Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Зашто НАТО упућује додатне снаге на Космет

Кфор својим акцијама ради у корист Приштине и њиховог циља успостављања контроле над севером КиМ, сматра Митар Ковач
РТ Балкан истражује: Зашто НАТО упућује додатне снаге на Космет© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Након сукоба српских демонстраната и снага Кфора испред зграде скупштине општине Звечан, политичка и безбедносна криза на северу Косова и Метохије додатно је ескалирала. Инцидент је окончан са преко 50 повређених Срба и 25 повређених припадника Кфора.

Док у Приштини и Бриселу за напад на јединице Кфора оптужују Србе, снимци са лица места и сведочења очевидаца указују да је ситуација ипак другачија, односно, да су снаге НАТО-а које се на Косову налазе са мандатом очувања мира те које су иницирале обрачун.

Сваљујући одговорност за немире на Приштину, амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер најавио је јуче да ће влада Аљбина Куртија трпети последице, међу којима је и отказивање учешћа "Косова" у војним вежбама "Бранилац Европе 2023" (Defender Europe 2023), док је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да ће акције приштинских власти у северним општинама "имати последице по билатералне односе".

Ипак, најконкретнију меру коју је Запад до сада предузео како би "деескалирао" ситуацију на северу КиМ најавио је јуче генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг: На Косово ће бити послато 700 додатних војника Алијансе, док ће још један батаљон бити стављен у стање приправности.

"Кфор ће предузети све неопходне радње за одржавање безбедног окружења за све грађане Косова и наставиће да делује непристрасно, у складу са нашим мандатом Уједињених нација", поручио је Столтенберг.

Појачано присуство НАТО-а на Косову неће довести до смиривања ситуације, зато што се не ради на томе да се реше суштински проблеми који доводе до сукоба, сматра генерал у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.

"Нажалост, снаге НАТО, а поготово њихови политички покровитељи у Бриселу, не виде ни један други начин решавања постојећих политичких проблема осим силом, а све у циљу заштите интереса тзв. Косова, између осталог и на северу. Тамо нико не говори да су прекршене одредбе Резолуције 1244 СБ УН, али и других накнадних споразума када су јединице специјалних снага дошле на север Косова. Они не говоре ни о томе како да се превазиђе криза, већ шаљу додатни контингент Кфора, који може помоћи у блокирању српских демонстраната, али неће решити проблем", каже он за РТ Балкан.

Наш саговорник сматра да НАТО примењује агресивну стратегију, као и да помаже Приштини да "успостави власт" на читавој територији покрајине, укључујући и север.

"НАТО са оваквим акцијама током протеста ради у прилог неке офанзивније и агресивније стратегије, која је усмерена на подршку Приштини да 'успостави власт' и на северу Косова. То може довести до сукоба између Срба и окупационих снага Албанаца и Кфора", сматра он.

Кључну улогу у смиривању ситуације на Косову и Метохији имаће Сједињене Америчке Државе, додаје Ковач, зато што оне једине имају довољно утицаја на власти у Приштини.

"Ако америчка администрација заиста реши да смири безбедносну ситуацију на начин који је прихватљив и за Србе на северу КиМ - то ће се и десити - пошто они имају највећи утицај на Приштину. Тако би се криза умирила на неко време, али то неће довести до њеног решавања док се не испуне елементарни захтеви Срба", каже наш саговорник и додаје да су то повлачење специјалних снага са севера КиМ и прекид тортуре и наметања воље Србима.

Ковач, ипак, није претерано оптимистичан када су такви напори САД у питању, зато што сматра да Приштина већ дуго припрема "реинтеграцију", односно окупацију северних општина.

Размештање додатних снага НАТО-а на Косову и Метохији није директно повезано са њиховом мисијом у складу са резолуцијом 1244, већ је реч о стратешким циљевима НАТО-а, сматра некадашњи начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије генерал-мајор у пензији Божидар Форца.

"То не би требало да чуди, пошто је њихово присуство у Европи већ повећано. НАТО прави превентивно размештање снага, како се то зове у војној доктрини. Они то раде за своје потребе, не толико због мисије у оквиру Резолуције 1244, већ је реч о НАТО циљевима", објашњава он.

И генерал Божидар Форца сматра да је за суштинску стабилизацију прилика на северу КиМ неопходан снажан притисак Запада, пре свега Америке, на власти у Приштини, као и да је неопходно да се изађе у сусрет макар неким захтевима Србије.

"Пре свега је реч о повлачењу косовских специјалних снага са севера и томе да албански градоначелници не долазе у зграде општина", додаје он.

image