Србија и Балкан

Косовска полиција: Ухапшени полицајци су добро; Возачи шлепера блокирали Јариње

Тензије на Косову и Метохији не јењавају. Након што су Србина У. В. јутрос ухапсили "косовски" специјалци, Срби су мирно протестовали захтевајући да се ослободе сви ухапшени Срби
Косовска полиција: Ухапшени полицајци су добро; Возачи шлепера блокирали Јариње© РТ Балкан

Напетости на северу Косова и Метохије не јењавају.

У Лепосавићу је одржан протестни скуп подршке ухапшенима Немањи Влашковићу и Далибору Спасићу, које привремене приштинске институције терете за наводне напада на албанске новинаре.

Они су захтевали да се ослободе сви ухапшени Срби, Далибор Спасић, Немања Влашковић, Урош Вукашиновић, као и Душан Обреновић, Радош Петровић и Милун Луне Миленковић.

Окупљени су носили транспаренте "Стоп насиљу", "Срби хоће мир", "Не туците нам децу" и "Ово је наша земља, оставили су нам је преци", преноси Танјуг.

Након што је такозвана косовска полиција јутрос ухапсила Уроша Вукашиновића, у општини Лепосавић Кфор је појачао присуство својих војника, јавља дописник Танјуга.

Ово подручје надлетао је и хеликоптер Кфора.

"Телеком Србија" се огласио поводом хапшења Вукашиновића и саопштио да је он отет у Лепосавићу.

Он је запослен у ћерки фирми "Телекома Србија" на Косову и Метохији, "МТС доо".

Комадант Кфора Анђело Микеле Ристућа изјавио је да је ситуација на северу Косова и Метохије и даље напета, упркос наизглед мирној атмосфери.

Возачи блокираних шлепера који стоје на Јарињу већ данима почели су блокаду тог административног прелаза нешто пре 19 часова, не дозвољавајући пролаз теретним возилима са РКС таблицама. За камионе је блокиран и пут Мердаре-Куршумлија због забране камионима са српском робом да улазе на КиМ, али и у знак подршке Србима са Косова и Метохије

Забрана за пролаз робе из централне Србије и даље важи, па је несмањена и колона теретњака на административним пунктовима. Колоне путничких аутомобила нема, али има чекања због ригорозне контроле сваког возила.

  • 19. јун 2023 • 21:57

    21:57

    Свечља: Неподударност између припадника Кфора на терену и политичких изјава те организације

    Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља рекао је да су три ухапшена полицајца "киднапована на територији 'Косова' и да за то постоје докази, преноси "Репортери".

    Он је, говорећи за телевизију Кљан Косова, навео да постоји "неподударност између припадника Кфора на терену и политичких изјава те организације".

    "Ова три полицајца су киднапована, око један километар унутар територије 'Републике Косово'. Докази су прикупљени заједно са истражитељима Кфора и Еулекса. И они су свесни ових сведочења и чињеница које су неоспорне", истакао је Свечља.

    Додао је да је за њих "било чудно ћутање Кфора о томе" и поручио да су "сада њихове изјаве све јасније".

  • 21:34

    Блокиран и пут Мердаре-Куршумлија: Остаћемо овде докле год буде требало

    За камионе је блокиран и пут Мердаре-Куршумлија због забране камионима са српском робом да улазе на КиМ, али и у знак подршке Србима са Косова и Метохије, пишу "Вечерње новости".

    Како кажу, ово је знак солидарности са неалбанским живљем које живи у јужној српској покрајини и знак протеста због одлуке приштинских власти да забране улазак камиона са српским таблицама на Космет.

    "Људи су револтирани ситуацијом на КиМ и на овај начин желимо да покажемо своју солидарност са неалбанским живљем у овој јужној српској покраини. Остаћемо овде докле год буде требало", каже камионџија из Куршумлије Александар Папић.

    На овој деоници пропуштају се наизменично путничка возила.

