Србија и Балкан

Вучић: Запад нас никад није гледао као партнера, одлуке ћемо доносити сами

Председник Србије је навео да је ситуација на Косову и Метохији компликована, најсложенија у последње 24 године
Вучић: Запад нас никад није гледао као партнера, одлуке ћемо доносити сами© TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су јуче брат и сестра у селу Житковац код Звечана нападнути од стране такозване Косовске полиције, те да су брата оборили а сестру вукли по земљи.

Он је рекао да је имао прилику да разговара са њиховом мајком, која је децу затекла босу и на земљи.

"Ти такозвани полицајци су заустављали све са кацигама и капама", рекао је Вучић и додао да су се полицајци иживљавали над свима.

Вучић је напоменуо да је то само један од инцидената на Косову и Метохији, а да Београд много година уназад покушава да сачува мир и стабилност.

"Наша земља је дала све да тако и буде, да чувамо мир и да наша земља напредује. Колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговоран партнер западним силама, налазимо се на европском путу, сасвим отворено вам говорим - никада нас нису на тај начин посматрали уколико не бисмо служили сваком њиховом захтеву безусловно", рекао је он и додао да бисмо увек били ми кривци, па макар никакве кривице немали.

Вучић је додао да излаза више немамо и истакао колико је било напада на Србе, а да ниједан Албанац није упуцан или рањен.

"Нема истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљака, а ухапшени Радош Петровић и Обреновић испребијани и даље у притвору", рекао је председник Србије.

Понудили смо Еулексу да полиграфски испита полицајце који су ухапсили Албанце

Он је рекао да је Канцеларија за Косово и Метохију дошла до извештаја Еулекса, који спроводи мониторинг на КиМ и да у њему не пише ништа, те да је ту исписано шта пише у четири члана такозваних приштинских закона.

"Појма немају, не знају где је лево, испоштовали бирократску форму и баш их брига. Баш их брига за Србе, могу да им раде шта хоће", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Курти има подршку појединих западних земаља, да је креирао криминалну ситуацију у којој може да малтретира грађане српске заједнице.

"На КиМ су упуцали шесторицу Срба и нико није притворен, Еулекс каже да помно прати ситуацију, а не прати ништа сем да Срби буду протерани, а за хапшење тројице Албанаца прети се посредно и директно Србији", појаснио је председник Србије.

Како је рекао, једини који нису били некоректни су НАТО војници и припадници Кфора, али је зато Еулексу упућена порука.

"Написали смо им да је српска полиција, односно да су припадници МУП-а Србије који су ухапсили наведена лица, спремни да буду полиграфски тестирани на околности хапшења, места хапшења, односно да се не ради о локацији на аутономној покрајини", рекао је Вучић.

Он је појаснио да могу да донесу своје полиграф машине и тестирају спрске полицајце који су ухапсили косовске специјалце.

"Води се хибридни рат противи Србије, а западне земље допуштају упуцавање и малтретирање Срба, све је дозвољено Куртију, а шта год ми урадили и конструктивни били, суштински нам никада неће помоћи, јер они сматрају да је Косово суверена територија", рекао је Вучић.

Поручио је да никада наши органи нису прелазили административну линију.

"Ако је буду прелазили, бићете обавештени онако како сам то рекао команданту Кфора. Иако је у будућности буду прелазили, неће се враћати", рекао је председник Србије.

Вучић је додао да ће Србија и "овако и онако морати да буде крива", те да је закључак да ће на Видовдан Срби предузимати своје даље кораке за своју слободу.

"Што се нас тиче, више никога нећемо обавештавати, сем спуштања и подизања борбене готовости и својих обавеза према НАТО-у. Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима очигледно није стало до мира и који желе да Срби буду мало тише, а не овако исељени са севера Косова, да се то неће догодити. Нека размишљају и тврде да је у питању блеф, реалност, потпуно ми је свеједно", рекао је он.

Нема разговора са Куртијем док не ослободе Србе, повуку специјалце, градоначелнике и забрану робе

Додао је да нема потребе да разговара са Куртијем док ухапшени Срби не буду пуштени, све док не повуку бесмислене норме о којима сви ћуте у свету, а то је да не пуштају камионе.

"Мислите да изгладњујете људе на северу? Неће вам проћи. У неком тренутку ти камиони ће проћи, сад или за месец-два, ти камиони ће проћи. А да не говорим да је то кршење ЦЕФТЕ", рекао је он и додао да је услов за разговоре и да се повуку специјалци и лажни градоначелници.

Појаснио је да ће можда доћи до техничког разговора, јер је то питање наше тактике, али да суштинских разговора до испуњења услова нема, те да ако се они десе, обавестиће о томе 24 сата раније.

На питање новинара како коментарише то што је Жозеп Борељ позвао на кризни састанак у Брисел и да ли ће отићи на тај састанак, Вучић је рекао да је он бесмислен.

"Бесмислен је такав разговор, пошто нема никаквог смисла јер се сваки кризни дијалог односи на - ајде Вучићу негде нешто попусти и уради. Немам где да попуштам даље, урадио бих то по милионити пут, али немам где, немам шта више да попустим и тачка. Бесмислен је тај разговор, а да ли ћу да се појавим или не, да ли да им дам ту прилику или не - о томе ћу да одлучим, то ће да буде наша тактичка одлука", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија одлуке доносити сама, неће се ни са ким консултовати, осим својих обавеза које има према команданту Кфора.

"Ситуација је веома компликована, најсложенија у последње 24 године. Наш народ је под жестоким ударом убица, лажова и превараната, довољно добро знам колико смо мали у односу на НАТО земље, да наша политика мора да буде развој и економски напредак, али сам довољно свестан колико је опстанак нашег народа угрожен", рекао је Вучић.

Најавио је да ће пред Србијом бити много одлука у наредном периоду, дугорочних и стратешких, а да ћемо гледати да сачувамо мир, али нећемо дозволити даље малтретирање и угрожавање српског народа само зато што су Срби.

Вучић је навео да премијер привремених приштинских институција жели рат по сваку цену.

"Он провоцира, жели сукоб, жели рат по сваку цену и у томе има заштиту, лаже да нема заштиту", истиче Вучић.

Председник Србије је поручио, поводом понуде црногорских званичника да та земља буде домаћин разговора између Београда и Приштине, да се не хвале тиме да не поштују територијални интегритет Србије.

На питање да ли би прихватио понуду Дритана Абазовића и Јакова Милатовића, који су понудили да Црна Гора буде домаћин следеће рунде дијалога, Вучић је рекао да би у случају да Србији то неко тражи, одговор био да је Србија уз братску Црну Гору.

"Интересантно, питате се докле иде нечија безобзирност и безобразлук, питате се има ли то границе и онда установите да нема границе. Замислите да Црној Гори неко отме део територије, који год хоћете - Плав, Гусиње, Рожаје. Малесију... а ми онда кажемо, ви и ваши партнери, ево ми ћемо да вас угостимо, имамо лепу вилу на Златибору", рекао је Вучић и додао:

"Ајде, маните се домаћинства, није нама до вашег мора, ни до планина. Нама неко то да тражи, ми бисмо рекли - ми смо уз братску Црну Гору и не дамо на територијални интегритет Црне Горе, а то што ви не поштујете територијални интегритет Србије, барем немојте тиме да се хвалите", рекао је Вучић.

image