Србија и Балкан

Бегај: Нико не може да доведе у питање суверенитет "Косова"

Охридски споразум је био тренутак оптимизма, али се претвара у разочарење, поручио је председник Албаније Бајрам Бегај
Бегај: Нико не може да доведе у питање суверенитет "Косова"www.globallookpress.com © Gent Onuzi

Председник Албаније Бајрам Бегај изјавио је да нико не може да доводи у питање суверенитет и територијални интегритет "Косова", тражећи храброст од лидера Приштине и Београда за договор.

Током говора на панелу Преспанског форума, Бегај је навео да је Охридски споразум био тренутак оптимизма, али да се претвара у разочарење, преноси "Коха".

"Последњи јавни договор постигнут у Охриду, између 'Косова' и Србије, био је још један тренутак оптимизма, али изгледа као да се врло брзо претвара у тренутак разочарења. Не желим да улазим у детаље, јер наши европски и амерички партнери дају огроман допринос да стране постигну компромис за нормализацију односа и међусобно признање", навео је Бегај.

Он је рекао да "Косово" и Србија треба да следе пример Грчке и Северне Македоније како би унапредили процес помирења и нормализације односа.

"Суверенитет и територијални интегритет 'Косова' данас нико не може да доведе у питање. 'Косово' је неповратна политичка реалност. Али ценим да је право време да лидери две земље преузму историјске обавезе, да, као и Северна Македонија и Грчка пре пет година, унапреде процес помирења, као и нормализацију односа и међусобног признања", навео је Бегај.

image