  • 20:44

    Ристућа: Ситуација на северу КиМ и даље напета, у току је дипломатска офанзива

    Комадант Кфора Анђело Микеле Ристућа изјавио је да је ситуација на северу Косова и Метохије и даље напета, упркос наизглед мирној атмосфери.

    Напомиње да Кфор остаје посвећен испуњавању свог мандата у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да је НАТО послао додатне трупе у покрајину како би се боље суочили са изазовима.

    "Овде смо како бисмо спречили да се погорша ситуација. Сви људи на 'Косову' без обзира на верску и националну припадност не желе да се ситуација погорша, већ желе да живе у миру", истакао је Ристућа на конференцији за новинаре у седишту Кфора у Приштини.

    Он решење проблема види у дијалогу и позиву обе стране да седну за сто и деескалирају ситуацију.

  • 20:15

    Косовска полиција и Кфор уклањају билборде са логом ОВК и НАТО-а

    Косовска полиција и Кфор уклањају билборде са логом ОВК и НАТО-а, које је поставио један грађанин општине Дечани.

    Како пише "Национал", а преноси "Косово онлајн", билборде подршке ОВК и НАТО поставио је мештанин Кастриот Хуљај, поред магистралног пута Дечани – Пећ, у селу Иснић.

    Билборди, на којима је писало "Хвала - ОВК", уз лого ОВК и НАТО, изазвали су реакцију Кфора и општине.

    Хуљај је за "Национал" рекао да је билборде поставио својевољно, у жељи да се захвали НАТО-у и ОВК за ослобођење "Косова".

    "Звала ме је једна особа, представила се као преводилац Кфора. Рекао ми је да би било добро да се уклони део где је лого НАТО-а, као узрок ситуације на северу", испричао је Хуљај.

    Додаје да се потом састао и са командантом НАТО-а који је такође био на месту где се налазио билборд.

    Према његовим речима, разлог за такву реакцију је ситуација на северу. Навео је и да је на захтев команданта Кфора почео да уклања лого НАТО са билборда, али да је од њега затим затражено да билборд уклони у потпуности.

  • 20:11

    Путнички аутомобили прелазе нормално преко Јариња, блокирани камиони са РКС таблицама

    После краћег застоја, путничка возила прелазе нормално преко административног прелаза Јариње, и у једном и у другом смеру, док камиони са РКС таблицама стоје - и из правца централне Србије ка Косову и Метохији, као и из правца КиМ ка Србији. 

  • 19:58

    Петковић: Једини криминалци овде су Свечља и Курти

    Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петкoвић реаговао је на изјаву министра унутрашњих послова тзв. Косова Џељаља Свечље поводом хапшења Уроша Вукашиновића, истичући да су ухапшени Срби невини, а да су једини криминалци управо Свечља и косовски премијер Аљбин Курти.

    Министар унутрашњих послова Косова Џељаљ Свечља огласио се поводом хапшења Уроша Вукашиновића из Лепосавића и поручио да ће ухапсити свакога ко је, према његовим речима, одговоран за насиље према новинарима.

    "Једини криминалци овде су Свечља и Аљбин Курти чија терористичка полиција хапси и киднапује невине Србе у стилу УЧК и пребија српску децу", написао је Петковић на Твитеру.

    Додао је да су Немања, Далибор и Урош невини, као и Радош, Душан, Луне и истакао да не постоји ниједан доказ који их оптужује, већ само докази да су невини.

    "Нисмо заборавили како сте превртали Еулексове џипове, а ваш газда Курти бацао сузавац и шок бомбе у скупштини и на полицију. Ко о чему, криминалац Свечља о поштењу", нагласио је Петковић и поставио фотографију на којој Свечља преврће Еулексов џип.

  • 19:14

    Курти тражио да га не питају за Лајчака и Ескобара, Јашари сутра у посети ухапшеним полицајцима

    Премијер тзв. Косова Аљбин Курти је током посете Подујеву говорио о тројици полицајаца које је ухапсила српска полиција, преноси "Репортери".

