Србија и Балкан

У сусрет малој матури: Спремни тестови за завршни испит

На малој матури, која ће бити одржана 21, 22. и 23. јуна, ученици могу да освоје максимално сто поена; у средњим школама планирано 75.853 места за будуће прваке
У сусрет малој матури: Спремни тестови за завршни испит© M. M./ATAImages

Обавезна провера знања осмака за крај основног образовања биће одржана од 21. до 23. јуна. Тродневно тестирање почиње испитом из српског (матерњег) језика и књижевности, другог дана ђаци ће полагати математику, док је трећи дан предвиђен за један од пет изборних предмета који су одабрали мали матуранти, уместо досадашњег комбинованог теста.

Према подацима просветног врха, убедљиво највише ђака се определило за биологију (38 одсто), затим за географију (29 одсто), историју (16 одсто), а најмање популарни били су хемија и физика, за које се пријавило девет, односно осам посто ђака који ће полагати малу матуру, преноси "Политика".

Конкурсом за упис у средње школе предвиђено је 75.853 места за будуће ђаке првог разреда, а генерација осмака која ће ове недеље полагати малу матуру броји 66.970 ученика, изјавио је в. д. министра просвете Ђорђе Милићевић.

У средњем стручном образовању планирано је укупно 57.409 првака – од чега је 3.782 места намењено ученицима који желе да средњошколско образовање стекну по дуалном моделу. Предвиђена генерација најмлађих гимназијалаца могла би да броји нешто мање од 18.500 првака.

Средње образовање није обавезно, а планом уписа у средње школе увек буде предвиђено око десет одсто места више него што има малих матураната, а део осмака наставља школовање у институцијама које нису под Министарством просвете, као што су нпр. војне и верске школе.

Испит ће положити сви који изађу на тестирање, али је 50 поена минимум који морају да имају на основу мале матуре и успеха из основне школе не би ли конкурисали за упис у гимназије и четворогодишње смерове средњих стручних школа.

Сви тестови су спаковани у сигурносне кесе, закључани и под шифром и непрекидним видео-надзором чувају се у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Ученици укупно могу да освоје 100 поена – 40 на тродневној провери знања и максимално 60 на основу школског успеха, што значи да су шести, седми и осми разред завршили са свим петицама. Тестови из српског и математике носе по 14 поена а трећи тест – 12.

Прелиминарни резултати мале матуре биће познати 25. јуна а коначни 28. јуна.

image