Свет

Мигранти довели Италију до ванредног стања

Држава се одлучила на овај корак јер не зна како да се избори са неконтролисаним приливом миграната који стижу медитеранским рутама
Мигранти довели Италију до ванредног стања© Tanjug/AP Photo/Valeria Ferraro

Због повећања броја миграната који континуирано пристижу медитеранским рутама Савет министара Италије, на челу са премијерком Ђорђом Мелони прогласио је ванредно стање у тој земљи.

Ванредно стање уведено је на предлог министра цивилне заштите и морске политике Неле Мусумећија, важиће наредних шест месеци и, како је пренео Еурактив, биће финансирано са почетних 5 милиона евра.

"Да будемо јасни. Проблем није решен, решење је у свесној и одговорној интервенцији Европске уније", рекао је Мусумећи, а пренео Танјуг.

У фебруару је италијански парламент одобрио такозвани "Кодекс понашања за невладине организације", односно уредбу којом се успоставља кодекс понашања за бродове који интервенишу у спасавању миграната.

Мусумећи је позвао на "одговоран приступ" према мигрантима и њиховим правима и указао на тешкоће у управљању токовима који пристижу на острво Лампедузу и читаву јужну обалу Сицилије.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, од 1. јануара до 11. априла у Италији је пристигло 31.292 мигранта.

image
VV inauguration
banner