Србија и Балкан

МУП: Ситуација са поплавама у Србији стабилна, без потребе за евакуацијама (ФОТО)

Од 26. маја до данас евакуисано је 76 људи, а припадници МУП -а имали су 485 интервенција, уништене су оранице, пластеници и више од 30 километара локалних путева
TANJUG/JOVAN NIKOLIĆ/bs

Ситуација у поплављеним подручјима у Србији, које су погодиле екстремне временске појаве у претходном периоду, је стабилна и више нема потребе за евакуацијом и спасавањем становништва као ни за проглашавањем нових ванредних ситуација, саопштио је данас МУП.

Како је наведено, припадници МУП, ватрогасци-спасиоци настављају са обиласцима терена и потенцијалних критичних тачака, као и мештана на тим локацијама којима дају упутства и инструкције за поступање у случају опасности.

Шеф Одсека у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Милош Миленковић рекао је да су припадници МУП-а, Сектора за ванредне ситуације и данас ангажовани на отклањању последица елементарних непогода, односно црпљења воде по позиву грађана.

"Апелујемо на грађане да не прилазе набујалим бујичним водотоковима, да у случају евентуалне опасности слушају надлежне институције и да уколико вода прети да уђе у домаћинства, искористе џакове са песком да обезбеде локацију, као и да се у случају директне опасности попну на више етаже, искључе електричну енергију", истакао је Миленковић.

Како је подсетио, грађани могу да позову ватрогасце на број 193 или полицију на 192, како би им била пружена адекватна помоћ.

Припадници Министарства унутрашњих послова до сада су евакуисали 76 лица и имали 485 интервенција на којима је било ангажовано 1.087 ватрогасаца-спасилаца.

Из МУП-а наводе и да су у сталној комуникацији са градским и општинским штабовима за ванредне ситуације, ЈВП "Србијаводе", како би сви капацитети и снаге система заштите и спасавања били спремни за реаговање у случају потребе, а све у циљу заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара.

Тренутно је на снази ванредна ситуација у 32 града и општине. Отклањају се последице поплава, али прети нови талас изливања, јер се од сутра очекују јаке падавине.

Други дан после поплава у јагодинским селима почела је санација, али због оштећених путева и мостова тешка механизација још није дошла до појединих домаћинстава.

У највише страдалом Драгошевцу, људи се боре за голи живот, јер им је бујица однела све што су имали. Град је обећао помоћ најугроженијима, али очекује и помоћ државе.

Сеоска река коначно се вратила у корито, али је иза себе оставила пустош. Дворишта су потпуно затрпана огромним количинама муља и песка, река је са планине нанела дрвеће и пањеве, носила је тракторе и аутомобиле и рушила све што јој је било на путу. Право је чудо да нико није страдао, кажу у месној заједници.

"Незапамћена поплава, из Јухора дошао поток два метра талас, бујица и поток направили катастрофу, 30 кућа поплавио, однео тракторе, двоје кола смо нашли, двоје нисмо, не знамо где су" прича Владан Милутиновић, председник МЗ Драгошевац, за РТС.

У домаћинству Мирољуба Милошевића машине износе муљ из дворишта. У кући све ствари су страдале.

"Кашика нема, виљушка нема, ништа, одело нема, нема ништа", каже Мирољуб Милошевић, мештанин Драгошевца.

"Нема од чега да се живи. Овде је била шупа и она се срушила. Ту је био кош, све се скљокало, ту ми све било и пшеница и кукуруз, храна комплет отишла", наглашава Живомир Лукић, мештанин Драгошевца.

Очајни мештани овог села кажу да се све десило за минут два у глуво доба ноћи око 12 и 15, огромна количина воде сручила се са Јухора, талас је кажу био висок 2 метра и носио је уз хук све пред собом.

Председник скупштине града Драган Марковић обишао је поплављено подручје и обећао хитну помоћ за санирање штете.

"Очекујемо да нам и држава помогне нешто, јер негде петнаестак градова у Србији има тешке елементарне непогоде, односно велику штету и да град Јагодина буде у групи тих 15 градова", истиче Драган Марковић, председник Скупштине града Јагодине.

Комисије за процену штете су на терену, креће и дистрибуција хуманитарних пакета, а готово сва механизација из комуналних и приватних предузећа ангажована је у угроженим селима.

Велика штета је у Свилајнцу, а због обилних падавина и изливања Моравице, ванредна ситуација је проглашена у Сокобањи где су под водом биле градске улице и сеоски путеви. Најтеже је било у насељу Чаир где је поплављено педесетак кућа.

На територији Крушевца, под водом је било 55 објеката и 200 хектара ораница, а у Коцељеви је ванредна ситуација на снази већ месец дана. Вода у подрумима кућа и стамбених зграда, оштећени помоћни објекти и покућство и у чачанском крају.

Уништене су оранице, пластеници и више од 30 километара локалних путева. На свим интервенцијама је ангажовано 1.073 ватрогасаца-спасилаца са 30 возила са 525 пумпи и 35 чланова Специјалистичког тима за спасавање и рад на води.

Од понедељка нема додатних евакуација а од четвртка се  очекује нови талас падавина који може направити додатне проблеме, јер је земља натопљена, а корита река пуна, рекли су из МУП-а за РТС.

Директор "Србијавода" Горан Пузовић рекао је за РТС да је добра информација да долази до смиривања ситуације.

"Данас и јуче смо имали смиривање на терену и све ове општине које су биле угрожене претходна два дана од Ћуприје, Параћина, Јагодине, Чичевца, Краљева, Трстеника, Врњачке бање, дошло је до смиривања и ситуација је много боља", каже Пузовић.

Према његовим речима, људи су на терену, опрема је на терену, спроводе се све краткорочне мере које ће омогућити да ако дође до новог поплавног таласа, сва угрожене места се држе под контролом.

"Овај талас који долази, вероватно и нешто раније него што је најављен, погодиће запад, југозапад, исток и југоисток земље, али да не бисмо ризиковали, ми ћемо данас издати једно ново саопштење и заједно са Сектором за ванредне ситуације дати упутства и мере које ће се спроводити на територији целе земље", каже Пузовић.

Како је истакао, поплаве су природна појава којих је било, јесте и биће.

"Специфичност ових поплава је фактички да ми на великим рекама нигде немамо проблема. Дакле, све ово што се дешава, дешава се на малим водотоцима", напоменуо је Пузовић.

image