМ протекла је мирно, у српској енклави Грачаница ноћас је десетак косовских специјалаца на магистрали близу центра овог места насељеног Србима детаљно контролисали и претресали сва возила.

Посланик Покрета Самоопредељење Димаљ Баша изјавио је синоћ  да ако Кфор не жели сукобе, онда "мора да преда мандат Косовским безбедносним снагама како би се решила ситуација на северу Косова". Баша је додао да би КБС проблем на северу решиле брже од Кфора.

"Ако Кфор не жели да се сукоби, нека да мандат КБС и помогне полицији. Ми бисмо то урадили брже са КБС и  полицијом него што ради Кфор, имамо довољно полиције, имамо довољно база, имамо довољно муниције да убијемо скоро све криминалце, полиција може да пуца на све криминалце", рекао је посланик партије коју предводи тзв. косовски премијер Аљбин Курти, преносе јутрос приштински медији.

image