Србија и Балкан

Министарство одбране: Војска Србије није хапсила Куртијеве специјалце

По потписаним споразумима, у близини административне линије недопустиво је присуство других наоружаних особа или формација.
Министарство одбране: Војска Србије није хапсила Куртијеве специјалце© Tanjug/Serbian Ministry of Interior via AP

Војска Србије ни на који начин није учествовала у јучерашњем хапшењу тројице наоружаних припадника полиције тзв Косова, саопштило је данас Министарство одбране.

Инсинуације премијера привремених приштинских институција да је Војска Србије умешана у "киднаповање тројице службеника косовске полиције" само су наставак кампање лажи, манипулација и противправног насиља које над Србима спроводе приштинске власти, тврди министарство.

"Војска Србије контролише Копнене зоне безбедности и обезбеђује административну линију са Косовом и Метохијом у потпуности се придржавајући Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Војно-техничког и свих других потписаних споразума. У реализацији ових задатака војска блиско сарађује са другим снагама безбедности Републике Србије и Кфором ради праћења ситуације на терену и очувања сигурног и безбедног окружења", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

У складу са Војно-техничким споразумом, којим је дефинисано распоређивање међународних безбедносних снага у нашој јужној покрајини, како се истиче, потписани су споразуми којима је прецизирано поступање и Кфора и снага безбедности Републике Србије на обе стране дуж административне линије са Косовом и Метохијом.

Они не препознају друге снаге сем те мировне мисије, и снага Војске Србије и полиције, и зато је у близини административне линије недопустиво присуство других наоружаних лица или формација.

"Најоштрије осуђујући све покушаје дестабилизације безбедносне ситуације на Косову и Метохији, истичемо да Војска Србије остаје непоколебљиво посвећена професионалном и одговорном извршавању задатака у Копненој зони безбедности, у складу са додељеним мисијама и задацима и свим потписаним споразумима у циљу очувања мира и стабилности", закључује се у саопштењу министарства.

image
VV inauguration
banner