Србија и Балкан

Полиција пронашла 113 илегалних миграната у близини Суботице

Према незваничним информацијама, рањене су три особе које су збринуте у суботичкој болници
Полиција пронашла 113 илегалних миграната у близини Суботице© МУП Србије

Према незваничним информацијама, троје људи рањено у јучерашњем сукобу мигрантских банди у близини Тресетишта. Јучерашњи инцидент није усамљен, пуцњава из суботичке шуме дуж границе са Мађарском чула се и претходних недеља.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је јуче, на више локација на подручју Полицијске управе у Суботици, пронађено 113 ирегуларних миграната који су потом превезени у прихватни центар. Мигранти су пронађени након што су мештани који живе у близини шуме, дуж пограничног појаса са Мађарском, јуче иза подне пријавили пуцњаву која је, према речима сведока, са повременим прекидима, трајала око четири сата. 

Према незваничним информацијама, рањене су три особе које су збринуте у суботичкој болници. Поводом пуцњаве у суботичкој шуми за сада се једини огласио начелник Севернобачког округа Бојан Шоралов. Он је на својој Фејсбук страници саопштио да су у граничном појасу, на потезу од Хајдукова до Келебије, интензивиране активности полиције у вези са појачаном контролом боравка ирегуларних миграната изван прихватног центра. Шоралов је констатовао да је очигледно смањење броја миграната на подручју Суботице изазвало велики револт кријумчара и кријумчарских група који се, као је навео, огледа у све интензивнијем обрачуну истих уз употребу и ватреног оружја. 

"Тако је и јуче у шумском појасу између Радановца и Тресетишта, у времену од 12.45 до 13.30 часова дошло до употребе ватреног оружја од стране ирегуларних миграната, којом приликом је дошло и до рањавања, за сада не потврђеног броја лица – миграната (засада у ОБ Суботица збринута су два лица – један са лакшим и један са тежим повредама)", написао је Шоралов.

Јучерашња пуцњава није прва у последње време у околини Суботице. Мештани насеља Макова седмица и Радановац тврде да су током последњих недеља у више наврата чули рафални и јединачну паљбу из правца пограничног појаса. Када су јуче позвали полицију, речено им је да остану у својим кућама и не излазе напоље. 

С. М. са Макове седмице за РТ Балкан каже да се пуцњава заиста повремено чује и да је на неки начин постала свакодневица насеља дуж границе. Према његовим речима, број миграната јесте драстично смањен у односу на прошлу годину, али да се грађани и даље осећају небезбедно због очигледног присуства кријумчарских банди. Међу сведоцима пуцњаве је и аутор ових редова који је 6. јуна, нешто пре 20 часова и 30 минута, недалеко од насеља Макова седмица, слушао петнаестоминутну рафалну пуцњаву из правца пограничног појаса, али полиција није одговорила на новинарско питање о том инциденту. 

Подсетимо, насеље Макова седмица почетком јула прошле године било је поприште крвавог обрачуна мигрантских банди. Тада је погинула једна, а рањено најмање седморо људи. 

Крајем новембра прошле године, мигранти наоружани аутоматским оружјем снимљени су у насељу Хоргош, након чега је уследила жестока пуцњава. Тада је приведено више од хиљаду миграната који су били смештени у дивљим камповима у близини ауто-пута. 

Локалне полицијске снаге су тада, заједно са жандармеријом, успеле да нормализују стање, а на лицу места се појавио и тадашњи министар Александар Вулин. Иако то нигде није званично саопштено, Суботичани, нарочито мештани пограничних насеља, верују да су, извесно, посреди обрачуни мигрантских банди, јер се недалеко од језера Тресетиште, које се налази источно од Макове седмице, повремено успостављају дивљи мигрантски кампови. 

image