Србија и Балкан

Поплављене куће и оранице, реке однеле мостове: Вода се коначно повлачи, али је штета огромна

Бујице су оштетиле путеве, носиле мостове и покренуле клизишта и одроне
Поплављене куће и оранице, реке однеле мостове: Вода се коначно повлачи, али је штета огромна© TANJUG

Ванредна ситуација проглашена је у 56 градова и општина у Србији због поплава, а евакуисано је више од 300 људи, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

Бујице су оштетиле путеве, носиле мостове и покренуле клизишта и одроне. Саобраћај на Ибарској магистрали у Адранима, где се урушио мост, биће оспособљен за десет дана, најавио је ресорни министар.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да је повећан  водостај на Западној Морави (испод вандредне одбране од полава), Великој Морави (испод вандредне одбране од поплава) и Јужној Морави (изнад ванредне обране од поплава), док су водостаји осталих река или у стагнацији или у опадању.

Из МУП-а наводе да се црпљење воде врши се на територији: Крагујевца, Краљева, Ниша (Дољевац), Смедерева, Ужица (Пожега) и Чачка.

Троје људи је синоћ око 23 сата евакуисано у Ћићевцу због изливања Јовановачке реке док током ноћи није било евакуација. 

У саопштењу МУП-а се истиче да је д 26. маја евакуисано је 317 особа.

"На 820 интервенција евидентирано је ангажовање укупно: 1812 ватрогасаца-спасилаца са 865 возила и 838 пумпе и 106 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на води са 35 возила и 39 чамца", истиче се у саопштењу МУП-а.

У Лазаревцу поплављена 154 домаћинства

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић каже да су за 48 сати 154 домаћинства било под ударом бујичних вода од реке Турије и Пештан.

"Од тога у 71 домаћинство ушла је вода у саме куће, док остатак од 83 су помоћни објекти", додаје Стевић.

Истиче да ће комисије током данашњег дана кренути у обилазак свих домаћинстава.

"У наредних неколико дана ћемо имати комплетну јасну слику која је штета и тачан број објеката. Већ смо током јучерашњег дана обишли све објекте, пописали домаћинства, тако да би убрзали максимално решавање проблема", додаје Стевић.

Поплавама у Лазаревцу највише су страдале месне заједнице Руповци, Мали Црљени, Јунковац и Вреоци. Вода се сада повукла и ради се на санацији штете.

Весић: Нови мост у Мрчајевцима до годину и по, у Адранима за четири месеца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је  да се од раније знало да је мост, срушен под налетом бујице, који је спајао Слатину и Мрчајевце, био у лошем стању и да ће бити потребно до годину и по дана да се изгради потпуно нови.

Весић каже да је општина Чачак још 7. новембра прошле године забранила коришћење тог моста за све аутомобиле који су тежи од три тоне.

Министар је за РТС навео да је прошле године Влада Србије определила 500 милиона динара за реконструкцију тог моста и да ће сада бити осигуран новац који недостаје за изградњу новог.

"Војска је одмах изашла и они сада извиђају могућност да поставе понтонски мост како би грађани који ту живе могли да користе прелазе тракторима. Пројектовање моста ће сигурно трајати три до четири месеца, после тога мора да се крене у изградњу. Значи то је једну годину, годину и по дана да се изгради потпуно нов", рекао је министар.

Весић је најавио да рушење моста у Адранима почиње од понедељка.

"Овај мост се руши већ од понедељка, само треба неке инсталације да се уклоне. Тако да имају четири месеца, пошто је то много мањи мост, лакше је да се то завршава. За четири месеца ће вратити потпуно нов мост", поручио је Весић.

Црвени крст: Тренутно помажемо у 24 средине

Стручни сарадник за деловање у несрећама Црвеног крста Србије Ранко Демировић каже да су тренутно у 24 средине, као и да делује преко 250 јединица које су оспособљење за деловање у несрећама.

"Помогли смо у делу евакуација где то било потребно, извршили збрињавање људи. Прексиноћ је организација Црвеног крста у Прокупљу формирала један привремени смештај за случај евакуације и збрињавања људи, када су прошли бујични водотоци Црвени крст је извршио процену потреба угрожених људи и направили пакете хране, хигијене", рекао је Демировић за РТС.

Поред тога, каже, помажу и у санирању последица поплава у домаћинствима.

"У Поморавском округу су организације Црвеног крста биле поприлично активне, помагале око прављења бедема у Јагодини, делиле помоћ у Свилајнцу", додаје.

Истиче и да ће наставити да пружају помоћ у збрињавању и опоравку домаћинстава.

Вучић од Владе Србије тражи да више раде на борби са поплавама

Вучић је од Владе Србије захтевао одговорнији и марљивији приступ у борби са поплавама.

"Захтевам од Владе одговорнији и марљивији приступ поводом поплава, сви треба да иду на терен, од председнице владе до других, молим да се изађе са већим наплатама за људе који су претрпели штету", ракао је председник. 

Указао је и да ће он обићи поплављена места, али да је то посао за Владу Србије, да ће се он бавити Косовом и Метохијом, да ће у Србију доћи Орбан, али и председник Кубе.

"Молим људе да радимо и да радимо, да можемо све да издржимо и да земља иде напред", рекао је Вучић.

Напокон летње време

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да је период са интензивним и обилним падавина на измаку, да ће данас бити претежно сунчано, а једино је на крајњем истоку могућа слаба киша или краћи пљусак.

"Наредне седмице, од сутра, право летње време са температурама око 30 степени или који степен више. Претежно сунчано време, али бих напоменуо да би до петка понегде могла да буде појава неких краћих пљускова, пре свега у планинским пределима, без неких већих количина падавина", рекао је Тодоровић.

Указује да назнака промене времена постоји за ноћ петак на суботу, 23. на 24. јун.

"Тада ће опет бити наоблачење са локалним пљусковима, не у свим местима. Могао би негде да буде поново неки јачи пљусак са локалним ефектом и уз мањи пад температуре за неколико степени", додаје Тодоровић.

Од 24. јуна до краја месеца температуре ће бити ближе просечним вредностима од 25 до 28 степени.

Истиче и да га број дана са количином падавина није изненадио и напоменуо да су претходна два јуна били сушни.

"Али када погледамо јун месец годинама уназад, била је увеки 2018, 2019. и 2020. годин слична ситуација, локално јаки пљускови, велике количине падавина, појава бујица. Рекао бих да нема ништа ново, питање је само на терену како се то одражава и зависи од локације где су били ти пљускови", истиче Тодоровић.

image