    Курти је новинаре замолио и да га не питају за Ескобара и Лајчака, два западна представника за дијалог Београда и Приштине.

    Он је рекао да ће сутра тројицу косовских полицајаца посетити Јетиш Јашари, који је официр за везу приштинских власти у Београду.

    "Како су рекле и САД, треба их пустити безусловно и неповређене", поручио је Курти.

    Он је рекао да је договорио да се састане са председником Србије Александром Вучићем, али да је тај састанак одложен због ескалације на северу Косова. 

    "Тражио сам да се нађемо као прошле недеље, али су ми рекли да треба деескалирати ситуацију. Уместо деескалације, имали смо отмицу наших полицајаца, а после ове отмице, када је ситуација још више ескалирала, рекли су, дођите сада на састанке у Брисел, 22-23. јуна. Рекао сам вам да ћу вам одговорити током ове недеље, али још чекам вести од нашег амбасадора Јетиша Јашарија о стању наше тројице полицајаца које треба одмах и безусловно пустити", рекао је Курти.

  • 18:50

    Возачи шлепера блокирали Јариње

    Више возача шлепера који већ шести дан стоје блокирани на административном прелазу Јариње, нешто пре 19 сати блокирали су пут који од административног прелаза води према Рашки, односно према централној Србији.

    Возачи су преко пута препречили један шлепер и у овом тренутку саобраћај преко Јариња је потпуно блокиран и за путничка возила, као и за шлепере и камионе. 

    Они су раније најавили да неће пропустити више ни један камион и шлепер са робом са РКС таблицама, који долази из правца Косова и Метохије према централној Србији.

    На Јарињу већ шести дан стоји колана у којој је више од двадесет шлепера којима власти тзв. Косова не дозвољавају да из централне Србије преко Јариња наставе пут према КиМ. Истовремено, за ових шест дана до данас поподне камиони са РКС таблицама могли су несметано са КиМ да прелазе у Централну Србију.

  • 18:31

    Синдикат косовске полиције: Ухапшени полицајци су добро, нису малтретирани

    Председник Синдиката косовске полиције Имер Зећири саопштио је да је здравствено стање тројице полицајаца које је ухапсила српска полиција добро и да, према доступним информацијама, нису малтретирани током притвора, преноси "Коха".

    Зећири је за КТВ рекао да је полицајце заступао српски адвокат по службеној дужности.

    "Имали су адвоката по службеној дужности, али адвоката државе Србије, јер да би био послат адвокат одавде он мора да има и лиценцу у адвокатској канцеларији државе у којој се налазе припадници Косовске полиције, у овом случају у Србији", навео је Зећири.

  • 17:59

    Далибору Спасићу одређен притвор од 30 дана (ВИДЕО)

    Основни суд у Митровици одредио је меру притвора у трајању од 30 дана Србину Далибору Спасићу, који је осумњичен да је пре неколико дана напао новинаре у општини Лепосавић, рекао је за "Косово онлајн" његов бранилац Срђан Митровић.

    "Одређен му је притвор и на путу је или је већ стигао у затвор у Подујево због основане сумње да је починио кривично дело напад на новинарску екипу и да је учинио кривично дело 'вршење кривичних дела у групи - хулиганство' због учешћа на протестима", казао је Митровић.

    Истиче да је уверен у невиност Спасића и да је "осумњичен на правди бога".

    Према речима Митровића, рок за жалбу, коју ће, како најављује поднети, је 48 сати.

    "Уручено ми је решење о притвору. Сада ваљда постоји виша инстанца да се то нешто, ако буде могло поправи, видећемо, али поднећу жалбу обавезно. Они се служе снимком са портала 'Калџо', на њиховом сајту је избачено 31. маја, ту је повређен њихов новинар и њему телефон уопште није ни испао из руке и види се, ја сам гледао тај снимак десетину пута, види се да Спасић није тај који га је ударио по руци, телефону", испричао је Митровић.

    Додаје да је снимак портала "Калџо" крунски доказ на основу којег Спасића терете.

image