Србија и Балкан

РТ Балкан истражује Гренелову тврдњу: Да ли је повлачење НАТО-а био Трампов план за Косово?

Све указује да је план бившег америчког председника био да се НАТО трупе повуку са Косова и Метохије
РТ Балкан истражује Гренелову тврдњу: Да ли је повлачење НАТО-а био Трампов план за Косово?© Anna Moneymaker-Pool/Getty Images

Дан уласка НАТО трупа на "Косово" приштинске власти славе као Дан ослобођења, и упркос томе што је ова мисија у јужној српској покрајини читаве 24 године - о њеном одласку више нико и не говори. Пре неколико година, међутим, став водеће чланице пакта који је извршио агресију на Србију, Америке, био је потпуно другачији.

То тврди бивши специјални изасланик за дијалог "Косова" и Србије Ричард Гренел који је, у разговору за  "Прави глас Америке", истакао да се још 2020. године разговарало о повлачењу НАТО снага са "Косова", јер је у то време постигнут велики напредак у дијалогу.

"Доналд Трамп и његов тим чинили су велике и иновативне потезе да зближе Косово и Србију. Имали смо економски споразум који су обе стране гурале напред. Морам да будем искрен, пошто смо направили велики напредак 2020. године, разговарали смо о потенцијалној идеји да уклонимо снаге НАТО-а са Косова. Било је време за то, нису имали шта да раде", истакао је Гренел.

Некадашњи изасланик Трампове администрације рекао је да је за тренутни хаос и насиље на северу Космета одговоран Бајденов тим који је променио политику САД на Балкану, и узде препустио Европској унији.

Да су ове Гренелове тврдње истините и да је бивши амерички председник САД Доналд Трамп према Косову водио потпуно другачију политику, сведочи и његова претња од пре три године. Отворено је Трампов представник тада поручио: "Уколико стране не седну и не договоре се, ми ћемо се повући."

Сведочанство оваквог курса Трампове политике према Косову и Метохији јесте и текст који је, такође 2020. године, освануо у "Вашингтон тајмсу" под насловом "Нека пропала косовска стратегија Била Клинтона нестане усред пандемије ковида-19", коментару Џ. Мајкл Волера, вишег аналитичара у Центру за безбедносну политику (ЦСП), тинк- тенку који је буквално био расадник из кога је Трамп узимао своје главне кадрове попут саветнице Келиен Конвеј, шефа кабинета Националног савета за безбедност Фреда Флајца, заменика саветника за националну Безбедност Чарса Капермана.

На све то, републиканац је о функционерима ове организације говорио као о "веома високо респектованим људима, које ја заправо познајем".

С правом се, дакле, може "сумњати" да је Волер, заправо, пишући поменути коментар био гласник непроглашене Трампове политике.

Описујући "реликвије" које су Албанци на Космету, по трговима и улицама сабирали у знак сећања на Клинтона и дружину, аутор самопроглашену државу описује као "луна парк политичког култа" и "циркус наказа за Мочвару" (спрегу професионалних политичара и лобиста у Вашингтону коју је Трамп обећао да ће исушити).

"Све је омогућено са две милијарде долара новца америчких пореских обвезника. Додајте екстра велики рачун за америчке трупе тамо - не да би заштитили место од страних освајача или да би обезбедили виталне америчке интересе - већ да спрече локално становништво да се међусобно убија. Шоу наказа се зове Косово", оцењује овај аутор.

Причу о "независности" Косова Волер једноставно описује истичући да је претходно албанска већина, тачније "исламистичка Ослободилачка војска Косова", одатле протерала већину хришћана, а Американци су подржали њихов прогон.

"Отцепљена покрајина без излаза на море има нулту стратешку вредност за Сједињене Државе. Мање од половине површине Вермонта, Косово је дом популацији готово величине Бронкса", истицао је овај аналитичар близак Доналду Трампу, подвлачећи да су најпознатији извозни производ Косова - "џихадисти".

Са Сједињеним Државама и савезничким копненим снагама "мировни процес" се, како он констатује, одуговлачио годинама, док се у међувремену сецесионистичка покрајина одвојила од Србије 2008. године и прогласила независност "захваљујући америчким трупама које су обезбедиле да се мировни процес отегне до у бесконачност".

Како Волер наглашава, "глупи Американци настављају да пумпају готовину" и штите "Косово" од хришћана, што је аутору у најмању руку сумњиво будући да зна да је лажна држава највећа база за регрутовање џихадиста по глави становника.

"Трампова администрација покушава да извуче Сједињене Државе из косовске збрке и окрене Србију Западу", наводи он, док, такође конзервативац, радио-водитељ Хју Хјуит са страница "Вашингтон поста" подсећа да су сукоби Србије и "Косова" захтевали да "десетине хиљада Американаца, током две деценије, годинама буду одвојени од породица не би ли спречили дивљачко убијање".

Гренел је, отприлике у исто време, тврдио да "Војска САД воли Трампа, јер зна да он враћа трупе кући и да није започео никакве нове ратове".

Али, ако је све ово ипак недовољан сигнал о томе какви су заиста били планови бившег америчког председника са Косовом, можда је јаснији показатељ мишљење његових сенатора, или сина?

"Дуже од две деценије, америчке снаге су помагале да се одржи мир између Косова и Србије. Сада, са историјским напретком на видику, Косово мора да уради свој део посла и да укине све обавезе наметнуте Србији. Ако Косово није у потпуности посвећено миру, онда би САД требало да преиспитају своје присуство тамо", навео је пре три године сенатор Дејвид Пердју.

Прилично је илустративно, када се већ говори о Трамповом ставу према присуству НАТО трупа на Косову, то што је његов син Дон ретвитовао ову објаву, додатно је зачинивши својим коментаром.

"На Косову се налази 650 америчких војника. Време је да их вратимо кући", кратак и јасан био је Трампов наследник.

Својом последњом изјавом Гренел је, дакле, потврдио оно што су неки и те 2020. године веровали, а то је да круна учешћа администрације Доналда Трампа у дијалогу Приштине и Београда, није било признање нелегалне државе, већ нормализација живота на Космету и повлачење НАТО трупа.

Он је у гостовању за "Глас праве Америке" објаснио и како је то изгледало у пракси, наводећи да су се, у време Трампа, две стране договориле око економског развоја, отвориле границе, договориле се око авио линије Приштина-Београд…

Шта је Бајденова администрација допринела, видљиво је свакоме ко макар и летимично погледа вести. Премлаћивања Срба, узурпација општина, упади косовских специјалаца у Србију…

Нова кандидатура Доналда Трампа за место председника Америке и његови добри изгледи да порази већ остарелог Бајдена дају места нади да ће републиканац можда имати прилику да настави оно што је започео.

Ако је његово учешће у дијалогу било припрема за повлачење НАТО трупа из јужне српске покрајине, нема разлога да не верујемо да би и у другом мандату, кормило Америке управљао у истом правцу - деокупацији "Косова" од кога је Алијанса направила своју базу...

image