Економија

Нови закон о привредним друштвима пред посланицима: Баста екстра плаћа 15 стручњака

Државне фирме ће бити акционарска или друштва са ограниченом одговорношћу
Нови закон о привредним друштвима пред посланицима: Баста екстра плаћа 15 стручњака© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Предлог закона о управљању привредним друштвима у власништву државе ускоро ће пред посланике. Пропис који би требало да обезбеди професионализацију државних фирми, прошао је Владу и ушао у скупштинску процедуру, пишу "Новости"

Државна предузећа која су већ регистрована као друштва капитала имаће годину дана од почетка примене да се прилагоде новом пропису, док ће за јавна предузећа рок важити години дана од када се пререгиструју у АД или ДОО.

Посао власника над овим фирмама обављаће Министарство привреде, којим тренутно руководи  Раде Баста. То захтева њихово кадровско појачање, па се очекује да ће примена овог закона коштати најмање 60 милиона динара. Половина тог износа, 30 милиона, потребна је за плате 15 новоангажованих стручњака следеће године и још толико за зараде у 2025. години. Трошкове ће имати и сама предузећа која ће наредних пет година морати да процене вредности капитала и имовине и доставе их Министарству.

Према последњим подацима Република Србија има у свом портфељу 305 фирми. Активних је 266, две су у ликвидацији, а 37 у стечају. Међу активнима су 23 јавна предузећа која ће морати да мењају саму форму, док су остала већ акционарска и друштва са ограниченом одговорношћу.

Циљ који се жели постићи је одрживо и ефикасно управљање привредним друштвима, што одржава посвећеност Владе реформи јавних предузећа, друштава капитала и користи за грађане од државног власништва, стоји у анализи предложеног закона.

Ефикасним управљањем привредним друштвима који су у власништву Републике Србије постижу се бољи резултати пословања истих, побољшава се квалитет њихових услуга, чиме се истовремено повећава и корист од државног власништва за грађане, што ће све имати за резултат повећање јавних прихода.

Држава обећава увођење корпоративног управљања у друштвима капитала, како би она остваривала боље пословне резултате.

Формираће се Комисије коју чине представници Министарства привреде, министарства надлежног за област којој припада делатност друштва капитала. У њеном раду може, по потреби,  учествовати и представник друштва капитала, представник другог државног органа, односно стручна особа, пише у предлогу  закона.

Комисија утврђује годишње циљеве друштва капитала са мерама и упутствима за њихово остваривање. Планирано је успостављање Стручног савета за праћење система стручног усавршавања у друштвима капитала и спровођење Програма стручног усавршавања из области корпоративног управљања.

Из примене овог закона биће изузета привредна друштва која су у власништву државе која обављају делатност производње наоружања и војне опреме. Неће се односити ни на државне банке, осигуравајуће и друге финансијске институције, недобитне организације, институте ко

image
VV inauguration
banner