Србија и Балкан

Петковић: Ране српске деце вас не боле?; "Кобре" одговориле Куртију: Кад добијемо наређење долазимо

Тензије на Косову и Метохији синоћ су додатно порасле када су припадници такозване косовске полиције претукли брата и сестру у селу код Звечана
Петковић: Ране српске деце вас не боле?; "Кобре" одговориле Куртију: Кад добијемо наређење долазимо© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Брата и сестру, K. Р. (15) и Д. Р. (17), припадници специјалних јединица косовске полиције Росу претукли су синоћ у Житковцу крај Звечана, саопштила је Канцеларија за КиМ. Јуче је на северу Косова и Метохије ухапшен Далибор Спасић, осумњичен за нападе на новинаре.

Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова. 

  • 18. јун 2023 • 23:10

    23:10

    Петковић: Ране српске деце вас не боле?

    Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да нико из међународне заједнице није реаговао на то што је косовска полиција пре 24 сата брутално претукла двоје српске деце код Звечана и упитао њихове представнике ''да ли то значи да ране српске деце не боле''.

    "Сузе њихове мајке Марије не постоје за вас", упитао је Петковић на свом налогу на Твитеру специјалног изасланика ЕУ за дијалога Београда и Приштине Мирослава Лајчака, шефа мисије ОЕБС-а на КиМ Мајкла Давенпорта и немачког амбасадора у Приштини Јерна Родеа.

    Петковић је на Твитеру такође поделио видео снимак на којем је мајка претучене деце испричала како је дошло до тог догађаја.
    ''Прошла су 24 сата откако је Куртијева косовска полиција брутално претукла двоје српске деце, Дару и Кристијана, и ниједан члан међународне заједнице није реаговао! Ране Даре и Кристијана не боле? Сузе њихове мајке Марије за вас не постоје", упитао је Петковић Лајчака, Давенпорта и Родеа.

  • 21:32

    Лајчак одлази у Вашингтон на разговоре о КиМ

    Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је данас да је на Преспанском форуму за дијалог, на којем је учествовао, у фокусу разговора била ситуација на северу КиМ, и најавио да ће, на позив партнера из САД, отпутовати у Вашингтон следеће недеље, на "интензивне разговоре о даљем развоју ситуације и хитним корацима".

    Он је на свом налогу на Фејсбуку истакао да су тензије између Београда и Приштине, као и напета ситуација на северу КиМ, били теме разговора свих учесника на форуму.

    "Недавна дешавања у региону, посебно висока тензија између Косова и Србије и ситуација на северу Косова, тренутно су у центру пажње многих учесника форума. Следеће седмице ћу, на позив мојих партнера из САД отпутовати у Вашингтон. Имаћемо интензивне разговоре о развоју ситуације и непосредним наредним корацима", навео је Лајчак који.

    Он је подсетио да је током посете седишту НАТО раније ове недеље састао и са замеником генералног секретара НАТО Мирчеом Џоаном, како би разговарали о ситуацији на северу КиМ, и да су се сагласили да је потребно хитно предузети кораке за деескалацију.

    "То сам посебно нагласио при разговору са представницима НАТО и ЕУ", навео је Лајчак.

  • 17:33

    "Новости": Вучић вечерас у Копненој зони безбедности, Курти се "отео" контроли

    Председник Србије и врховни командант оружаних снага Србије  Александар Вучић посетиће вечерас војне и полицијске формације у Копненој зони безбедности.

    Ова инспекција безбедносних снага уследиће одмах после аларма који се "укључио" у команди НАТО-а у Монсу после тензија које је изазвао премијер такозваног Косова Аљбин Курти вишенедељним терором над српским становништвом у нашој јужној покрајини, пишу "Новости".

    Наиме, запослени у Савезничкој (НАТО) команди за операције у Монсу су прекинули годишњи одмор и јутрос су позвани на састанак у вези са ситуацијом на Косову и Метохији.

    Према информацијама "Новости", влада велика забринутост због тренутне ситуације у нашој јужној покрајини. Како преноси лист своје изворе, у западној војној алијанси оцењују да се Курти "отео контроли" и да постоје висока очекивања о ангажовању Војске Србије.

  • 17:33

    "Кобре" нису биле ангажоване на АП КиМ, када добијемо наређење, извршићемо га

    Командант одреда "Кобре" Дарко Ђошић демантовао је данас тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да су припадници те јединице Војске Србије на територији Косова и Метохије "киднаповале" три тзв. "полицајца".

    "Одред Војске Србије 'Кобре' није био ангажован у рејону АП Косово и Метохија, а када по наређењу Врховног команданта Александра Вучића, будемо ангажовани и када добијемо наређење за употребу, ми ћемо га у потпуности извршити", истакао је Ђошић.

    "Тада Курти, Росу и Фит јединице неће имати ништа више да кажу", додао је командант одреда "Кобре".

  • 15:43

    Министарство одбране поново демантује Куртија

    Министарство одбране  је још једном одлучно демантовало тврдње које је изнео актуелни шеф привремених органа самоуправе у Приштини, Аљбин Курти, а којима покушава да обмане јавност да су припадници Војске Србије учествовали у лишавању слободе три наоружана лица са Косова и Метохије, која су противправно носила оружје и кретала се дубоко у територији централне Србије.

    "Војска Србије обавља своје радне задатке на административној линији са АП Косовом и Метохијом, у складу са позитивно-правним прописима Републике Србије, наредбама врховног команданта председника Републике Србије Александра Вучића и сходно Војно-техничком споразуму из Куманова из 1999. године", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

    Како се истиче, Војска Србије своје акције координира са међународним снагама које се налазе на територији АП Косово и Метохија на основу резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и у целости испуњава све своје, важећим прописима предвиђене обавезе.

