Србија и Балкан

Бећировић оптужује званичнике Српске за покушај рушења Дејтона

Председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић одговара да је Кристијан Шмит тај који својим интервенцијама на Устав и закон врши државни удар у БиХ
Бећировић оптужује званичнике Српске за покушај рушења Дејтона© FOTO TANJUG/ MEDIA BIRO, fotografija niske rezolucije/ n

Бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић тражи да се спречи одржавање заказане седнице Народне скупштине Републике Српске, на којој би требало да се разматра Предлог измена Закона о објављивању закона и других прописа Српске, пише "Политика". 

Он сматра да су предложене измене које подразумевају да се у "Службеном гласнику Српске" не објављују одлуке високог представника који нема легалитет "нови опасни покушај рушења Дејтонског мировног споразума". Од међународних представника у БиХ тражи да спрече и најоштрије санкционишу. 

"Буде ли усвојен најављени антидејтонски предлог, то ће бити унилатерално рушење Анекса 10 Дејтонског мировног споразума и напуштање тог међународног споразума. Негативне последице овог безумног покушаја тешко је сагледати, а још теже ће бити контролисати анархију која ће неминовно настати ако се овај антидејтонски чин не заустави", рекао је Бећировић за портал сарајевског "Аваза". 

Најављено заседање Народне скупштине Бећировић повезује с повлачењем Златка Кнежевића из Уставног суда БиХ (јединог преосталог судије из Републике Српске) и закључује како је "очигледно да се ужурбано проводе антидејтонске активности које су повезане са инструкцијама које Милорад Додик прима директно из Москве".

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић одговара да државни удар у БиХ врши једино Кристијан Шмит својим интервенцијама на Устав и закон. Сазивање посебне седнице није, каже Стевандић, државни удар, него је жеља да се брани Устав и закон, а нарочито статус Српске. 

"Не можете причати о државном удару уколико поштујете одлуке Савета безбедности, а одлуке тог савета су да Шмит нема његов легитимитет", рекао је Стевандић. Напоменувши да су седницу парламента Српске за 21. јун сазвали народни посланици и власти опозиције јер су 'одлуке Народне скупштине о непризнавању високог представника на снази'".

Бошњачком члану Председништва БиХ шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, Сања Вулић, поручује да су "уставне надлежности Народне скупштине Српске дефинисане и познате" и да о томе "шта ће или неће урадити парламент Српске одлучују народни посланици, а не Бећировић, нити они које он позива".

Саша Аулић, саветник српског члана Председништва БиХ, каже да је "јавно кмечање" Дениса Бечировића политички незрело, чак помало и отужно, те да његово позивање странаца и ОХР-а да интервенишу против званичника Српске није никаква новост, већ устаљена пракса политичког Сарајева. 

"Она је одраз потпуне немоћи и сведочи о немоћи Фраза о тобоже сувереној БиХ, у којој бошњачки политичари мољакају странце да интервенишу, уместо да са представницима других народа воде дијалог о будућности БиХ", рекао је Аулић, преноси "Политика". 

image