Србија и Балкан

Непослушни Палмин министар: Баста неће сам да оде из Владе

Српски министар привреде сада је позвао све чланове Владе Србије на улицу да се придруже протестима "Србија против насиља"
Непослушни Палмин министар: Баста неће сам да оде из ВладеNone © Танјуг / Владимир Шпорчић

Министар привреде Раде Баста изјавио је да неће дати оставку и поручио да надлежни морају да га смене, преноси Н1. Његова реакција уследила је после изјаве  Драгана Марковића Палме, председника Јединствене Србије, чији је Баста члан, а који је рекао да он следеће недеље мора да поднесе оставку на место министра привреде у Влади Србије или ће бити смењен.

Српски министар привреде, који се "прославио" изјавом да "наша земља већ плаћа високу цену неувођења санкција против Русије и да то постаје неодрживо", те позвао на увођење истих, сада је позвао све чланове Владе Србије на улицу да се придруже протестима "Србија против насиља".

Марковић је, говорећи о изјави Басте да би министри требало да буду на протестима, рекао да се Баста понаша као да игра за Звезду, а навија да победи Партизан, те да те његове изјаве више не могу да се толеришу.

"Радим за народ и државу. Од човека који је грађанима Србије рекао пре 10 година да се патриотизам не сипа у тракторе – толико. Ништа више нећу рећи, нека народ суди на изборима", рекао је Баста након што је лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма затражио његову оставку.

Он је навео да је национални интерес да нам земља буде уједињена и додао да таква може бити само "ако и опозиција и власт учествују у нормалном процесу".

"Зар је игнорисање стотина хиљада људи на улицама сваког викенда нормалан процес и национални интерес? Мора се разговарати и решавати ситуација на одговоран начин. Треба дати националну дозволу ТВ Нова, сменимо РЕМ и заједнички изаберимо нове стручне људе", навео је Баста и предложио формирање стручног тела које би испитало пропусте у раду МУП-а Србије.

Констатовао је да је Косово болна тема за све нас, али је упозорио да наша земља мора имати партнере са којима треба да се преговара.

"Треба да причамо доле… Па не зависи од Куртија да нам киша однесе путеве и мостове. А распадају се јер је урађено како не треба. Мој фокус је на бољем животу грађанки и грађана, развоју економије и привреде, као и владавини права. То једино можемо уједињени и са јасним циљем, а то је пут у ЕУ, јасно дефинисаним корацима и одговорним партнерством са тим земљама", поручио је министар привреде.

Драган Марковић Палма је за телевизију Пинк казао да се оградио од Бастине изјаве да Србија треба да уведе санкције Русији, уз речи да то није став ни Јединствене Србије ни СПС.

"Ја сам се синоћ чуо са мојим коалиционим партнером, председником СПС-а Ивицом Дачићем и рекли смо да то више не можемо да слушамо и да трпимо, јер је Раде Баста на место министра привреде предложен са листе СПС – Јединствена Србија – Зелени Србије. У Влади Србије треба да постоји демократија и различита мишљења, али не око националних и државних питања и ту је тачка. Он је моја ружна прошлост. Видећете шта ће се десити следеће недеље", поручио је Марковић.

image