Србија и Балкан

Прелази ли Приштина црвене линије Запада

На Западу и даље рачунају на Куртија и дају му шансу да и даље одлаже примену Бриселског споразума и формирање Заједнице српских општина, истиче Срђан Граовац
Прелази ли Приштина црвене линије Запада© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Имајући у виду да Американци, Енглези, Немци и ЕУ нису спремни да било шта учине да казне власти тзв. Косова, премијер привремених приштинских институција није прешао црвене линије Запада, односно дошао је до њих, што пак не значи да ће они променити своју позицију независног Космета, оценио је за "Политику" некадашњи председник Привременог извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић.

Том ставу у прилог иде практично никаква реакција истог тог Запада на двогодишње вештачко подизање тензија у јужној српској покрајини које је последњих дана ескалирало у насиље – на шта су уследиле тек вербалне опомене влади тзв. Косова, као што је најава ускраћивања виза за САД за представнике врха тамошње власти.

"Овде је суштина што је Курти дошао до црвене линије, али то не значи да су они променили своју политику независног Космета. Доказ више је да се око формирања Заједнице српских општина и нису нешто потрудили. То да ће се повући дуге цеви са севера или да ће се поново расписати избори у четири општине једноставно није дозвољено, без ЗСО. Колико видим, то је за западни део међународне заједнице тек на трећем месту", прецизира Анђелковић.

Додаје да ћемо видети резултате посете представника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара и изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака Приштини и наводи да им неће веровати све док не кажу да нема никакве сарадње с Куртијем док се не формира Заједница.

"За Америку је једино битно да не дође до ескалације сукоба", истиче Анђелковић.

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност сматра да је Курти и даље на ивици да пређе црвене линије, али да не постоји одлука Запада да се он смени, јер да постоји, не би се инсистирало на томе да се организују нови избори и да Срби изађу на њих, а да се тек после тога спроведе ЗСО.

"На тај начин Борељ и САД и њихова администрација показали су пут Куртију како треба да изађе из ове ситуације. У томе је суштина, а да ли ће он прихватити ту њихову тзв. мапу пута, како политички да изађе из ситуације коју је сам створио својим неодговорним понашањем – друга је ствар", изјавио је Граовац за "Политику".

Истакао је и да сматра да Курти неће бити спреман да прихвати ЗСО, тако да ће му маневарски простор у наредном периоду бити сужен, те да ће радити на томе да Срби изађу на поновљене изборе и да после не формира Заједницу.

Иако Запад притиска Куртија, он и даље рачуна на њега и поменутим планом му даје шансу да и даље одлаже примену Бриселског споразума и формирање Заједнице српских општина, закључује Граовац.

image