Србија и Балкан

Вучевић на полагању заклетве: Србија овде може да види своју најбољу децу (ФОТО, ВИДЕО)

Говорећи о чину полагања војничке заклетве, министар одбране нагласио је да је то симбол части, одважности и спремности да се служи узвишеном циљу - безбедности и слободи Републике Србије
Вучевић на полагању заклетве: Србија овде може да види своју најбољу децу (ФОТО, ВИДЕО)© Министарство одбране Републике Србије

Онај који је спреман да брани Србију, њене грађане и највеће вредности нашег друштва, тај је део елите ове земље и заслужује посебно поштовање, поручио је министар одбране Милош Вучевић честитајући положену заклетву војницима на добровољном служењу војног рока генерације "јун 2023", у ваљевској касарни "Војвода Живојин Мишић".

"Богу хвала овде смо све чешће. У херојском и ратничком Ваљеву, грудобрану Србије кроз векове. Овде смо да се погледамо у очи, да станемо једни уз друге и једни за друге. Ви уз државу и отаџбина уз вас. Одавде, са овог места цела Србија може да види своју најбољу децу, синове и кћери, који с љубављу према отаџбини полажу заклетву и заклињу се њој на верност. И то је доказ да постојимо као народ и као држава. Та ваша заклетва. И то треба сви да виде, посебно млађе генерације. Да виде узвишен осећај достојанства, части и љубави према домовини", рекао је Вучевић.

Како је истакао министар одбране, војничка заклетва у нашем народу има дугу традицију и посебно значење, а полагањем заклетве војник се отаџбини "заклиње чашћу, залаже своју реч као јемство своје људске и војничке исправности и моралности".

"Онај који је спреман да брани Србију, њене грађане и највеће вредности нашег друштва, тај је део елите ове земље и заслужује посебно поштовање. Кодекс части који сте изградили код себе није само ваша заслуга, већ и ваших родитеља, бака и дека, предака и родбине. Њима и њиховој љубави према вама и Србији овим путем исказујемо највеће поштовање и захвалност", нагласио је министар Вучевић.

Када је реч о Војсци Србије, министар одбране рекао је да је то сложен систем, да захтева стално унапређење и модернизацију, да је снажимо и унапређујемо те да Србија мора да има јаку војску, да се наоружава и обучава, јер је то основни фактор одвраћања свакога ко би помислио да може да нас нападне.

"И што будемо јачи то ће било коме теже пасти на памет да нас нападне. Србија не жели ратове, Србија жели мир и наша улога и јесте да мир сачувамо. Војска је ту да заштити свој народ како у рату, тако и у миру. То је порука која мора бити присутна сваком грађанину ове земље. То грађани Србије препознају и зато Војска Србије дуги низ година ужива велики углед у нашем друштву. Ми смо једна целина, један народ. Никад се од њега нисмо одвајали и њему служимо оним што најбоље знамо да радимо. Њему и само њему смо одговорни и заклети", нагласио је министар Вучевић.

Он је поручио војницима да им речи војничке заклетве увек буду на уму и у срцима и пожелео да се врхунски оспособе и буду непрелазни бедем наше мајке Србије.

Лука Старовлах из Београда пријављивањем за добровољно служење војног рока остварио је дечачки сан.

"Очекујем много изазова. Препоручио бих свим младима који воле униформу и изазове да се опробају и уколико им се свиди остану да раде у Војсци Србије", рекао је Лука Старовлах.

Миљана Павловић из Смедерева рекла је да је за добровољно служење војног рока потребна јака воља и жеља.

"За добровољно служење војног рока сам се пријавила зато што себе од малена замишљам као часног војника који служи својој земљи и свом народу. Очекујем доста изазова. Знам, биће тешко и напорно, али победници никада не одустају", рекла је Миљана Павловић.

image