    Детаљније прочитајте у одвојеној вести.

  • 14:47

    Селаковић: Кутријева политика се заснива на терору и малтретирању Срба

    Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је да су синоћ припадници терористичке организације РОСУ поново потврдили да је једина политика коју Аљбин Курти води, антисрпска политика која се заснива на најгорем терору, страху, малтретирању и злостављању Срба на КиМ.

    Он је, у писаној изјави, додао да не постоје речи које могу довољно јако да осуде и објасне крволочни чин који су синоћ у Житковцу у Општини Звечан извели припадници РОСУ.

    "Напасти и претући малолетну децу је толико страшно, толико зверски и окрутно, нешто што ниједан нормалан ум не би могао да учини. Нормалан не, али А. Курти и његове присталице, да. А осуде тог монструозног дела не долазе ни од међународне заједнице", додао је Селаковић.

    Он је истакао да је безбедност српског народа на КиМ угроженија него икад.

    "Србија неће одустати од очувања мира, али ће се исто тако борити за свој народ и њихова права", додао је министар Селаковић.

  • 13:58

    Курти: Чинимо све да ослободимо наша три полицајца

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас да приштинске власти чине све да ослободе тројицу косовских полицајаца које су српске снаге ухапсиле 14. јуна, преноси "Коха".

    Курти је рекао да се следеће недеље очекује посета шефа Канцеларије за везу Косова у Београду тројици полицајаца, уз поновну тврдњу да су они киднаповани, а не ухапшени.

    Курти је позвао међународну заједницу да осуди поступак Србије. Он је то рекао после отварања радова у Хали спортова у Урошевцу у недељу.

    "Чинимо све да буду пуштени што пре, нетакнути. У међувремену, са друге стране, још једном позивамо међународне факторе да осуде агресију Србије 14. јуна, када су њихове специјалне војне и полицијске јединице киднаповале наше полицајце, њихове антитерористичке јединице и њихову јединицу војске "Кобре"", рекао је Курти.

    Додао је да ће се вероватно ће, на основу информација које има, почетком следеће недеље амбасадор Јетиш Јашари, који је иначе шеф Канцеларије за везу у Београду, моц́и да посети полицајце.

  • 13:35

    Тодић и Симић поднеће тужбу против новинара из Приштине и министра из Куртијеве владе

    Српска листа саопштила је данас да су "бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић и члан Председништва Српске листе Славко Симић  са својим адвокатом Небојшом Влајићем саставили заједничку тужбу против медијског радника Плеурата Салихуа који их је на Фејсбуку и у појединим медијима из Приштине лажно, без икаквог основа, доказа или утемељења довео у везу са нападом на новинаре у Лепосавићу 16. јуна".

    Саопштено је да ће адвокат Тодића и Симића, пријавом, односно тужбом  обухватити и министра локалне самоуправе у Влади у Приштини Елберта Kраснићија "због лажних и неоснованих оптужби које је објавио на њихов рачун на друштвеним мрежама и у неким од медија из Приштине, означивши их лажно као "вође криминалне групе" јер су се са народом окупили да мирно протестују испред зграде општине Лепосавић".

    "Реч је о апсолутним лажима које представљају директну и недопустиву претњу и цртање мете на чело како Тодићу и Симићу, тако и свим грађанима Лепосавића који се три недеље окупљају да мирно бране своја основна људска права. Једини циљ оваквих претњи јесте да се Тодић и Симић, као и српски народ у Лепосавићу и широм севера застраше како би одустали од борбе за своје легитимне интересе и супротставе се Kуртијевом терору, што се никада неће догодити. С тим у вези, правни заступник Тодића и Симића тужбу ће поднети сутра", стоји у саопштењу Српске листе. 

    Опширније прочитајте у тексту.

  • 13:17

    Вучић: Еулексу понуђено да српски полицајци оду на полиграф, да се утврди где су ухапсили Албанце

    Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је српска полиција упутила Еулексу предлог да њихови стручњаци дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника Министарства унутрашњих послова, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника тзв. косовске полиције Р. З. Б.С. и М.Ш. у административном појасу према КиМ, далеко у дубини територије централне Србије

    "Ми њима нудимо, ајде ви стручњаци из Еулекса иако вам то није мандат, дођите у Београд, понесите вашу машину, поведите вашег стручњака. Ми вам дајемо људе који су их ухапсили. Ако прођу полиграфско тестирање да су ухапсили та лица, питајте их где су их ухапсили. Нећемо им дати податке о нашем кретању, али да ли су их ухапсили и на којој територији - испитајте их полиграфски и обавестите светску јавност да ли лажемо или не", рекао је Вучић на конференцији за медије.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 12:37

    Дариа Кисић: Не дирајте нам децу

    Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић поручила је данас да деца нису крива што припадници тзв. косовске полиције не презају од насиља, провокација, инцидената, сукоба и повређивања.

    "Не дирајте нам децу, не дирајте нам благо и будућност, јер деца нису крива што ви не презате од насиља, провокација, инцидената, сукоба, повређивања, у чему нису поштеђена ни деца", написала је Кисић на свом Инстаграм налогу.

    Она је објавила слику уплакане Марије Радосављевић, чију су малолетну децу, К.Р и Д.Р.  јуче у Житковцу, код Звечана, брутално напали и претукли припадници тзв. косовске полиције.

image